Gepubliceerd op 27-08-18 | Categorie:

Cursus ‘Klinisch redeneren en vervaardigen van Handspalken voor ergotherapeuten’ (2-daagse)

In samenwerking met de Adviesraad Hand-ergotherapie van Ergotherapie Nederland en Sprofit organiseert de ErgoAcademie de 2-daagse cursus ‘Klinisch redeneren en vervaardigen van Handspalken voor ergotherapeuten’.

Het klinische redeneren ten behoeve van het vormgeven en vervaardigen van spalken, een belangrijk onderdeel van handrevalidatie en van oudsher een taak van de ergotherapeuten, is volgens de adviesraad hand-ergotherapie onderbelicht in het huidige scholingsaanbod. De huidige scholing op het gebied van spalken is veelal gebaseerd op de promotie van materialen en het opdoen van vaardigheden met de verschillende materialen. Het maken van een goede functionele spalk vraagt echter meer kennis dan alleen vaardig zijn.

Meerwaarde
Een spalk die niet gewenste functie heeft of verkeerd is aangelegd kan grote schade toebrengen aan de delicate weefsels van de hand of er toe leiden dat hij ergens in een kast belandt. Bij het keuzeproces om te komen tot een goede spalk is een hoge mate van klinisch redeneren noodzakelijk. “Welke structuren hebben bescherming nodig en welke moeten juist geactiveerd worden?”; “In welke fase zit de patiënt, en is de bottom up of de top down benadering van toepassing?”; “Wat zou het doel van de spalk moeten zijn en met welk type spalk bereik je dat doel bij deze individuele patiënt?”; “Wat moet de patiënt er functioneel mee kunnen, of wat juist niet?”; “Welk materiaal is de beste keuze bij deze aandoening en is dat voor deze patiënt ook geschikt?” Zomaar een aantal vragen die we onszelf altijd weer moeten stellen voor we aan het vervaardigen van een spalk zelf gaan beginnen.

Vragen die nooit een simpel en duidelijk antwoord hebben omdat er vaak geen goed of fout bestaat. Wil jij je klinisch redeneren rondom het gebruik van spalken in je dagelijkse praktijk verbeteren en je kennis van anatomie, kinesiologie en je vaardigheden in het spalken vergroten? Dan is dit dé cursus voor jou.

Scholing

 • Klinisch redeneren rondom spalktherapie / behandelingen
 • Anatomie / kinesiologie
 • Tekenen van spalk(model)
 • Handvattingen
 • Theorie en praktijk
 • Tips en tricks
 • Materiaal kennis
 • Praktisch: oefenen
 • 50/50 praktijk en theorie

Theorie en praktijk worden afgewisseld en er worden casussen gebruikt om het klinisch redeneren te oefenen. Ook is er ruimte voor eigen inbreng van casuïstiek.

Programma
Het programma zal gericht zijn op het verdiepen van de benodigde theoretische kennis, het klinische redeneren en de praktische vaardigheden om vorm te geven aan spalktherapie binnen de ergotherapeutische behandeling. De theoretische kennis wordt thematisch gekoppeld aan de praktische vaardigheden voor het vervaardigen van de spalken.
De cursus is ingedeeld in een aantal thema’s welke eerst in theorie besproken worden met het zwaartepunt op het klinisch redeneren, gevolgd door de praktische uitvoering.
In het programma is apart ruimte gemaakt voor casuïstiek en eigen inbreng. Ook hierbij zal de redenatie achter de keuzes een belangrijke rol spelen waarbij het handelingsprobleem van de cliënt centraal gesteld wordt.

Thema’s:

 • De duim
 • De pols
 • Extensorpezen
 • Redressie / correctie / contractuur behandeling
 • Materiaal kennis en keuze
 • Casuïstiek

Programma dag (dag 1)

9.00 – 9.30          Inloop & ontvangst deelnemers
9:30 – 12.30 *    Inhoudelijk programma “de duim”
12.30 – 13.30     Lunchpauze
13.30 – 16.45 * Inhoudelijk programma “de pols
16.45 – 17.45     inhoudelijk programma materialen kennis
17.45-18.45       Diner
18.45-20.45       Casuïstiek en oefenen met spalkmateriaal
* om 11:00 en 15:00 zal er een korte pauze zijn van 15 minuten

Programma dag (dag 2)

9.00 – 9.30         Inloop & ontvangst deelnemers
9:30 – 12.30 *    Inhoudelijk programma “extensorpezen letsels”
12.30 – 13.30     Lunchpauze
13.30 – 16.45*   Inhoudelijk programma “redressie, correctie en contracturen behandelen
16.”45 – 17.00 Evaluatie, nabespreking & vragen
* om 15:00 zal er een korte pauze zijn van 15 minuten

Docenten

Karin Boer-Vreeke
Karin Boer-Vreeke is gecertificeerd hand-ergotherapeut en ECHT. Zij heeft bijna 20 jaar ervaring met het behandelen van patiënten met uiteenlopende problemen van de handen. Ervaring die begon met het doen van twee cursussen handspalken maken, waarin net als bij deze cursus theorie en praktijk, maar vooral het klinisch redeneren een belangrijk onderdeel waren. Karin is werkzaam bij Hand & Pols Centrum Den Haag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie en gast docent bij de praktijkopleiding handtherapie (POHT) van het Erasmus MC.

Mike van Heel
Mike van Heel is gecertificeerd Hand-ergotherapeut. In de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met de meest uiteenlopende problematiek aan arm en hand, eerst in het UMC st Radboud te Nijmegen en later in de eigen organisatie Handencentrum.eu. Na de overdracht van deze organisatie werkt Mike als Hand-ergotherapeut in het CWZ ziekenhuis Nijmegen, in de Eerstelijn in Kleve (D) en ontwikkelt scholing voor de Fonty’s Hogeschool in Nijmegen. Naast de werkzaamheden als hand-ergotherapeut is Mike de afgelopen 15 jaar betrokken geweest bij diverse de scholingen op gebied van spalktherapie en als gastdocent bij de praktijkopleiding handtherapie (POHT) van het Erasmus MC.

Data & Locatie

Data voorjaar 2020:
Dinsdag 10 maart & woensdag 11 maart 2020 zal de 2-daagse cursus worden gegeven bij Van der Valk Zaltbommel-A2, Hogeweg 65, 5301 LJ Zaltbommel. Dinsdag 10 maart zal de cursus van 9:00 tot 21:00 zijn (inloop 8:30-9:00) en op woensdag 11 maart zal de cursus van 9:00 tot 17:00 zijn (inloop 8:30-9:00).

Data najaar 2020:
Dinsdag 27 oktober & woensdag 28 oktober 2020 zal de 2-daagse cursus worden gegeven bij Van der Valk Hotel Veenendaal, Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal. Dinsdag 27 oktober zal de cursus van 9:00 tot 21:00 zijn (inloop 8:30-9:00) en op woensdag 28 oktober zal de cursus van 9:00 tot 17:00 zijn (inloop 8:30-9:00).

Kosten deelname
Leden EN/EV                     € 599,-
Niet-leden                         € 699,-

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd.

Certificering
De deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een deelnamecertificaat.

Cursusvoorwaarden
De cursusvoorwaarden kunt u hier downloaden.

Aanmelden

Datum Cursus (verplicht)

Achternaam (verplicht)

Voornaam voluit (verplicht)

Overige voorletters

Adres (verplicht)

Postcode (verplicht)

Woonplaats (verplicht)

Telefoonnummer

Uw privé-emailadres (verplicht)*

* Organisatie-email kan onze reactie-mail blokkeren waardoor u geen bevestiging ontvangt

Lidnummer EN / VE

Nummer kwaliteitsregister

Prijs (verplicht)

Ik ga akkoord met de cursusvoorwaarden (verplicht)

Tags: ,Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑