Gepubliceerd op 26-06-18 | Categorie:

Training ‘Letselschade: Wat kun je als ergotherapeut?’ (2-daagse)

In samenwerking met Linda Renders (directeur en mede-eigenaar Trivium advies) en Rosanne Veld (eigenaar van Kracht Ergotherapie & Kracht Werkt) organiseert de ErgoAcademie de nieuwe cursus ‘Letselschade: Wat kun je als ergotherapeut?’.

Heb jij als ergotherapeut nu al veel te maken met letselschade en wil je leren hoe je hier nog beter op kunt anticiperen? Of ben jij diegene die juist nog niet veel te maken heeft met letselschade maar wil je er graag meer over weten? Meld je dan aan voor de training!

Tijdens de training zullen twee extra gastdocenten je bijpraten over de ontwikkelingen binnen de wereld van letselschade: Fred Zwarts (Letselschadeadvocaat) en Maarten Elferink (Arbeidsrechtjurist).

Inhoud van de dagen

Dag 1: Letselschade & ADL
De ergotherapeut, die over zowel een empathisch vermogen als een zakelijk en commercieel inzicht beschikt, maar ook beschikt over uitstekende analytische en adviesvaardigheden in de breedste zin van het woord, zou optimaal tot zijn recht kunnen komen binnen de letselschade.
Letselschade en advisering hiervan vraagt om specifieke deskundigheid van een ergotherapeut. Het krachtenveld van de letselschade en de diverse procedures zijn een belangrijk onderdeel, maar ook moet een ergotherapeut in staat zijn om het zakelijke ‘spel’ te spelen.
Dit curriculum is gericht op een eerste kennismaking met de letselschade en de rol van de ergotherapeut als adviseur. De dag is verdeeld in drie blokken.

 1. Algemeen
  Wat is letselschade? Wat betekent dit voor de cliënt? Met welke partijen kom je in aanraking? Hoe ziet het krachtenveld eruit en wat kan je rol als ergotherapeut zijn?
 2. De visie van een letselschadeadvocaat
  Een letselschadeadvocaat zal de nut en noodzaak van de inschakeling van een ergotherapeut vanuit zijn positie bespreken, maar ook ingaan op het krachtenveld van de letselschade.
 1. Voorliggende wet- en regelgeving.
  Op het moment dat er op het gebied van de ADL belemmeringen worden ondervonden in het dagelijks leven kunnen zorg, voorzieningen en begeleiding noodzakelijk zijn in de breedste zin van het woord. Welke (on)mogelijkheden zijn er binnen de diverse wetten als Wmo, Zvw en Wlz? En wat nu als de wetgeving niet voorziet in de noodzakelijke zorg en voorzieningen?
 1. De dagelijkse praktijk.
  Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal er met de cursisten besproken worden welke mogelijkheden er gezien worden en welke taken/adviesvaardigheden je hiervoor nodig hebt.

Programma (dag 1)
09:00 – 09:30    
Inloop & ontvangst deelnemers
09:30 – 09:45     Welkom, voorstelronde
09:45 – 10:30     Algemeen inzake letselschade in breedste zin van woord
10:30 – 10:45     Koffiepauze
10:45 – 12:00     Vervolg algemeen en visie van letselschadeadvocaat, afronden met casus
12:00 – 13:00     Lunchpauze
13:00 – 15:15     Voorliggende wet- en regelgeving (Wmo, jeugdwet, Zvw en Wlz)
15:15 – 15:30     Koffiepauze
15:30 – 17:30     De dagelijkse praktijk & Afsluiting

Docent
Linda Renders (Directeur en mede-eigenaar Trivium advies)
Na een carrière als ergotherapeut in de algemene gezondheidszorg, trad Linda Renders in 2005 als Wmo-adviseur in dienst van het voormalig zusterbedrijf TriviumPlus. Sinds 2009 is zij werkzaam voor Trivium advies als letselschadeadviseur/ergotherapeut. In 2012 werd Linda directeur van Trivium advies, waarvan zij sinds eind 2018 tevens mede-eigenaar is geworden. Linda adviseert als herstelgerichte dienstverlener, is actief in diverse werkgroepen waaronder de Letselschaderaad. Daarnaast doceert en publiceert zij regelmatig over diverse onderwerpen op het gebied van de voorliggende (publiekelijke) wet- en regelgeving waaronder de Wmo en Wlz in relatie tot letselschade.

Dag 2. Letselschade en werk
Wanneer iemand een ongeval heeft gehad op het werk of in zijn of haar privé leven, staat het leven van de persoon in kwestie even stil.
Wanneer de persoon letsel overhoudt aan het ongeluk, is het belangrijk om het goed te regelen op het gebied van: wet- en regelgeving, vergoedingen, ADL, therapieën en werk.

Wij besteden met Kracht Werkt extra aandacht aan het onderdeel werk. Werk vraagt veel tijd en aandacht van de persoon, omdat het van invloed is op het dagelijkse leven. Daarnaast is werk ook enorm bepalend voor de verdere toekomst van diegene. Wij als ergotherapeuten kunnen hierin veel betekenen. Wat kunnen wij precies doen en hoe begeleid je dit proces?

De wet- en regelgeving is hierin complex. Er gelden namelijk andere regels wanneer het ongeval op het werk is gebeurd, dan wanneer het ongeval in de privé situatie heeft plaatsgevonden. De werkgever en de werknemer moeten beiden met veel aspecten rekening houden. Welke aspecten zijn dit en hoe houden we dit in balans, zonder dat er conflicten ontstaan? Hoe kunnen we er tevens voor zorgen dat de werknemer er (financieel) zo min mogelijk op achteruit gaat? En hoe kunnen we de werkgever ook meenemen in dit proces? En welke trajecten kunnen hierin plaatsvinden?

Deze vraagstukken komen allemaal aan bod in de workshop: Na een ongeval weer aan het werk of niet?

 1. Wet- en regelgeving rondom letselschade en werk. Gegeven door Maarten Elferink, arbeidsrechtjurist
 2. Inschakelen van een letselschadeadvocaat en jurist. Hoe kun je samenwerken? Gegeven door Maarten Elferink, arbeidsrechtjurist
 3. Hoe kan je een sparringpartner zijn voor zowel werknemer als werkgever waarin je beide belangen behartigt?
 4. Wat kan je betekenen voor de werknemer wanneer er sprake is van inkomensverlies?
 5. In welke trajecten zou jij als ergotherapeut ingeschakeld kunnen worden en waar moet je dan rekening mee houden?
 6. Wat kan jouw rol als ergotherapeut zijn, waarbij jij zowel de werknemer als de werkgever kunt adviseren en begeleiden?

Programma (dag 2)
09:00 – 09:30    
Inloop & ontvangst deelnemers
09:30 – 09:45    Welkom, terugblik vorige keer en vragen
10:00 – 10:30     Algemeen inzake letselschade, werk en ergotherapie
10:30 – 10:45      Koffiepauze
10:45 – 12:00      Visie van arbeidsrechtjurist, inhoud wet en regelgeving en samenwerking met de ergotherapeut
12:00 – 13:00      Lunchpauze
13:00 – 14:30      Sparringpartner van werkgever en werknemer en de verschillende trajecten
14:30 – 14:45      Koffiepauze
14:45 – 15:45      De rol van de ergotherapeut
15:45 – 17:30      Casus en vragen & Afsluiting

Docent
Rosanne Veld (eigenaresse van Kracht Ergotherapie en Kracht Werkt)
Rosanne Veld is zeven jaar geleden begonnen met Kracht Ergotherapie. Ze merkte binnen de revalidatie dat er veel mistte op het gebied van werk en de communicatie tussen werk en zorg. Hierdoor heeft ze samen met een arbeidsrechtjurist Kracht Werkt opgezet. Hierin begeleiden ze werkgevers en werknemers en maken ze maatwerktrajecten. Ze werken voornamelijk voor de letselschade. Rosanne is werkzaam als casemanager en specialist arbeid en gezondheid.

Data 2021 & Locatie

 • 5 en 12 november 2020, locatie: van der Valk Apeldoorn De Cantharel, Landgoedlaan 26, 7325 AW Apeldoorn
 • 11 en 18 maart 2021, locatie Ergotherapie Nederland, Orteliuslaan zaal C

Kosten
Leden EN/EV     € 995,-
Niet leden          € 1.145,-

Niveau & studiebelasting
Hbo werk- en denkniveau en een verwachtte studiebelasting van 17 uur, waarvan 4 uur zelfstudie is voor de training ‘Letselschade: Wat kun je als ergotherapeut?’.

Accreditatie
Accreditatie 24 punten

Bewijs van deelname
Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname.

Cursusvoorwaarden
De cursusvoorwaarden kunt u hier downloaden.

Aanmelden

Datum Cursus (verplicht)
5 en 12 november 202011 en 18 maart 2021

Achternaam (verplicht)

Voornaam voluit (verplicht)

Overige voorletters

Adres (verplicht)

Postcode (verplicht)

Woonplaats (verplicht)

Telefoonnummer

Uw privé-emailadres (verplicht)*

* Organisatie-email kan onze reactie-mail blokkeren waardoor u geen bevestiging ontvangt

Lidnummer EN / VE

Nummer kwaliteitsregister

Prijs (verplicht)

Ik ga akkoord met de cursusvoorwaarden (verplicht)

Tags: , , , , , , , ,Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑