Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

REN Limburg Netwerkbijeenkomst

11 april 2017 @ 18:00 - 20:45

Netwerkbijeenkomst
op 11 april 2017
18.00 – 20.45 uur
Locatie: Zuyd Hogeschool, Heerlen

In april 2014 is het Regionaal Ergotherapeutisch Netwerk (REN) Limburg van start gegaan. Het REN heeft als doel om te fungeren als een platform waar ergotherapeuten, werkzaam in alle sectoren, kennis en ervaring met elkaar kunnen delen.

Programma
Naar aanleiding van de suggesties van deelnemers aan de netwerkbijeenkomsten is dit keer gekozen voor een compact programma met kleinschalige interactieve workshops
18.00 – 18.45 uur  Ontvangst met soep en broodjes / gelegenheid tot elkaar ontmoeten
18.45 – 19.35 uur  Workshopronde 1
19.45 – 20.35 uur  Workshopronde 2
20.35 – 20.45 uur  Presentielijsten aftekenen / afsluiting

Het is belangrijk om te weten, wat u van het programma heeft gevonden. Via de mail ontvangt u na de netwerkbijeenkomst een korte digitale enquête.

U kunt kiezen uit de volgende workshops:

 1. Meldcode Huiselijk Geweld
  Angelien Bouvrie, Medewerker Veilig Thuis (voorheen Steunpunt Huiselijk Geweld en Advies en Meldpunt Kindermishandeling) GGD Zuid Limburg.
  Door een toenemende afhankelijkheid van ouderen kan ouderenmishandeling plaatsvinden (vaak) door mensen uit de directe omgeving: familie, maar ook zorgverleners. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief (nalaten van handelingen) gedrag en er kan sprake zijn van opzet, maar ook overbelasting. Bij opzettelijke mishandeling weten de plegers heel goed wat ze doen. Ze handelen vanuit eigen belang, onverschilligheid of uit woede of wraak. Dikwijls is ouderenmishandeling het gevolg van overbelasting, onkunde of onwetendheid van een mantelzorger (vaak een partner, dochter en/of zoon): ontspoorde mantelzorg. In de workshop gaan we het hebben over het signaleren van ouderenmishandeling en wat kun je doen als je een vermoeden hebt van ouderenmishandeling.
 2. Ondersteunende technologie: je weg vinden en op de hoogte blijven
  Edith Hagedoren, ergotherapeut – onderzoeker (Lectoraat Ondersteunende technologie in de Zorg Zuyd Hogeschool)
  Technologie wordt nadrukkelijk als een van de oplossingsrichtingen genoemd om de zorg toekomstbestendig te maken De steeds snellere technologische ontwikkelingen zorgen voor revolutionaire veranderingen in het dagelijks handelen van de cliënt en zijn systeem, de zorgverlener, de zorgorganisaties en de overheid. Maar hoe blijf je up to date en weet je welke technologie er beschikbaar is en voor welke cliënten deze geschikt is? In deze workshop gaan we verkennen welke informatiebehoefte over nieuwe technologie er is bij de deelnemers en maken de deelnemers kennis met de verschillende informatiesystemen die er zijn. Daarnaast maken de deelnemers kennis met enkele nieuwe technologieën.
 3. Dilemma’s in de ergotherapeutische dienstverlening: hoe kun je hierover effectief redeneren en op reflecteren
  Jhoy Dassen, senior-docent sociale studies – onderzoeker (Opleiding Social Work en Lectoraat Autonomie en Participatie Zuyd Hogeschool)
  Als ergotherapeut kun je voor dilemma’s komen te staan: de cliënt en partner lijken in het beroep dat zij op je doen tegenstrijdige belangen te hebben, je ondervindt bij collega’s tegenwerking voor een interventie waarvan de waarde degelijk aangetoond is. Hoe maak je je afweging vanuit je persoonlijke en professionele principes en hoe ga je ermee om als die niet in overeenstemming zijn?
  In deze workshop gaan de deelnemers aan de hand van een model voor ethisch redeneren aan de slag met concrete dilemma’s uit de praktijk.
 4. Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz): wat betekent dat voor jou als ergotherapeut
  Theo van der Bom, directeur-bestuurder (Ergotherapie Nederland)
  Kent u de Wkkgz? De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, kort weg de Wkkgz is op 1 januari 2016 in werking getreden., maar is nog niet bij iedereen goed bekend. Deze nieuwe kwaliteitswet moet de positie van cliënten versterken en borgen dat aanbieders ‘goede zorg’ leveren. Met name voor de eerstelijns praktijk heeft de Wkkgz nogal wat gevolgen. Dat geldt voor beide Wkkgz-hoofdonderdelen: ‘regels voor kwaliteit van zorg’ en ‘het afhandelen van klachten en geschillen’. Dit laatste belangrijke onderdeel is van af 1 januari 2017 van kracht. In deze workshop wordt u geïnformeerd over de verschillende aspecten van deze we en wat deze voor u betekent.

Accreditatie:
Accreditatie voor deze bijeenkomst is aangevraagd.

Aanmelden netwerkbijeenkomst

Via onderstaande link kunt u zich aanmelden voor deze netwerkbijeenkomst, bij voorkeur voor 31 maart 2017

Aanmelden

Voor leden van Ergotherapie Nederland en studenten zijn de kosten € 10,00
Voor niet-leden zijn de kosten € 15,00
Bij Zuyd Hogeschool is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar.

Gegevens

Datum:
11 april 2017
Tijd:
18:00 - 20:45
Evenement Categorie:

Locatie

Zuyd Hogeschool
Nieuw Eyckholt 300 
Heerlen, 6419 DJ Nederland
+ Google Maps

Terug naar boven ↑