• Congres
  • Partners
  • Locatie
  • Tarieven
  • Informatie

Ergotherapie Jaarcongres – zaterdag 8 oktober 2022

Op zaterdag 8 oktober 2022 vindt het Ergotherapie Jaarcongres plaats. Graag zien we jullie dan allemaal in 1931 in Den Bosch voor een inspirerende dag en spetterend feest!

Programma
Het programma is dit jaar iets anders opgebouwd dan voorgaande jaren. Door het groeiende aantal deelnemers hebben we ervoor gekozen om het keynote- en workshopprogramma deels parallel aan elkaar te laten lopen. In een aantal gevallen zal je daarom moeten kiezen tussen een keynote of een workshop. Natuurlijk hebben we bij deze indeling gelet op de specifieke deskundigheden, zodat jij binnen jouw interessegebied voldoende keus hebt. En het is na afloop van het congres ook nog mogelijk om sessies terug te kijken. Deze optie is inbegrepen in het toegangsbewijs voor het fysieke congres. Je mist dus niets!

COVID-19
Eerder gekochte tickets (voor het oorspronkelijke congres op 11 maart) blijven gewoon geldig voor 8 oktober. Heb je al een ticket, maar kun je er de 8e niet bij zijn, dan kun je kosteloos je deelname annuleren tot maximaal 4 weken van tevoren (zie algemene voorwaarden). Stuur hiervoor een email naar congres@ergotherapie.nl.

Goed om te weten: we kiezen er bij voorbaat voor om het congres alleen in fysieke vorm te laten doorgaan. Mochten er tegen die tijd weer strenge coronaregels zijn waardoor samenkomen te veel beperkt wordt, dan verzetten we het congres. Ook dan is kosteloos annuleren natuurlijk mogelijk. Tip is dus om je alvast in te schrijven en verzekerd te zijn van een toegangsbewijs voor deze inspirerende dag!

Het Ergotherapie Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners. Ook partner worden? Neem dan contact op met Misha Stork van Performis: misha@performis.nl

Congrescentrum 1931

Oude Engelenseweg 1
5222 AA, ’s-Hertogenbosch

Route naar 1931 Congrescentrum

Auto

1931 Congrescentrum ’s Hertogenbosch is uitstekend te bereiken vanuit de grote steden. Het is slechts een half uur rijden vanuit Utrecht. Je kunt je auto parkeren op een van de 700 parkeerplaatsen voor de deur. Daarnaast beschikt 1931 ook nog over vier elektrische oplaadpunten voor je elektrische auto. Deze  bevinden zich rechts van de ingang.
Parkeren is gratis

Openbaar vervoer

Ook met het openbaar vervoer is 1931 uitstekend bereikbaar. Het Congrescentrum bevindt zich op 10 minuten loopafstand van ’s-Hertogenbosch Centraal Station. Wanneer je de stationsuitgang ‘Paleiskwartier/Brabanthallen’ neemt, zie je de toren van het congrescentrum na ongeveer 10 minuten verschijnen.

Carpoolen via Blablacar

Carpoolen met BlaBlaCar is supermakkelijk en gratis! Meld je gewoon aan voor een account en verstrek wat algemene informatie over jezelf. Zodra je een BlaBlaCar-account hebt, kun je beginnen met het boeken of plaatsen van ritten, direct op de app of via de website. Zo deel je de kosten, krijg je er wat gezelschap bij en maak je jouw reis bovendien duurzamer.

 

Vroegboek Standaard Terugkijken los Feestavond
Leden € 170,00 € 195,00 € 50,00 € 65,00
Niet-leden € 250,00 € 275,00 € 75,00
Student leden € 55,00 € 65,00 € 25,00 € 35,00
Student niet-leden € 75,00 € 85,00 € 50,00
Commissieleden* € 100,00 € 125,00 € 50,00 € 50,00

*Als actief lid van EN ontvang je per e-mail een uitnodiging met inschrijflink. Gebruik deze link om je met korting in te schrijven voor het jaarcongres. (Schrijf je dus niet gewoon via de website in, dan kun je geen gebruik maken van het speciale tarief).

COVID-19

Goed om te weten: we kiezen er bij voorbaat voor om het congres alleen in fysieke vorm te laten doorgaan. Mochten er tegen die tijd weer strenge coronaregels zijn waardoor samenkomen te veel beperkt wordt, dan verzetten we het congres. Ook dan is kosteloos annuleren natuurlijk mogelijk. Tip is dus om je alvast in te schrijven en verzekerd te zijn van een toegangsbewijs voor deze inspirerende dag!

Er is wel de optie van het terugkijken van opnames van het congres. Deze is ook inbegrepen in het toegangsbewijs voor het fysieke congres. Je mist dus niets!

Eerder gekochte tickets (voor het oorspronkelijke congres op 11 maart) blijven gewoon geldig voor 8 oktober. Heb je al een ticket, maar kun je er de 8e niet bij zijn, dan kun je kosteloos je deelname annuleren tot maximaal 4 weken van tevoren (zie algemene voorwaarden). Stuur hiervoor een email naar congres@ergotherapie.nl.

Accreditatie

Voor deelname aan het congres (fysieke aanwezigheid) worden 6 accreditatiepunten toegekend.

Voorwaarden

Met uitzondering van COVID-19 maatregelen gelden voor het jaarcongres de algemene voorwaarden van de ErgoAcademie.

Tijdens dit evenement worden foto’s en video’s gemaakt die voor eventuele marketingdoeleinden worden gebruikt. Heb je hier bezwaar tegen, stuur dan een bericht naar congres@ergotherapie.nl.

Veelgestelde vragen en contact

Voor meer informatie kun je de veelgestelde vragen raadplegen onderaan deze pagina of contact opnemen via congres@ergotherapie.nl.

8 oktober 2022

056

Dag(en)

:

11

Uur(s)

:

45

Minute(s)

:

14

Second(s)

Programma 8 oktober 2022

Algemeen Programma Workshoprondes
08:15 – 09:00 Inloop en ontvangst
09:00 – 09:15 Opening dagvoorzitter Michiel Peereboom en Theo van der Bom
09:15 – 09:45 Keynote 1 : Marion Ammeraal – Astrid Kinébanian prijs
09:45 – 10:00 Verplaatsen naar volgende sessie
10:00 – 10:45 Keynote 2 : Barbara Piškur – Partnering for Change en ergotherapie; een transitie in samenwerking Workshopronde 1: Handen, Arbeid, Zorgtechnologie, GGZ/VG, Neurologie en Divers
10:45 – 11:15 Pauze en standbezoek
11:15 – 12:00 Keynote 3: Daphne Kos – Vermoeidheid zichtbaar maken binnen het therapeutisch handelen: uitdagingen en kansen Workshopronde 2: Handen, Arbeid, Zorgtechnologie, GGZ/VG, Neurologie en Divers
12:00 – 12:15 Verplaatsen naar volgende sessie
12:15 – 13:00 Lunch optie 1 & Standbezoek groep 1 Workshopronde 3: Handen, Arbeid, Zorgtechnologie, GGZ/VG, Neurologie en Divers
13:00 – 13:45 Lunch optie 2 & Standbezoek groep 2 Workshopronde 4: Pijn/Vermoeidheid, Wetenschap, Ouderen, Kinderen en Divers
13:45 – 14:00 Verplaatsen naar volgende sessie
14:00 – 14:45 Keynote 4: Andrea Derks – Ergotherapeutische invalshoek bij het nabehandelen van een dubbele handtransplantatie Workshopronde 5: Pijn/Vermoeidheid, Wetenschap, Ouderen, Kinderen en Divers
14:45 – 15:15 Pauze en verplaatsen naar volgende sessie
15:15 – 16:00 Keynote 5: Ingrid Sturkenboom en Edwin Barentsen – Matchmakers in onderzoek Workshopronde 6: Pijn/Vermoeidheid, Wetenschap, Ouderen, Kinderen en Divers
16:00 – 16:15 Verplaatsen
16:15 – 17:00 Keynote 6: Mari Sanders – Op reis door de samenleving
17:00 – 17:15 Afsluiting
17:15 – 18.00 Borrel
18:30 Diner en feest

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter Michiel Peereboom

Basisarts, maar bovenal cabaretier. Een bijzondere en unieke combinatie die in Nederland niet veel voorkomt. Door zijn medische achtergrond heeft hij kennis van zaken en als gespecialiseerd cabaretier weet hij deze medische kennis om te zetten naar humor in de praktijk. Vanuit deze combinatie praat Michiel op ons jaarcongres de dag op boeiende en humoristische wijze aan elkaar.


Michiel Peereboom

Michiel Peereboom studeerde in 2001 af als basisarts aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij zich specialiseerde als cabaretier, filmmaker en tekstschrijver. Naast zijn werkzaamheden als medisch cabaretier schrijft Michiel humoristische teksten voor radio, tv en andere cabaretiers. Ook publiceerde hij enkele boeken en heeft hij zich gespecialiseerd in het bedenken en produceren van korte humoristische video’s voor tv (onder andere KRO, BNN, VARA en NTR) en internet (onder andere Vlakkeland.nl en Speld.nl). Hij was ook te zien als presentator in het KRO TV-programma ‘De keuringsdienst van waarde’.

09:15 uur – 9.45 uur

Keynote 1

Marion Ammeraal - Astrid Kinébanian prijswinnaar

Marion Ammeraal won in 2021 de Astrid Kinébanianprijs en houdt tijdens dit jaarcongres haar daaraan gekoppelde voordracht. Marion heeft als expertise ergotherapie en geestelijke gezondheid/ psychiatrie. Momenteel werkt ze als praktiserend ergotherapeut/trajectbegeleider in zowel de basis GGZ, als in de specialistische GGZ (polikliniek) van GGZ inGeest en eerstelijns ergotherapiepraktijk B-Well in Amstelveen.

Vanuit de diverse functies in de GGZ geeft ze de rol van ergotherapeut in het werken met mensen met psychische problemen een steviger fundament. Dit door inhoudelijke bijdragen aan onder andere: depressie en ergotherapie (arbeidsanamnese), Toolkit 4You(th) met UWV, Back to school (begeleid leren) met diverse onderwijs- en zorgorganisaties, ELSiTO – een internationaal project op gebied van sociale inclusie met ervaringsdeskundigen, ergotherapeuten en andere betrokken professionals, en ZEEF (zelfregulatie en executieve functies); het ontwikkelen en onderzoeken van een interventie vanuit werkgroep Hogeschool Leiden.


Marion Ammeraal

Marion Ammeraal studeerde in 1979 af in Huizen en rondde in 2002 de OT Euromaster af. Vanaf 1981 werkt ze als ergotherapeut, projectleider, leidinggevende, stafmedewerker in diverse GGZ instellingen, zoals RIBW, polikliniek en basis GGZ. Marion is medeoprichter van kennisnetwerk ETP Net vanaf 2009 tot nu. Samen met betrokkenen in het netwerk ontwikkelde ze cursussen en gaf ze lezingen. Vanuit dit netwerk is ze op verzoek van een RIBW gestart met de ontwikkeling van een interventie op het gebied van wonen voor mensen in een RIBW.

10:00 uur – 10.45 uur

Keynote 2

Barbara Piškur - Partnering for Change en ergotherapie; een transitie in samenwerking

Kansengelijkheid, inclusie, participatie en erbij horen gaan over de mate waarin mensen kunnen meedoen in dagelijkse activiteiten die van belang zijn voor hun ontwikkeling, welzijn en positieve gezondheid. Dit geldt in het bijzonder voor kinderen. Kinderen met een taalachterstand, sociale achterstand, beperking, onrust, aandachtsprobleem of anderzijds hebben moeite met schoolse participatie; zij lopen het risico niet mee te komen en zich minder onderdeel van de groep te voelen.

Deze presentatie focust op een bijzondere innovatie ontwikkeld door ergotherapeuten – Partnering for Change (P4C). P4C gaat over deskundigheidsbevordering (capacity building) van leerkrachten en teams van basisscholen, om de kansengelijkheid van alle kinderen te vergroten door cross-over samenwerking tussen de leerkracht, ergotherapeut, kind en ouders. Niet alleen positief voor kinderen die moeite hebben met schoolse participatie of erbij horen, maar voor alle kinderen. Daarnaast zijn de grondprincipes van ‘capacity building’ en ‘het gebruiken van de omgeving als aangrijpingspunt van verandering’ zeer interessant en relevant om te onderzoeken voor andere groepen en andere contexten.


Barbara Piškur

Dr. Barbara Piškur werkt als senior-onderzoeker en docent bij Zuyd Hogeschool en vervult de rol van Chair of the Board of the European Master of Science in Occupational Therapy. Haar inhoudelijke interesse ligt op het gebied van participatie, erbij horen en gebruikersbetrokkenheid. Zij maakt deel uit diverse innovatie- en onderzoeksprojecten in onderwijs en zorg & welzijn, waaronder P4C, en werkt als international collaborator nauw samen met CanChild.

11:15 uur – 12.00 uur

Keynote 3

Daphne Kos - Vermoeidheid zichtbaar maken binnen het therapeutisch handelen: uitdagingen en kansen

Veel mensen met neurologische aandoeningen (zoals multiple sclerose) hebben last van vermoeidheid. Vermoeidheid komt binnen de hele gemeenschap voor. Iedereen – ook zonder specifieke gezondheidsproblemen – is weleens moe.

Mensen met vermoeidheidsklachten kunnen sterk beperkt worden in hun dagelijks functioneren. Vermoeidheid is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld en wordt daarom niet altijd goed begrepen. Niet  door de persoon zelf, maar ook niet door de omgeving. Het wordt soms ook gezien als een voorbode van ziekteprogressie. Hoe kun je als ergotherapeut die vermoeidheid zichtbaar maken en personen ondersteunen in het vergroten van de controle over vermoeidheid?

In deze presentatie worden op basis van theoretische inzichten vanuit de neurologische revalidatie: 1) tools aangereikt om vermoeidheid in de klinische praktijk in kaart te brengen en 2) wordt een overzicht gegeven van de therapeutische mogelijkheden om vermoeidheid aan te pakken en meer controle te krijgen over het dagelijks handelen.


Daphne Kos

Daphne Kos studeerde af als ergotherapeut en bewegingswetenschapper. Ze heeft gewerkt als ergotherapeut in de klinische praktijk, als docent in het hoger onderwijs en als onderzoeker. Momenteel is ze coördinator van het wetenschappelijk onderzoek in het revalidatiecentrum van het Nationaal MS Center Melsbroek en professor en co-manager van het masterprogramma Ergotherapeutische Wetenschap in KU Leuven (interuniversitair programma met Gent, Hasselt en Antwerpen).

Daphne is president van het internationale netwerk voor multiple sclerose (Rehabilitation in MS, RIMS) en secretaris van ROTOS (Research in Occupational Therapy and Occupational Science). Haar expertise bevindt zich voornamelijk in het domein van vermoeidheid, life balance en assessment, vooral bij personen met MS.

14:00 uur – 14.45 uur

Keynote 4

Andrea Derks - Ergotherapeutische invalshoek bij het nabehandelen van een dubbele handtransplantatie. Van operatie tot participatie

Na een ernstige sepsis raakte een jonge vrouw haar extremiteiten kwijt door necrose. Ze was goed mobiel met onderbeenprothesen, maar miste in haar dagelijks leven haar handfunctie. Prothesiologie bood hierbij onvoldoende uitkomst. Na verloop van tijd werd de indicatie voor een dubbelzijdige handtransplantatie gesteld.

Na meer dan drie jaar voorbereiding heeft in 2019 de eerste dubbele hand-arm transplantatie in Nederland in het Radboudumc plaatsgevonden. Met vooraf opgestelde protocollen, werd de revalidatie direct postoperatief gestart. In de eerste weken is al aandacht besteed aan functionele inzet en het gebruik van de nieuwe handen in dagelijkse handelingen. Veel activiteiten moesten opnieuw worden aangeleerd, zoals eten en drinken. Daarnaast zijn het litteken en oedeem behandeld en is aandacht besteed aan selectiviteit van bewegingen en inzet van de vingers en handen.

Tijdens deze lezing worden de functionele resultaten twee jaar na de operatie gepresenteerd. Hierbij worden de COPM, de ROM, sensibiliteit, kracht en andere metingen getoond. Ook is er aandacht voor de mentale kracht en bijzondere momenten in dit revalidatietraject.


Andrea Derks

Andrea Derks MSc. CHT-NL is hand-ergotherapeut en ergotherapeut. Zij werkt bij Radboudumc en was daar betrokken bij het revalidatieprogramma na een dubbele handtransplantatie.

15:15 uur – 16.00 uur

Keynote 5

Ingrid Sturkenboom en Edwin Barentsen - Matchmakers in onderzoek

Heb jij al een patiëntonderzoeker in je team? Of zou je dat wel willen, maar weet je nog niet in welke fase van jouw onderzoek of kwaliteitsproject dat zinvol is? Of in welke intensiteit en vorm de patiëntonderzoeker kan bijdragen? Wat dat dan oplevert en welke voorwaarden belangrijk zijn voor een goede match? In deze interactieve keynote komen deze punten aan bod aan de hand van ervaringen in de projecten waarin Ingrid Sturkenboom en Edwin Barentsen een match waren.

Als kers op de taart delen ze het wel en wee van hun samenwerking in de lopende COPIED studie. Van het concept van de onderzoeksvraag tot aan de geboorte van een zelfhulptool die mensen met Parkinson helpt om obstakels in het denken te omzeilen.

Deze sessie zal je blik op patiëntparticipatie in wetenschappelijk of praktijkgericht onderzoek gegarandeerd veranderen.​

De exacte invulling van deze keynote kan nog wijzigen.


Ingrid Sturkenboom

Ingrid Sturkenboom is ergotherapeut, post doc onderzoeker en expert ergotherapie ParkinsonNet Internationaal.

 

Edwin Barentsen

Edwin Barentsen is in 2014 gediagnosticeerd voor Parkinson. Binnen de Parkinson(ismen)-vereniging is hij vier jaar actief geweest als docent van de cursus “Parkinson? Houd je aandacht erbij!”. Sinds 2016 is hij lid en voorzitter a.i. van de werkgroep patiëntonderzoekers. Samen met Marina Noordegraaf is hij initiatiefnemer en adviseur van de COPIED-studie en webmaster/ redacteur van Parkinsonmentaal.nl.

16:15 uur – 17.00 uur

Keynote 6

Mari Sanders - Op reis door de samenleving

Ooit begonnen als een leerling op het speciaal onderwijs, nu film- en documentairemaker voor de NPO. In deze keynote vertelt Mari hoe die reis is verlopen. Ondersteund door veel filmmateriaal uit eigen werk bespreekt hij hoe we in Nederland met mensen met een beperking omgaan en wat we kunnen leren van onze Europese buren. Wat zijn de volgende stappen in de emancipatie? Hoe leert iemand zijn handicap accepteren wanneer de samenleving er nog zoveel moeite mee heeft?

Een soms ongemakkelijke, maar humorvolle reis langs speciale scholen, geschiedenis, uitkeringsstress en verre Europese landen. Een veelzeggend verhaal over een beperking hebben in Nederland.


Mari Sanders

Mari Sanders is regisseur van dramafilms en documentairemaker. Naast zijn fictiewerk zijn zijn meest recente werken  ‘Rolstoelroadmovie’ en ‘Mari Staat Op’. Beide documentaireseries zijn uitgezonden op NPO2. In zijn documentaires probeert hij de kijker door de bril te laten kijken van mensen met een beperking. Het helpt daarbij enorm dat hij zelf in een rolstoel zit en veel ervaring heeft met ongemakkelijke bejegening, hilarische ontoegankelijke omgevingen en kafkaëske bureaucratie. Niet voor niets is het zijn favoriete inspiratie voor zijn werk.

10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1
Handen - Arbeid - Zorgtechnologie - GGZ/VG - Neurologie - Divers

10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – Handen

Occupation Based Handtherapie; bepalen van de waarde van de activiteit – Elien Nijland en Linda Lamberink

De waarde van activiteiten is al lang geleden vastgesteld en zit ingebed in de ergotherapie. Binnen de hand-ergotherapie komt de occupation-based benadering (≈middel) nog vaak op de tweede plaats terwijl de occupation-focus (≈doel) er vaak wel is. Er zijn vele voordelen en positieve resultaten van occupation-based hand(-ergo)therapie (OBHT) bekend uit de literatuur. Maar daarbij worden de praktische toepasbaarheid en de geloofwaardigheid van de hand-ergotherapeut als aandachtspunten genoemd. Het goed kunnen bepalen van de waarde van de activiteit brengt hier mogelijk verbetering in.

Vanuit de literatuur zijn vier factoren geselecteerd. Deze zijn verwerkt in een concept-instrument om de therapeutische waarde van een activiteit te bepalen. Tijdens deze workshop bespreken we samen met de deelnemers welke factoren naar hun mening bepalend kunnen zijn voor de therapeutische waarde van een activiteit. Zijn ze herkenbaar in de eigen praktijk en wat zou het effect zijn op het ergotherapeutisch handelen als je hier meer zicht op hebt? En is het meten met dit concept-instrument toepasbaar?

Wie denkt met ons mee?


10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – Arbeid

Het objectiveren en prioriteren van fysieke belasting – Linda ten Katen-Stigter en Joël van der Ploeg

De zorg is een sector met een hoog ziekteverzuim. Een van de belangrijke oorzaken is fysieke belasting. In de praktijk zien we dat medewerkers niet goed kunnen aangeven welke werkzaamheden zwaar en belastend zijn. Dagelijks veelvoorkomende handelingen worden geaccepteerd.

Als ergotherapeut heb je een belangrijke rol bij advisering in de zorg. Soms is het lastig om aan verschillende betrokkenen duidelijk te maken wat er zo zwaar is aan een houding of handeling. Met verschillende meetinstrumenten kun je fysieke belasting bij medewerkers, maar ook bij management, onder de aandacht brengen.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de nieuwe KIM (Key Indicator Method) methode, die veel wordt gebruikt in Duitsland en België. Deze gevalideerde methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken, waardoor je het risico op overbelasting kunt berekenen. Er zijn zes methodes, waaronder voor ‘repetitief werk’ en ‘lichaamsbeweging’. De KIM-tools zijn relatief snel en eenvoudig, en heel goed toepasbaar in de zorg.

In de workshop kijken we naar een nagebootste zorgsituatie uit de praktijk. Deelnemers vullen een eigen beoordeling in. Daarna kunnen we zien wat de verschillen zijn en brainstormen we over de beste oplossing.


10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – Zorgtechnologie

Elektrische ondersteuning en de handbewogen rolstoel – Kees-Jan van der Klooster, ervaringsdeskundige specialist

Het Wheelchair skills Team (voorheen K-J Projects) geeft al meer dan 10 jaar rolstoeltrainingen aan alle leeftijden. Steeds vaker worden wij geconfronteerd met mensen die gebruik maken van elektrische ondersteuning voor het zelfstandig rijden met hun (handbewogen) rolstoel. In onze workshop vertellen we hier meer over en geven we een kijk op onze ervaringen met deze vormen van ondersteuning. Ook gaan we in op de algemene instellingen van de handbewogen rolstoel.


10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – GGZ/VG

Meaningful Activities 4 All – Drs. Christophe Wille, Prof. Dr. Patricia de Vriendt en Prof. Dr. Dominique van de Velde

Betekenisvolle activiteiten (BA) verhogen de levenskwaliteit van mensen met een verstandelijke beperking. Alleen zijn mensen met een verstandelijke beperking grotendeels aangewezen op de kwaliteit van ondersteuning van hun begeleiders, wat niet altijd eenvoudig is. Begeleiders hebben namelijk zelf ondersteuning nodig bij het mogelijk maken van betekenisvolle activiteiten voor deze doelgroep. Onderzoek rondom dit onderwerp is schaars, daarom is er een participatorisch actie-onderzoek gestart waarbij de onderzoekers op zoek gaan naar de meest ideale ondersteuning voor de begeleiders.

In deze workshop presenteren de sprekers de uitkomsten van het onderzoek. Daarnaast geven zij adviezen voor een succesvolle ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij het maken van keuzes in betekenisvolle activiteiten.


10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – Neurologie

LSVT-BIG: Parkinson revalidatie in de eerste en tweede lijn – Susan Trienes en Krista van Arnhem

Parkinsonpatiënten kunnen sinds 2015 in Meander Medisch Centrum terecht voor de revalidatiebehandeling LSVT-BIG. Deze van oorsprong Amerikaanse behandelmethode leert patiënten om ‘groter’ te bewegen. De wetenschappelijk onderbouwde LSVT-BIG-training duurt vier weken en is intensief. Patiënten trainen volgens een geprotocolleerd programma met een ergo- en fysiotherapeut en deels thuis. De resultaten zijn positief, waardoor de vraag naar deze therapievorm enorm is gegroeid.

Gezien de mooie resultaten van de behandeling zouden we willen dat LSVT BIG in heel Nederland voor Parkinsonpatiënten beschikbaar is. Daarbij is de samenwerking tussen eerste en tweedelijnsinstellingen belangrijk. Tijdens de workshop delen we graag onze ervaring met deze behandelmethode. Want wat zou het fantastisch zijn wanneer cliënten dichterbij huis deze mooie behandeling kunnen krijgen!


10:00 uur – 10:45 uur | Workshopronde 1 – Divers

COVID-19 – Edith Cup, Lucelle van de Ven, Dorethé Wassink,  Janneke Fleuren en Ton Satink

In deze sessie wordt de deelnemer volledig bijgepraat over de uitkomsten van het COVID-19-onderzoek bij ergotherapie en de handreikingen die uitgebracht zijn rondom COVID-19 en long COVID en ergotherapie.

11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2
Handen - Arbeid - Zorgtechnologie - GGZ/VG - Neurologie - Divers

11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – Handen

Early active behandeling van complexe vinger fracturen – Karin Boer-Vreeke

Vingerfracturen zijn veelvoorkomende fracturen op de spoedeisende hulp. Complexe en instabiele fracturen worden vaak operatief behandeld met platen, schroeven of K-draden. De hierdoor ontstane schade aan de weke delen leidt vaak tot vervelende complicaties zoals pijn, verkleving, infecties, verminderde beweging en verlies van handfunctie.

Early Active Vector Adjustable Skin Traction (EAVAST) is een alternatieve, niet-invasieve methode om instabiele en intra-articulaire vingerfracturen te behandelen, zonder de nadelen van operatief ingrijpen. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van een tractiespalk om een zo anatomisch mogelijk resultaat te krijgen, gebruikmakend van de ligamentotaxis van de vinger. Door vroeg mobiliseren wordt onnodige verstijving van de vinger voorkomen. Er zijn hierdoor minder complicaties, een betere en snellere functionele uitkomst en de patiënt is eerder in staat om de dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.

In de workshop maak je kennis met de EAVAST methode, leer je wanneer deze toe te passen is en hoe de tractie kan worden aangelegd.


11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – Arbeid

Wet Verbetering Poortwachter en ergotherapeutische casuïstiek – Joyce van de Nes

Wanneer ergotherapeuten cliënten zien die nog een werkgever hebben, is het van belang de wet- en regelgeving te kennen, zodat je cliënt eigen regie kan pakken in de re-integratie en geen stappen/tijd mist voor duurzame inzetbaarheid.

Deze workshop over het thema wet- en regelgeving in relatie tot arbeid, legt de procedure uit van ziekmelding tot re-integratie of afkeuring. Daarbij worden de verschillende rollen die je hierbij als ergotherapeut hebt toegelicht. De workshop behandelt kort en krachtig de wet- en regelgeving en gaat in de op de relatie tot casussen uit de praktijk.


11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – Zorgtechnologie

Virtual Reality (VR) assessments met eye-tracking als ergotherapeutische evaluatiemethode – Lode Sabbe en Siska Vandemaele

Afname van (gestandaardiseerde) testen behoort tot het dagelijks takenpakket van de ergotherapeut. Het (leren) afnemen van deze gestandaardiseerde instrumenten kost echter tijd en geld, en het manuele scoren zorgt voor subjectiviteit in de uitkomstmaten. Daarnaast neemt het gebruik van Virtual Reality (VR) toe binnen het ergotherapeutisch werkveld, bijvoorbeeld voor pijnbehandeling of in het fysieke en cognitief domein. Het gebruik van VR binnen een ergotherapeutische testomgeving is tot nu toe nog veel minder beschreven.

Het onderzoeksproject SIOPA focust op het ontwikkelen van VR assessments met eye-tracking. Een innovatief interdisciplinair team ontwikkelde praktijkrelevante ergotherapeutische VR-assessments. Met de expertise van alle betrokkenen worden kwaliteitsvolle VR-assessments op een iteratieve wijze ontwikkeld en getest.

Er zijn tot op heden drie VR assessments ontwikkeld: een klassieke test op functieniveau, een nieuwe test op activiteitenniveau en een uitdagende test op participatieniveau. Een dashboard geeft de verkregen gegevens weer voor patiënt en therapeut. In deze workshop delen wij onze ervaring tot zover en zijn de VR-testen te zien en eventueel uit te proberen.


11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – GGZ/VG

‘Lessons learned’ van een empowermentproject voor ergotherapeuten in de GGZ. – Gesa Döringer en Jacqueline Coppers

Veel GGZ-ergotherapeuten worstelen met veranderingen en verwachtingen van stakeholders, zoals bezuinigingen of oproepen om evidence based te werken. Veranderingen die de inhoudelijke ontwikkeling van het vak en het dagelijkse werk beïnvloeden.

Deze veranderende context vraagt om een herijking van het vak. GGZ-ergotherapeuten worden uitgedaagd om hun eigen kracht te (her)ontdekken en met vertrouwen hun unieke bijdrage uit te dragen als antwoord op de gestelde eisen. Daarom organiseerden twee ervaren GGZ-ergotherapeuten in 2021 een aantal workshops om GGZ-ergotherapeuten te empoweren. Deze workshops zijn gebaseerd op Solution Focused Therapy (SFT). Veel ergotherapeuten passen SFT (of oplossingsgericht werken) al toe als interventie met cliënten, SFT als middel tot empowerment is nog minder bekend.

In deze workshop maken deelnemers kennis met het positieve effect van SFT op empowerment van een groep of team. Ze worden uitgenodigd om na te denken over de toepasbaarheid van lessons learned in de eigen dagelijkse praktijk, hun eigen visie op het werkveld en hun rol in een veranderende context. Ook krijgen deelnemers de gelegenheid om enkele SFT-technieken zelf te ervaren, die gericht zijn op het ontdekken van de eigen unieke kracht en het opstellen van beroepsgerelateerde doelen.


11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – Neurologie

Executieve functies en communicatie gezien vanuit de Cognitieve Revalidatie Therapie – Joyce Walter

Cognitieve problematiek – en zeker de executieve problemen- laat zich vaak zien in het handelen: nieuwe dingen doen, onverwachte problemen oplossen. Als je als ergotherapeut merkt dat er vraagstellingen liggen bij cliënten waarbij de cognitie een probleem is, kun je er bijna zeker van zijn dat er ook communicatief problemen zijn.

Mensen verbloemen graag en het kan ook zeker zo zijn dat de problematiek in een gestructureerde, prikkelarme kamer niet opvalt. Maar dat wil niet zeggen dat deze problemen in het dagelijks leven geen grote rol spelen.

Communiceren is een taak die vaak nog bovenop het handelingsproces komt. Verder communiceren wij als therapeuten ook met onze cliënten, om aan te geven wat er wanneer en hoe gedaan moet worden, en soms ook nog waarom. Het kan dus zinvol zijn om zicht te hebben op de communicatieve mogelijkheden van jouw cliënt, op de do’s en don’ts in de communicatie met je cliënt en hoe wederzijdse observaties kunnen helpen in het optimaliseren van het behandelproces.

In deze workshop leer je over de koppeling van de theorie over communicatie aan de cognitieve hiërarchie. We koppelen ervaringen van deelnemers aan het model en genereren we samen inzichten over de do’s en don’ts bij het communiceren met mensen met neurologische problematiek. Na afloop hebben deelnemers zicht op welke toegevoegde waarde een logopedist kan hebben op de communicatie bij deze cliënten.


11:15 uur – 12:00 uur | Workshopronde 2 – Divers

Functioneel advies in de hulpmiddelenzorg – Leonie Snijders

In het normenkader hulpmiddelen is afgesproken dat het functioneel advies van een betrokken (gekwalificeerd) ergotherapeut en/of revalidatieteam leidend is in complexe situaties. Om een uniforme werkwijze te bereiken, is er een format om het functioneel advies op te stellen.

Omdat de kwaliteit van het advies afhangt van de bekwaamheid van de adviserend zorgprofessional, is kennisoverdracht en instructie essentieel. Hierbij zijn verdeling en afbakening van rollen, verantwoordelijkheden en taken belangrijke aandachtspunten.

In deze workshop leer je meer over het functioneel advies. Hoe vloeit het functioneel advies bijvoorbeeld voort uit het Convenant Toegang (VNG)? Wat is de ICF hoe verhoudt het functioneel Advies zich hiertoe? Hoe ziet de rol- en taakverdeling in de keten eruit? Leonie Snijders geeft antwoord op deze vragen en legt uit hoe je het format functioneel advies gebruikt in je dagelijkse praktijk.

12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3
Handen - Arbeid - Zorgtechnologie - GGZ/VG - Neurologie - Divers

12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – Handen

De verbrande hand- Saskia Sizoo en Miranda Venema

Brandwonden aan de handen komen veel voor, als gevolg van het beschermen van het lichaam tijdens het ongeval. Bij ongeveer 40% van de opnames van een brandwondencentrum in Nederland zijn één of beide handen aangedaan. Handverbrandingen kunnen het functioneren van de hand ernstig beïnvloeden. Het onvermogen, of verminderd vermogen, om objecten aan te raken, vast te pakken, op te pakken en te manipuleren, kan leiden tot ernstige beperkingen in de dagelijkse activiteiten en zelfs tot beperkingen in participatie in de samenleving. Bij ongeveer 15% van alle handverbrandingen is reconstructieve chirurgie binnen tien jaar nodig.

Het belangrijkste doel van de paramedische behandeling bij patiënten met een verbranding van de hand is het verminderen of voorkomen van functionele beperkingen van de hand en pols. Deze workshop geeft de achtergronden van herstel na brandwonden, presenteert het beleid bij brandwonden aan armen en handen en bespreekt de impact van brandwonden op het dagelijks functioneren.


12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – Arbeid

Hoe haalt je cliënt meer uit de Activiteitenweger? De relatie met arbeidshervatting – Karin ten Hove en Greke Hulstein

Veel ergotherapeuten gebruiken de Activiteitenweger binnen hun behandeling. Na de cursus gaan ergotherapeuten enthousiast aan de slag met de stappen ‘Introduceren’, ‘Wegen’ en ‘Balans bereiken’. De stap ‘Opbouwen’ kan soms wat op de achtergrond raken.

Hoe begeleid je je cliënt bij opbouwen in werk en vrije tijd? Waar houd je rekening mee? Wat helpt je cliënt in de opbouwfase? In deze workshop krijg je nuttige tips. Aan de hand van casuïstiek laten we zien wat je kunt doen om je cliënt te helpen bij opbouw.


12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – Zorgtechnologie

Makerskills voor ergotherapeuten – Anne Dejager en Matthias van de Walle

Ergotherapeuten begeleiden cliënten met een specifieke handelingsvraag en adviseren hulpmiddelen of assistive technology (AT), zodat elke cliënt optimaal zijn dagelijkse activiteiten kan uitvoeren. AT wordt vaak in massa geproduceerd en blijkt dus niet altijd afgestemd op de persoonlijke noden en wensen van de cliënt.

De komst van digitale fabricage zoals 3D-printen en doe-het-zelf-winkels (DIY) geeft individuen de mogelijkheid om eigen unieke hulpmiddelen te ontwikkelen en/of aan te passen. Ergotherapeuten grijpen ook deze kans en maken unieke productaanpassingen voor in de thuisomgeving, in sociale werkplaatsen of revalidatiecentra. Toch ontbreekt het ergotherapeuten nog vaak aan de juiste kennis en vaardigheden om deze praktijk te implementeren.

Met deze reden startte hogeschool Howest (België) in maart 2021 met de postgraduaat ‘MakerSkills voor ergotherapeuten’. Hierin worden kennis en vaardigheden voor co-design en innovatie aangereikt en worden traditionele en nieuwe materialen, en verschillende technieken verkend. Als resultaat van de studie kunnen ergotherapeuten zelf AT maken, aanpassen en op maat maken en efficiënt samenwerken met makers.

Deze workshop geeft een idee van een les uit de postgraduaat opleiding; met aandacht voor het ontwerpproces en vervolgens een hands-on workshop ’toolless prototyping’ met karton en speelgoedmateriaal (o.a. Lego, K’nex).


12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – GGZ/VG

ICT hulpmiddelen voor Zeer Ernstig Meervoudig Beperkten – Wieneke Huls en Ingen Kok

Voor Zeer Ernstig Meervoudig Beperkte (ZEMB) personen kan het erg moeilijk zijn om ICT-middelen te gebruiken op school, in vrije tijd, werk of tijdens spel. Ze hebben veel ondersteuning nodig van hun omgeving om iets voor elkaar te krijgen. Of ze hebben één of meer aanpassingen nodig om ICT-middelen te kunnen gebruiken. Omdat er meerdere opties zijn, is het lastig om uit te zoeken wat er mogelijk is, welke keuzes je hebt in hard- en software, en hoe het allemaal met elkaar werkt.

Bij Koninklijke Visio hebben we veel ervaring opgedaan in het werken met ICT-middelen en allerlei soorten aanpassingen bij ZEMB personen. We hebben voor deze doelgroep ook het gevalideerde ICT-vaardigheden screeningsinstrument iExpress ontwikkeld met een aantal internationale partners. Momenteel ontwikkelen we een behandeltraject om cliënten met ZEMB en visusproblemen te leren werken met een eye-tracker.

In deze workshop willen we je informeren over de soorten aanpassingen waar je aan kunt denken voor ZEMB personen. Daarbij laten we in korte video’s zien hoe deze aanpassingen werken en welke (gratis of betaalde) software je daarbij kunt gebruiken.


12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – Neurologie

Ergotherapie bij verslikproblematiek (dysfagie) – Drs. Stéfanie van Hasselt

In Nederland krijgen jaarlijks minimaal 189.930 mensen als gevolg van een ziekte of beperking te maken met verslikproblematiek (dysfagie). Dysfagie komt onder andere voor bij neurologische aandoeningen, neuromusculaire aandoeningen, dementie, kanker, verstandelijke beperking en psychiatrie in diverse leeftijdsgroepen.

Ergotherapeuten zijn op verschillende manieren betrokken bij bovengenoemde doelgroepen als behandelaar en adviseur voor verschillende activiteiten in het dagelijks leven. Dit vraagt ook om inhoudelijk kennis bij vragen rondom eet- en drinkproblematiek en specifiek verslikproblematiek. De rol van de ergotherapeut is opgenomen in de landelijke richtlijn orofaryngeale dysfagie, 2019.

Tijdens deze workshop wordt de rol van de ergotherapeut bij eet- en drinkproblematiek en specifiek verslikproblematiek belicht vanuit (inter)nationaal perspectief, (gouden)standaarden, sensomotorische informatieverwerking, houdingsmanagement en (technologische) drinkhulpmiddelen.


12:15 uur – 13:00 uur | Workshopronde 3 – Divers

Gespreksondersteunend visualiseren met Kijkvorm Basis – Nicole Bos en Theone Kampstra

Als ergotherapeut wil je dat cliënten de voor hen betekenisvolle activiteiten naar hun eigen wens en vermogen kunnen uitvoeren.  Voor een goede samenwerking tussen ergotherapeut, cliënt en betrokkenen is het belangrijk dat je elkaar werkelijk begrijpt en dat je overeenstemming hebt over waar ieder aan wil werken.

Kijkvorm Basis is een schitterende combinatie van methodiek en materiaal, waarmee je door gespreksondersteunend te visualiseren letterlijk een gezamenlijk beeld vormt, en zo met elkaar oploopt in het behandelproces. Je gebruikt Kijkvorm Basis onder andere tijdens belangrijke gesprekken waar een pas op de plaats gemaakt wordt: intakegesprekken, evaluatiegesprekken, adviesgesprekken.

De kracht van gespreksondersteunend visualiseren zorgt ervoor dat je gezamenlijk en met afstand kunt kijken naar de situatie. Cliënten ervaren meer overzicht over en inzicht in hun situatie. Ze merken hoe zij de regie kunnen pakken en voelen meer motivatie om aan doelen te werken. Ergotherapeuten ervaren daardoor dat de cliënt meer of sneller op eigen benen staat en dat hun hulp effectiever is. Bovendien hoeven zij minder taal te gebruiken, zowel in spreken als – niet onbelangrijk – in schriftelijke verslaglegging.

In deze workshop maakt de deelnemer kennis met de kracht van gespreksondersteunend visualiseren en het instrument Kijkvorm Basis dat hierbij ingezet kan worden.

13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4
Pijn/vermoeidheid - Wetenschap - Ouderen - Kinderen - Divers

13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4 – Pijn/vermoeidheid

Slaap een handeling met power! – Robert van der Veen

Een activiteit die voor ieder mens dagelijks voor een aantal uur voorkomt, is slaap. Slaap heeft een groot effect op het dagelijks leven, weten we uit eerdere onderzoeken. Binnen de ergotherapie is er steeds meer aandacht voor slaap(problemen) en hoe dit wordt ervaren. We willen in de toekomst beter begrijpen wat er gebeurt wanneer slaap (en mogelijk ook de ervaring) is verstoord, om uiteindelijk passende(re) zorg te bieden.

Met een kwalitatief onderzoek is de beleving van slaap onder een groep van dertien volwassenen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat slapen als een handeling kan worden beschouwd, waarbij onder andere gevoelens, gewoontes en routines een rol spelen. Deze studie draagt bij aan het begrip van slaap en kan worden gebruikt voor praktijk- of onderzoeksdoeleinden.

In deze workshop staan de resultaten van dit onderzoek centraal en wordt duidelijk dat slaap niet begint en eindigt met het sluiten van onze ogen.


13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4 – Wetenschap

Leefstijlinterventies binnen de ergotherapiebehandeling bij borstkankerpatiënten – Remco Blok

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Naar verwachting neemt het aantal nieuwe gevallen van borstkanker bij vrouwen in de periode 2018-2040 toe met 15%. In Nederland is 88,3% van de vrouwen vijf jaar na de diagnose nog in leven. Er zijn dus veel vrouwen die moeten revalideren/herstellen na borstkanker en weer moeten/willen kunnen meedraaien in de maatschappij.

Om cliënten te helpen naar tevredenheid te functioneren, moeten we breder gaan kijken naar leefstijl. Leefstijl is overkoepelend en heeft effect op hoe iemand functioneert en of hij/zij betekenisvolle activiteiten kan uitvoeren.

Maar wat heeft leefstijl met borstkanker te maken? Er zijn verschillende factoren van invloed; zo zorgt bijvoorbeeld een inactieve, zittende leefstijl samen met een hoge consumptie van alcoholische dranken voor een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen van alle leeftijden. En bij vrouwen die borstkanker hebben overleefd, ontstaan er door (psychologische) stress afwijkingen in het dagelijks cortisolritme en andere stoffen. Dit heeft een tegengestelde werking op de overleving.

Het is dus hoog tijd dat ergotherapeuten hiermee aan de slag gaan! In deze workshop krijg je inzicht in de rol van de leefstijl van een cliënt (met name bij borstkanker) bij diens herstel/dagelijks functioneren, en hoe de ergotherapeut leefstijlinterventies kan toepassen.


13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4 – Ouderen

De fysieke leefomgeving in de zorg, hoezo belangrijk? – Tjitske Zuidema en Frouck de Boer

Een mens met dementie is afhankelijk van zijn omgeving. Een prettige fysieke omgeving verhoogt de kwaliteit van leven. In een ongunstige omgeving zie je meer ziekteverschijnselen, in een gunstige omgeving minder. Ziekteverschijnselen uiten zich in bepaald gedrag en worden beïnvloed door stress. Stress komt vaak vanuit de omgeving. Verander je de stressvolle omgeving in een mindere stressvolle, dan zie je ook het gedrag van een bewoner ten positieve veranderen.

De fysieke omgeving kan een positieve of negatieve invloed hebben op het welbevinden van bewoners. Zo kan iemand stress ervaren door het niet herkennen van de omgeving, en stimuleert een bepaalde opstelling van het meubilair juist sociale interactie.

Tijdens de workshop bespreken we hoe zaken zoals het gebouw, de inrichting en het materiaal- en kleurgebruik van invloed zijn op prikkelverwerking, waarnemingsstoornissen, neurologie en ergonomie. We laten zien hoe je ontwerpt en inricht vanuit het perspectief van de gebruiker. Je krijgt daardoor meer inzicht in de behoefte aan een omgeving die zo eenduidig, voorspelbaar en leesbaar mogelijk is.


13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4 – Kinderen

Het PRPP-Assessment bij kinderen – Marieke Lindenschot en Gwen Schouwenberg

In een onderzoek zijn ouders gevraagd om video’s te maken van hun kinderen die activiteiten uitvoerden, die hen belemmerden in het dagelijks leven. Deze video’s werden gescoord door ergotherapeuten op basis van het PRPP-Assessment. Hierbij bleek er een aantal uitdagingen en ‘valkuilen’ te liggen in de juiste taakselectie en scoring van videomateriaal voor een gestandaardiseerde uitvoering van het PRPP-Assessment. Met name bij laag-functionerende kinderen was de juiste taak selecteren en het gedrag van het kind scoren lastig.

In deze workshop staan een onderzoeker en kinderergotherapeut, die meegedaan hebben aan het onderzoek, stil bij de uitdagingen die ergotherapeuten hebben ervaren bij het scoren van de video’s. Ook wordt er gezamenlijk geoefend hoe deze uitdagingen te overkomen zijn. Als deelnemer krijg je kennis van en doe je ervaring op met de specifieke aandachtspunten bij het PRPP-Assessment bij kinderen. Hierbij wordt stilgestaan bij diverse niveaus van functioneren bij kinderen. Voor de workshop is het wenselijk dat er bij de deelnemers kennis over het PRPP-Assessment aanwezig is. Het is niet noodzakelijk om de cursus gevolgd te hebben.


13:00 uur – 13:45 uur | Workshopronde 4 – Divers

(blijf) Mobiel: Participatie in het verkeer met visuele beperkingen – Jolanda Kremer en Pauline Zuidervaart

Mobiliteit betekent zelfstandigheid. Zelfstandigheid om overal naar toe te gaan; naar je werk, bij vrienden op bezoek of op vakantie naar een nieuwe plek.

Mensen met een visuele beperking ervaren vaak problemen in de mobiliteit. Autorijden is vaak geen optie, maar ook bijvoorbeeld fietsen in het verkeer kan best spannend zijn. Voor de cliënt zelf, of voor zijn omgeving. Wanneer is het veilig om zelfstandig op pad te gaan met de fiets? Welke keuzes maak je hierin?

Klinisch fysicus Bart Melis-Dankers en onderzoeker Bart Jelijs toonden door onderzoek aan dat er veel mogelijk is als slechtziende fietser, zolang je de juiste compensatiestrategieën kiest. Ergotherapeuten Paulien Zuidervaart (Bartiméus) en Jolanda Kremer (Koninklijke Visio) hebben deze resultaten praktisch uitgewerkt aan de hand van het compensatiemodel van Michon.

In onze workshop leggen we uit wat de invloed van de visuele beperking is op de mobiliteit, en wat het gevolg hiervan is in het dagelijks leven. Aan de hand van het compensatiemodel gaan we gezamenlijk aan de slag met verschillende compensatiemogelijkheden en bespreken we hoe je die in de praktijk kunt toepassen. Ook bij cliënten met andere beperkingen. Compenseren kun je leren!

14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5
Pijn/vermoeidheid - Wetenschap - Ouderen - Kinderen - Divers

14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5 – Pijn/vermoeidheid

Groepsinterventie ‘Omgaan met vermoeidheid’ – Edith Cup en Fleur Stoffer

In 1995 werd een groepsinterventie ‘Managing Fatigue’ gepubliceerd. Deze interventie werd onderzocht op effectiviteit bij mensen met MS. In 2007 werd deze in het Nederlands vertaald en toegepast en onderzocht bij mensen met spierziekten en vermoeidheid.

De groepsinterventie staat beschreven in verschillende ergotherapierichtlijnen en in de Ergotherapie Handreiking COVID. In 2021 is de groepsinterventie geactualiseerd met aandacht voor slapen en cognitie. Door het grote aantal mensen met klachten na een COVID-19-infectie oriënteren ergotherapiepraktijken zich op mogelijkheden voor groepsinterventies.

In deze workshop willen we nagaan in hoeverre de groepsinterventie ‘Omgaan met vermoeidheid’ bruikbaar is bij mensen na COVID-19. In de sessie wordt de inhoud van de bestaande evidence based groepsinterventie toegelicht. Daarbij worden ervaringen met groepsinterventies bij mensen na COVID-19 gepresenteerd en worden ervaringen en inzichten met de workshopdeelnemers uitgewisseld.


14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5 – Wetenschap

Betekenisvolle activiteiten meten aan de hand van breinregistratie techniek – Ellen Cruyt

Het uitvoeren van betekenisvolle activiteiten bevordert de gezondheid en heeft positieve effecten op de kwaliteit van leven. Studies hiernaar zijn gebaseerd op retrospectieve en subjectieve data, zoals interviews, waardoor betekenisgeving tot op heden niet objectief wordt gemeten.

Daarom is een protocol ontwikkeld om betekenisgeving te objectiveren in de cortex van het brein. Dit maakt gebruik van de breinregistratie-techniek Functional Near-Infrared Spectroscopy (fNIRS), waarbij zuurstofrijk en zuurstofarm bloed in het brein wordt gemeten. Hierdoor kan betekenisgeving in het brein gevisualiseerd worden. Waardevolle data uit de prefrontale cortex van zes participanten kon verzameld worden met significante verschillen in vier verschillende fasen van het experiment (het uitvoeren van activiteiten, met opschaling van uitvoeren zonder de betekenisvolle constructen tot optimale betekenis).

In deze workshop presenteren we de diepgaande analyse met betrekking tot de exacte hersenlocatie, waarmee we betekenisvolle activiteiten objectief kunnen meten.


14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5 – Ouderen

Voedingsproblemen onder thuiswonende mensen met dementie – Carola Döpp PhD MScOT en Dennis Willems MSc

Problemen gerelateerd aan voeding (voldoende blijven eten, boodschappen doen, koken) komen vaak voor bij zelfstandig wonende mensen met dementie. Deze problemen hebben grote invloed op hun welbevinden, gezondheid, participatie en kwaliteit van leven. Wetenschappelijk onderzoek naar hulp en ondersteuning bij voedingsproblemen in de thuissituatie is schaars en een goede interventie ontbreekt.

Daarom is een project opgezet om een interdisciplinaire werkwijze te ontwikkelen om zelfstandig wonende mensen met dementie en mantelzorgers te helpen bij het behouden/verbeteren van een goed voedingspatroon en het voorkomen van ondervoeding. De eerste ontwikkelingen zijn gestart bij de samenwerking tussen de diëtist en ergotherapeut.

Het project heeft geleid tot een eerste versie van de TrEat-werkwijze, waarin de stappen van signaleren tot en met doelen stellen beschreven en geëvalueerd zijn. De werkwijze bevat verschillende praktische handvatten voor ergotherapeuten en diëtisten. Daarnaast laat het project ook verschillende aandachtspunten zien om de TrEat-werkwijze en de implementatie ervan verder te verbeteren.

In deze sessie presenteren de sprekers de uitkomsten van het onderzoek en de praktische handvatten voor ergotherapeuten en diëtisten bij voedingsproblemen bij mensen met dementie.


14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5 – Kinderen

Rolstoelvaardigheidstraining; hoe goed rij jij in een rolstoel? – Kees-Jan van der Klooster, over het promotieonderzoek van Marleen Sol

Hoe vaardig zijn kinderen en jongeren die gebruikmaken van een handbewogen rolstoel? In deze workshop gaat Kees-Jan van der Klooster, expert rolstoelvaardigheidstrainer van het WheelchairSkills Team, dieper in op het promotieonderzoek van Marleen Sol. Daaruit bleek dat er vaak nog onvoldoende aandacht is voor het aanleren van rolstoelvaardigheden.

In haar proefschrift beschrijft Marleen Sol de ontwikkeling van een rolstoelvaardigheidstest en zelfvertrouwen-vragenlijst voor kinderen. Met deze testen is een interventiestudie uitgevoerd bij zestig kinderen en jongeren. Er werd onderzocht wat het effect was van een rolstoelvaardigheid- en fitheidstraining op de fysieke activiteit, fysieke fitheid, rolstoelvaardigheid en het zelfvertrouwen. Bij de rolstoelvaardigheidstrainingen werden ervaringsdeskundige rolstoelvaardigheidstrainers van WheelchairSkills Team betrokken.

Therapeuten, ouders en kinderen waren ontzettend enthousiast over deze opzet. Het zien van een rolmodel en de mogelijkheden in een rolstoel waren voor kinderen en ouders echte eye-openers. Therapeuten gaven aan, dat zij zelf als lopende persoon nooit de rol kunnen overnemen van een ervaringsdeskundige trainer. Deze positieve ervaringen werden ook bevestigd in de kwantitatieve uitkomsten; zowel direct na de training, als op de lange termijn waren significante positieve verbeteringen in de fysieke activiteit, fitheid, vaardigheid en het zelfvertrouwen te zien.

In deze workshop ervaren jullie zelf hoe het is om in een rolstoel te rijden. Onder leiding van Kees-Jan van der Klooster leren jullie basis-rolstoelvaardigheden, zoals een wheelie.


14:00 uur – 14:45 uur | Workshopronde 5 – Divers

Wachtlijst/ arbeidsmarkt/ werving personeel – Theo van der Bom en Hamid Belarbi (Praktijkhouder & Ergotherapeut Ergotherapie Sadik)

In 2021 bracht het NIVEL opnieuw de arbeidsmarkt van ergotherapie in Nederland in kaart. Naar schatting waren er in 2021 zo’n 6.234 ergotherapeuten in Nederland werkzaam. Het aantal ergotherapeuten is opnieuw gegroeid. Tegelijkertijd is er een tekort aan zorgpersoneel in het algemeen en ook aan ergotherapeuten. Vacatures kunnen nauwelijks opgevuld worden.

In deze interactieve workshop presenteren de sprekers de stand van zaken op de arbeidsmarkt en laten ze zien wat opleidingen en Ergotherapie Nederland al doen om studenten te werven. Samen met de deelnemers kijken ze naar nieuwe manieren om studenten en ergotherapeuten te werven.

15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6
Pijn/vermoeidheid - Wetenschap - Ouderen - Kinderen - Divers

15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6 – Pijn/vermoeidheid

Pijn en Pillen – Katinka Damen

Wanneer aanhoudende pijnklachten belemmerend zijn en leiden tot machteloosheid, nemen mensen hun toevlucht tot het gebruik van medicatie, alcohol of drugs. Wat in eerste instantie een snelle en adequate oplossing kan lijken, leidt in sommige gevallen tot verergering van de klachten of een ernstige verslaving.

In deze workshop wordt stilgestaan bij de interactie tussen pijn en medicatie, het herkennen en bespreekbaar maken van problematisch gebruik van middelen, en mogelijkheden voor behandeling.


15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6 – Wetenschap

Revalidatie gebaseerd op de capability approach – Nina de Bakker en Bart Bloemen MSc

Doordat patiënten met langzaam progressieve neuromusculaire aandoeningen zo van elkaar verschillen, hebben patiënten het meeste baat bij een persoonsgerichte behandeling die hen in staat stelt om een waardevol leven te leiden. Een interessante benadering hierbij is die van de capability approach: een theorie over welzijn waarin de mogelijkheden van een persoon om datgene te realiseren wat voor hem of haar van waarde is (capabilities) centraal staan. Bij de capability approach staat de patiënt centraal, in plaats van de aandoening.

We hebben onderzocht of een revalidatietraject gebaseerd op de capability approach leidt tot meer persoonsgerichte zorg en daardoor een groter welzijn voor patiënten met neuromusculaire aandoeningen. De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe de capability approach kan worden toegepast in de revalidatie voor patiënten met langzaam progressieve neuromusculaire aandoeningen.

Tijdens deze workshop kunnen jullie kennis maken met de capability approach en gaan we op een interactieve manier aan de slag met hoe je vanuit deze benadering naar een casus kijkt.


15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6 – Ouderen

Langer Actief Thuis met reablement – Elly Branderhorst-Pruijssers, MSc en Evelien Wieërs

De Nederlandse ouderenzorg verandert. Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Tegelijkertijd is er sprake van een groeiend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden. Ouderenorganisatie Mijzo in Noord-Brabant voelde de behoefte om de ouderenzorg anders te organiseren.

Hiervoor ontwikkelden zij het programma Langer Actief Thuis (LAT), gebaseerd op de principes van “reablement”. Dit is een interdisciplinaire interventie waarmee ouderen de activiteiten waar ze problemen bij ervaren opnieuw leren uitvoeren in de thuissituatie, waardoor ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven functioneren. Met succes, want uit het evaluatieonderzoek blijkt dat ouderen de doelen die ze zichzelf gesteld hebben tijdens het doorlopen van het programma LAT, grotendeels hebben behaald. Ouderen ervaren het als een bevrijding dat ze weer meer zelfstandig zijn in de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Professionals zijn positief, maar geven aan dat voor zorgmedewerkers ‘zorgen met de handen op de rug’ nog wel lastig is.

In deze sessie presenteren de sprekers de uitkomsten van het onderzoek en LAT-programma zelf.


15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6 – Kinderen

Blended care in de kinderrevalidatie – De organisatie van de zorg anno 2022 voor het jonge kind in de kinderrevalidatie – Anke Verhaegh, Ingrid van den Tillaar en Pauline Aarts

COVID-19 heeft in de zorg een versnelde implementatie van ‘blended care’ op gang gebracht. Ook binnen de kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek is hier in de afgelopen periode veel ervaring mee opgedaan. Om deze manier van werken goed op te zetten, zijn we een project gestart. We maken daarbij onderscheid in de volgende protocollen:

  • volledig inzetten op ‘coaching op afstand’
  • een hybride aanpak; combinatie van oefenen in het revalidatiecentrum en oefenen thuis
  • revalidatiezorg met school en oefenen thuis integreren
  • poliklinische protocollen; een korte periode intensief oefenen in de kliniek combineren met oefenen in de thuissituatie met coaching op afstand

In onze presentatie zoomen we verder in op onze ervaringen in de zorg voor baby’s en peuters met cerebrale parese binnen de Sint Maartenskliniek. Baby’s en peuters met unilaterale cerebrale parese (uCP) krijgen sinds 2014 thuistraining aangeboden. Wanneer deze kindjes ouder worden, worden vaak drie of vier dagdelen peuterrevalidatie geadviseerd.

Voor ouders van deze jonge kinderen die gewend waren aan thuis oefenen, kan de overstap naar drie of vier dagdelen peuterrevalidatie een grote stap zijn. Die misschien in deze intensiteit ook niet nodig is. Hoe houden ouders de regie in het revalidatieproces van hun jonge kind? En hoe zou een vorm van ‘blended care’ hier mogelijk oplossingen voor kunnen bieden? Daarover willen we in deze presentatie graag met jullie van gedachten wisselen!


15:15 uur – 16:00 uur | Workshopronde 6 – Divers

Nazorg bij kanker: leven na ‘overleven’ – Janneke Fleuren

In Nederland leven ruim 800.000 mensen met of na kanker. Dit aantal survivors zal de komende jaren blijven stijgen. De gevolgen van de medische behandeling van kanker brengen fysieke, cognitieve en psychosociale gezondheidsproblemen met zich mee, wat een negatieve impact heeft op de kwaliteit van leven van de cliënt.

Met onderzoek hebben we antwoord gezocht op de vraag: Draagt een interdisciplinair nazorgprogramma in de eerste lijn bij aan de kwaliteit van leven van de oncologische cliënt?

Op methodische wijze is een gestructureerd interdisciplinair nazorgprogramma ontworpen, ingevoerd en geëvalueerd in de dagelijkse beroepspraktijk. Daarna is onderzocht in hoeverre dit eerste ontwerp op inhoud, proces en samenwerking bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Op de vraag of een interdisciplinair nazorgprogramma voor oncologische revalidatie bijdraagt aan de kwaliteit van leven na kanker kan, met enige nuance in acht genomen, positief geantwoord worden.

Deze workshop presenteert de werkwijze van het interdisciplinaire programma en de uitkomsten van het onderzoek naar dit nazorgprogramma voor oncologische revalidatie in de eerste lijn.

Ergotherapie Nederland bestaat 65 jaar en daarom vieren we feest. Dit doen we natuurlijk graag met jullie, onze trouwe leden! Aansluitend aan het congres organiseren wij een spetterende feestavond inclusief diner en live band. Dit feestje wil je niet missen!

Kosten voor deze feestelijke afsluiting van het congres zijn:

Tarieven 2022

 Feestavond 
Leden € 65,00
Student leden € 35,00
Commissieleden* € 50,00

Het feest vindt plaats op dezelfde locatie als het congres; Congrescentrum 1931 in Den Bosch.

 

 

Impressie congres

Veel gestelde vragen

1. Ik wil gebruik maken van de vroegboekkorting, maar vind deze niet terug in de aanmelding.

Meld je je aan na 1 januari 2022, dan is de vroegboekactie helaas verlopen.

2. Ik kan mij niet inschrijven voor de keynotes en workshops van mijn keuze op de aanmeldpagina.

Klopt, je hoeft je namelijk niet aan te melden voor een keynote of workshop. Op de dag zelf kun je beslissen waar je heen gaat. Per workshop kunnen maximaal 50 personen deelnemen. Het is handig om alvast een tweede optie te kiezen, voor wanneer de workshop van je eerste keuze al vol is.

3. Ik heb een kaartje gekocht, maar ben verhinderd op 8 oktober. Kan ik mijn deelname annuleren?
  • Annuleren doe je schriftelijk naar congres@ergotherapie.nl. (Alle informatie over annuleren vind je in onze voorwaarden).
  • Je kunt je inschrijving ook doorgeven aan iemand anders, bijvoorbeeld een collega. Dit kan tot uiterlijk één week voor aanvang. Je kunt dit aangeven via congres@ergotherapie.nl
4. Wij willen ons als groep aanmelden. Kan dat?

Er is geen apart groepstarief. Alle deelnemers moeten zich individueel aanmelden.

5. Ik wil mijn kaartje door iemand anders laten betalen, maar ik moet direct afrekenen met IDEAL. Hoe kan ik dit regelen?

Je moet inderdaad direct afrekenen. Je kunt wel een ander factuuradres aangeven, waardoor je het inschrijfgeld kunt declareren bij de betreffende organisatie of persoon.

6. Ik ben slechthorend en wil een schrijftolk inzetten. Hoe kan ik dit doorgeven?

Dit kun je bij de bijzonderheden bij je inschrijving aangeven. Graag ontvangen we de specifieke eisen waar wij op moeten letten, zoals: waar moet jij zitten, waar moet de tolk zitten, wat heeft hij of zij nodig?

7. Ik ben mindervalide. Is hier rekening mee gehouden?

Alle ruimtes zijn toegankelijk voor mindervaliden. Je bent van harte welkom.

8. Ik heb dieet-eisen. Hoe kan ik dit doorgeven?

Dit kun je bij de bijzonderheden bij je inschrijving aangeven. Achteraf doorgeven kan via congres@ergotherapie.nl.

9. Hoe kom ik bij Congrescentrum 1931?

Onder het tabblad ‘locatie’ vind je alle informatie.

Kom je met de auto? Of zoek je een lift? Maak dan gebruik van BlaBlaCar. Wellicht vind je een carpoolmatch en kun je meerijden met een andere deelnemer.

10. Kan ik het congres of workshops online volgen?

De keynotes en workshops worden niet live online gestreamd. Voor deelnemers is er wel de optie om na afloop van het congres opnames van sessies terug te kijken. De terugkijkoptie zit inbegrepen in het toegangsbewijs voor het fysieke congres. Ook kun je de terugkijkoptie los aanschaffen.

11. Wordt het congres online gehouden wanneer er strenge coronamaatregelen gelden?

We kiezen ervoor om het congres alleen in fysieke vorm te laten doorgaan. Wanneer er rond of op 8 oktober strenge coronaregels van kracht zijn en samenkomen beperkt wordt, dan verschuiven we het congres naar een latere datum. Het congres wordt dus niet online gehouden. Mocht je in dit geval op de nieuwe datum niet kunnen komen, dan kun je je deelname natuurlijk kosteloos annuleren tot maximaal 4 weken van tevoren (zie algemene voorwaarden).