Home » Levensreddend?

Levensreddend?

Auteur: Edith Brocken

”Ze mag best overwerken want ze redt levens”, vertelt Anneke tegen mijn echtgenoot. ”Zonder ergotherapie van Edith was ik hoogstwaarschijnlijk mijn baan kwijtgeraakt. Ik zou dan zielig als een hoopje ellende thuis zitten. Het leven heeft voor mij dan geen zin meer”, aldus Anneke vol vuur tegen mijn echtgenoot.

Anneke is 62 jaar en alleenstaand. Ze werkte 32 uur per week als psychiatrisch verpleegkundige. Anderhalf jaar geleden heeft ze door een ongeval een hersenletsel opgelopen. Na intensieve revalidatie heeft ze haar werk weer opgebouwd. Ze werkt nu 16 uur per week. Helaas houdt ze dat niet vol. Ze heeft forse cognitieve beperkingen en vecht zich door de dagen heen. Ze is uitgeput en daar leidt haar privéleven sterk onder. Inmiddels nadert zij de WIA-datum, dat zorgt voor de nodige stress. Ze is bang ontslagen te worden.

Samen met Anneke heb ik in kaart gebracht wat er goed gaat en waar ze tegen aanloopt in haar werk en privéleven. Samen hebben we praktische oplossingen verzonnen die Anneke ook heeft uitgeprobeerd.

Zo ontstond er een takenpakket dat paste bij Anneke. Haar takenpakket had daarnaast ook een positief effect op haar werk. Ze kreeg weer meer energie en kon haar privéleven naar tevredenheid invullen.

Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder. Ze werkt nu 24 uur per week waarin ze 18 uur productief is en is voor 43% afgekeurd.

Het gaat met ups en downs, want het leven is niet volledig te sturen, maar het lukt Anneke steeds beter om zelf de balans te vinden. Ik zie haar nu ongeveer 4 keer per jaar waarbij we reflecteren en bijsturen. Anneke is na omstandigheden, weer tevreden met haar leven. Ze heeft het gevoel dat ze dit vol gaat houden tot aan haar pensioen en dat er ook daarna nog een privéleven rest.