AVG

AVG Ergotherapie Nederland

De nieuwe privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming) raakt ons allemaal. Ook als ergotherapeut dien je te voldoen aan deze wet. Voor tweedelijns ergotherapeuten is de instelling verantwoordelijk voor het naleven van de AVG en zal er vanuit het management/directie een aangepast privacy beleid opgezet (moeten) worden. Ondanks dat de te kiezen weg en het te volgen beleid niet de verantwoordelijkheid is van ergotherapeuten die werkzaam zijn in de tweedelijn, is de AVG uiteraard ook op jullie werk van toepassing. Meer informatie hierover is te vinden op: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-nieuwe-europese-privacywetgeving.

Vanuit Ergotherapie Nederland hebben wij met verschillende partijen gesprekken gevoerd om een AVG-tool aan onze leden met een eerstelijns Ergotherapiepraktijk aan te kunnen bieden. Inmiddels hebben wij 1 partij gekozen (PrivacyCompass) en zijn zij druk bezig met het vullen van de AVG-tool. De tool is een concreet stappenplan die ondersteunt bij het AVG proof maken van de praktijk. De praktijken moeten het nog steeds zelf doen, de tool geeft tekstuele uitleg, instructiefilmpjes en formats voor de verschillende onderwerpen van de AVG (bijvoorbeeld een template voor een verwerkersovereenkomst). Met de AVG-tool krijg je alle informatie om zelf de implementatie van de AVG te regelen voor jouw praktijk. Ook is het mogelijk om voor deze implementatie een privacy specialist in te schakelen, hiervoor kan je zelf een contract afsluiten bij PrivacyCompass.

De AVG-tool is alleen bedoeld voor eerstelijns Ergotherapiepraktijken; directies van instellingen (bijvoorbeeld  verpleeghuizen) zijn zelf verantwoordelijk voor het AVG proof maken van hun organisaties.

Mocht je je nog niet aangemeld hebben voor de tool, stuur dan snel een e-mail naar en@ergotherapie.nl o.v.v. FGDichtbij. 

Goed om te weten:
Vanuit VWS is er geld beschikbaar gesteld voor het opzetten van een AVG-Helpdesk, waar jullie met je vragen terecht kunnen. Zodra er meer duidelijkheid is over de exacte ingangsdatum en het bijbehorende telefoonnummer, laten we dat weten.

 

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑