Home » Uncategorized » Nog een paar plekjes vrij voor (gratis) scholing over armondersteuningen en robotarmen!

In het ZonMw project OMARM werken Zuyd Hogeschool, Ergotherapie Nederland, Radboudumc, Amsterdam UMC, SIZA, Vilans met Universiteit Maastricht, cliëntenorganisaties en leveranciers aan het optimaliseren van advisering en verstrekking van armondersteuningen en robotarmen. Voor dit project zijn wij op zoek naar ergotherapeuten die (gratis) een geaccrediteerde scholing willen krijgen en die na afloop van de scholing cliënten willen informeren over het lopende onderzoek.

Waar gaat het onderzoek over?

Het OMARM project leidt tot een nieuwe werkwijze voor advisering en verstrekking van armondersteuningen en robotarmen vastgelegd in een module inclusief ondersteunende tools en scholing. Wij willen weten of deze werkwijze (kosten)effectiever is dan de huidige werkwijze. Om dit in kaart te brengen beschrijven we ervaringen van cliënten met deze hulpmiddelen. Overweeg je (na de scholing) met je cliënt of een armondersteuning of robotarm mogelijk een geschikt hulpmiddel voor hem of haar is, dan willen wij je vragen of je deze cliënt op de hoogte wilt brengen van het onderzoek.

Bent je geïnteresseerd in ondersteunend materiaal en/of een (gratis) training?

Ondersteun jij als ergotherapeut regelmatig personen die ernstige problemen in het gebruik van de arm en/of hand ervaren? Denk jij dat geavanceerde hulpmiddelen zoals armondersteuningen en robotarmen voor je cliënten een geschikte oplossingsrichting kunnen zijn, maar vind je het proces van verstrekking (o.a. selectie, instructie, training, evaluatie en nazorg) onduidelijk en/of complex?
Dan is de Post-HBO scholing OMARM mogelijk interessant voor jou.

Inhoud van de scholing

Deze scholing over de optimale verstrekking van armondersteuningen en robotarmen werd in het kader van een door ZonMw gefinancierd doelmatigheidsonderzoek samen met alle betrokken partijen/ stakeholders ontwikkeld.
In deze scholing doorloop je alle stappen die voor de cliënt en de betrokken professionals nodig zijn om – op basis van het huidige en beoogd functioneren van de cliënt – te komen tot een functioneringsgericht voorschrift voor armondersteuningen en robotarmen. Hierbij leer je alles over de geoptimaliseerde werkwijze en maak je gebruik van handige tools.
Na het volgen van de scholing kun je bijdragen aan cliëntgerichte, doeltreffende, doelmatige en transparante hulpmiddelenzorg met als hoofddoel dat cliënten van de juiste hulpmiddelen worden voorzien.

Tijdsinvestering en onderwijsvorm

De scholing is een mix van zelfstudie (24 uur), online leerbijeenkomsten (10 uur) en een praktijkbijeenkomst (6 uur). Tijdens de praktijkbijeenkomst maak je kennis met alle drie de Nederlandse leveranciers van armondersteuningen en robotarmen en krijg je inzicht in de hele range van de betreffende producten. De leerbijeenkomsten worden vormgegeven door ervaren experts (ergotherapeuten werkzaam in gespecialiseerde revalidatiecentra /-afdelingen, ervaringsdeskundigen en docenten Zuyd Hogeschool). Deze scholing is geaccrediteerd (40 punten).
De eerste online leerbijeenkomst vindt plaatst op 3 juni.
Aan de deelname zijn behalve reis- en eventuele printkosten geen kosten verbonden.

Duur Datum + tijdstip
Zelfstudie: 5 uur
Plenaire bijeenkomst 1 (online) 2 uur Do 3 juni 15.00-17.00
Zelfstudie: 8 uur (voorafgaand aan bijeenkomst 2)
Adviesgesprek (online) 2 uur Zelf in te plannen i.o.m. medecursist en ervaringsdeskundige
Plenaire bijeenkomst 2 (online) 2 uur Do 17 juni 9.00-11.00
Zelfstudie: 2 uur
Demodag, op locatie (EN, Utrecht) 6 uur Di 22 juni 10.00-17.00
Zelfstudie 9 uur
Plenaire bijeenkomst 3 (online) 4 uur Di 6 juli 13.00-17.00

Wil je deelnemen?

Bij interesse meld je je vóór 11 mei aan via het volgende e-mail adres: Loek.vanderheide@zuyd.nl

Geef in je e-mail aan:

  • waar jij op dit moment in welke functie werkzaam bent en hoe vaak je personen die ernstige problemen in het gebruik van de arm en/of hand ervaren ondersteunt
  • Met welke doelgroep werk je (kinderen/volwassenen/specifieke aandoeningen)
  • hoe vaak je al armondersteuningen en robotarmen verstrekt/ geadviseerd hebt.

Bij vragen over de scholing en/of het onderzoeksproject OMARM kun je contact opnemen met een van de docenten/ onderzoekers via hetzelfde e-mail adres.

Ook namens de docenten en onderzoekers, Loek van der Heide, projectleider Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg, Zuyd Hogeschool.