Gepubliceerd op 15-09-19 | Categorie: Blogs

Blog 5 | Een spiegel voor op de fiets

Auteur: Tjitske Zuidema

Een paar weken geleden kreeg ik van een ouder echtpaar waarvan de man een beginnende dementie had een vraag over veilig fietsen. De vrouw vond dat haar man niet meer veilig fietste. Ze vond dat hij te veel slingerde en vaak in de berm of juist midden op het fietspad fietste. Ook hadden ze onderweg vaak een discussie over wie voorop moest fietsen. De man wilde dat zijn vrouw voorop fietste want dan kon hij haar volgen. De vrouw wilde juist niet voorop fietsen, want dan kon ze haar man niet in de gaten houden. Aan mij het verzoek het fietsen te beoordelen. Ik heb samen met de man een route gefietst. Dat ging eigenlijk goed. Zelfs op smalle fietspaden ging het goed. Pas wanneer de man zich afvroeg of ik wel nog achter hem fietste, keek hij achterom en slingerde. In het evaluatiegesprek heb ik beiden geadviseerd een spiegel op het stuur te bevestigen. De vrouw adviseerde ik voorop te fietsen. Via de spiegel kan de vrouw dan haar man in de gaten houden. Aan de man adviseerde ik ook een fietsspiegel want er zijn tijdens het fietsen veel momenten waarbij je over je schouder moet kijken.

Een simpele oplossing met toch wel verstrekkende gevolgen. Zonder mijn observatie en adviezen zouden ze waarschijnlijk gestopt zijn met fietsen. Dat zou jammer zijn, want ze genoten beiden erg van de fietstochtjes die ze maakten.

Daarbij komt ook dat wanneer ze niet meer zouden fietsen, ze minder lichaamsbeweging hadden, waardoor ze strammer waren geworden. Dit kan tevens de kans op vallen vergroten.

Tags: , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑