Gepubliceerd op 13-05-19 | Categorie: Internationaal

European Public Health Week en Ergotherapie

Deze week, van 13 tot en met 17 mei vindt de eerste European Health Week plaats.  Vragen voor volksgezondheid staan deze week centraal. Deze week wordt georganiseerd door de European Health Association (EUPHA) & COTEC. Zij zijn officieel partner van deze European Health Week.

Wij als Ergotherapie Nederland willen deze week natuurlijk benadrukken wat ergotherapie bijdraagt aan de diverse thema’s die tijdens deze week gepromoot worden.

Hoe kun je meedoen?
Ook als ergotherapeut in Nederland kun je actief deelnemen en aandacht vragen voor de rol van ergotherapie binnen ‘Public Health’. Dit kan via een kleinschalige activiteit zijn, die je kunt aanmelden op de EUPHA-site.
Op dag twee promoten COTEC en EUPHA de TravAoble app, een prijswinnende navigatie app ontwikkeld door de IJslandse ergotherapeut Ósk Sigurdardóttir, waarmee mensen met een beperking (en ook ouderen) kunnen nagaan welke plekken, zoals vervoer, restaurants en hotels er voor hen toegankelijk zijn. De app is beschikbaar voor Android en IOS. Op dinsdag 14 mei om 10.00 uur is er een webinar over deze app en iedereen kan direct aan de slag om je eigen omgeving (of die van je cliënten) toegankelijker te maken.
Een makkelijke manier om aandacht te vragen voor ergotherapie en public health is om het thema van de dag te gebruiken op social media en aan te vullen met informatie over hoe ergotherapie bijdraagt aan dit thema. Belangrijk: Gebruik daarbij bij elk bericht: #EUPHW @ENergotherapie @COTECEurope @SPOTEurope  @ENOThe1

Op onze social mediakanalen
Per dag en per thema hebben wij daarom een kort voorbeeld gegeven van de rol die de ergotherapeut kan spelen bij bepaalde situaties. De diversiteit van dit mooie beroep komt op deze manier naar voren. Deze week komen de onderstaande thema’s op al onze social media kanalen voorbij, dus vergeet niet te liken en te delen!

  • Monday 13 May – Becoming, being and remaining physically active | Motto: “I like to move it, move it.”

De ergotherapeut zet zich in voor de client die belemmeringen ervaart in de uitvoer van alledaagse taken, en het voortbewegen. Het uitgangspunt is de belemmeringen aan te pakken, zodat jouw actieradius vergroot wordt. 

  • Tuesday 14 May – Healthy environments | Motto: “You are where you live.”

Bij een gezonde omgeving hoort ook toegankelijkheid voor iedereen. Ergotherapie helpt de toegankelijkheid te optimaliseren. Via de client, via de omgeving, via instanties.

  • Wednesday 15 May – Care 4 care |  Motto: “Taking care of what takes care of you.”

De ergotherapeut werkt samen met de client, de mantelzorger en met andere disciplines, om zo tot het beste resultaat te komen in de behandeling. De benadering is zorg op maat, gebruikmakende van alle mogelijke middelen beschikbaar.

  • Thursday 16 May – Sustainable and healthy diets | Motto: “A healthy diet within planetary boundaries.”

De mogelijkheid om te kunnen eten kan ontbreken. Denk aan planning, boodschappen doen of de mogelijkheid om een maaltijd te kunnen maken. De ergotherapeut kan helpen deze randvoorwaarden te optimaliseren om gezond te kunnen eten.

  • Friday 17 May – Youth mental health | Motto:“I am brave, I am bruised, this is me”

Meedoen bevorderd de gezondheid en ontwikkeling. Niet voor elk kind en jongere vanzelfsprekend. De ergotherapeut zet zich in om meedoen (weer) mogelijk te maken.

Klik hier voor de hele lijst met activiteiten.
Klik hier voor meer informatie.

 

Tags: , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑