Gepubliceerd op 10-11-15 | Categorie: Bijeenkomsten

Jaarcongres 2015: Machteld Huber over Positieve Gezondheid

Tijdens het jaarcongres van Ergotherapie Nederland op 6 november 2015 heeft Machteld Huber, arts en senior onderzoeker van het Louis Bolk Instituut, een nieuw concept voor het begrip ‘gezondheid’ gepresenteerd. Volgens haar voldoet de huidige definitie van gezondheid, die in 1948 is opgesteld door de Wereld Gezondheids Organisatie, niet meer.

Eigen regie
Vernieuwend aan Huber’s definitie is om gezondheid niet meer als een statische situatie op te vatten, maar als het dynamische vermogen van mensen om zich aan te passen en zelf regie te voeren over hun welbevinden.

Positieve Gezondheid
Huber gebruikt voor dit nieuwe concept de term Positieve Gezondheid. Zij onderscheidt zes hoofddimensies van gezondheid: lichaamsfuncties, mentale functies en -beleving, spiritueel-existentiële dimensies, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Huber pleit voor een cultuur waarin mensen leren hoe zij voor zichzelf moeten zorgen en hoe ze moeten omgaan met hun ziekte. Hierbij kan ergotherapie zeker een rol spelen.

De presentatie van Machteld Huber op het jaarcongres van Ergotherapie Nederland kan u hier downloaden.

Tags:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑