no image

Gepubliceerd op 02-11-18 | Categorie:

Nieuwsbrief 2 november 2018

In deze nieuwsbrief:

 • Vereniging: Algemene ledenvergadering + workshops, de kans voor leden om mee te denken!
 • HBO-afstudeerprijs, uitreiking 8 november tijdens de ALV
 • Oproep: Ergotherapie Nederland zoekt leden voor klankbordgroepen Cao Ziekenhuizen en Cao Gehandicaptenzorg
 • Motie behandeluren: maximum aantal behandeluren ergotherapie in zorgpakket, motie aangenomen!
 • Motie gevolgen contractering, motie aangenomen
 • Praktijk Martens genomineerd voor  jaarlijkse parkisoncongres
 • Prijs voor ‘WijenCp’

ErgoAcademie

 • Opfrisworkshop DTE
 • Basisopleiding ACT (Acceptance and Commitment Therapy)’ (6-daagse)
 • Doe je mee met EBP en Praktijkgericht onderzoek
 • Cursus AMPS (5-daagse en 1 terugkomdag)

Adverteren? Mocht u een advertentie is onze nieuwsbrief willen plaatsen? Neem dan contact op met bureau van Vliet: 023-5714745.


ALV aanstaande 8 november + workshops
De kans voor leden om mee te denken!

Op donderdag 8 november 2018 vindt de algemene ledenvergadering plaats bij Ergotherapie Nederland. Voorafgaand aan de ledenvergadering zijn er twee mogelijkheden voor het volgen van workshops:

 • WFOT post conference meeting
 • Kwaliteitsregister Paramedici: evaluatie kwaliteitscriteria 2015-2020

Tijdens de vergadering vindt de uitreiking plaats van de Astrid Kinébanian prijs én de Ergotherapie Nederland HBO-afstudeerprijs 2018. De avond wordt feestelijk afgesloten met een borrel.

Datum: 8 november 2018. Workshops beginnen om 17.30-19.00 uur, de ALV begint om 19.30 uur.
Broodjes en soep staan klaar om 19.00 uur.
Locatie: Ergotherapie Nederland, Orteliuslaan 750, Utrecht
Aanmelden: Meer informatie en aanmelden ‘Algemene ledenvergadering 8 november’


HBO-afstudeerprijs (uitreiking 8 november tijdens de ALV)

Uit de twaalf inzendingen die wij hebben ontvangen zijn de drie genomineerden voor de Ergotherapie HBO-afstudeerprijs 2018 inmiddels bekend.Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 8 november wordt de winnaar bekend gemaakt.
De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):

 • Betekenisvolle activiteiten in de vrije tijd voor vluchtelingen van 15-30 jaar – Danielle Caspers – Hogeschool Rotterdam
 • Occupational Therapy Assessments in Mongolia – Roos Knibbeler, Gabriela Koster, Fredi den Hartog, Lois de Visser – Hogeschool van Amsterdam
 • Bewustheid van ouderen in de geriatrische revalidatie van hun valrisico – Wnedy Burghouwt – Hogeschool Rotterdam

Wij feliciteren alle genomineerden alvast met deze eervolle vermelding.


Oproep
Ergotherapie Nederland zoekt leden voor klankbordgroepen Cao Ziekenhuizen en Cao Gehandicaptenzorg


We zoeken een lid voor de cao-klankbordgroep voor de Cao Ziekenhuizen en Cao Gehandicaptenzorg. In december start FBZ met de voorbereidingen voor de nieuwe cao’s omdat de huidige eind maart aflopen. Wilt u meedenken tijdens het cao-proces en invloed uitoefenen op de cao-onderhandelingen? Als vereniging stellen we uw betrokkenheid zeer op prijs!

Betrokkenheid
Via deelname aan de klankbordgroep bent u goed op de hoogte van de ontwikkelingen aan de cao-tafel en kunt u invloed uitoefenen op de nieuwe cao door de onderhandelaars van FBZ te voeden met signalen of ontwikkelingen op de werkvloer. Gedurende het onderhandeltraject houden onderhandelaars de klankbordgroep rechtstreeks op de hoogte van ontwikkelingen achter de schermen.

Wat betekent dit voor u?
Om de inzet voor de nieuwe cao te bespreken organiseert FBZ begin 2019 een bijeenkomst met de leden van de klankbordgroep. Daaraan nemen leden deel van verschillende (para)medische beroepsverenigingen die bij FBZ zijn aangesloten. Deze bijeenkomst wordt ’s avonds gehouden. Voor broodjes wordt gezorgd. Verder ontvangt u een reiskostenvergoeding.

Meer weten of aanmelden?
Cao Ziekenhuizen: Neem via bureau@fbz.nl contact op met onderhandelaars Rob Koster of José Klerks.
Cao Gehandicaptenzorg: Neem via bureau@fbz.nl contact op met onderhandelaars Maaike Langerak of José Klerks.


Motie behandeluren
Maximum aantal behandeluren ergotherapie in zorgpakket – motie aangenomen!

In onze extra editie van de nieuwsbrief 23 oktober was een artikel over de motie die D66-Kamerlid Vera Bergkamp indiende over de maximum aantal behandeluren ergotherapie in het basispakket te lezen.

Deze motie is met algemene stemmen aangenomen! Lees hier voor meer informatie of lees hier de motie.


Motie gevolgen contractering
Gevolgen contractering worden opnieuw in kaart gebracht- motie aangenomen

Groenlinks Kamerlid Corinne Ellemeet diende een motie in over de toepassing van de behandelindex.  Met steun van het CDA is deze motie met algemene stemmen aangenomen. De minister van VWS wordt opgeroepen met alle betrokken partijen afspraken te maken over de toepassing van onder andere de behandelindex, de ongekend hoge werkdruk en de financiering van paramedici. De regering verzoekt Zorginstituut Nederland in kaart te laten brengen wat de gevolgen zijn van de huidige contractering op de kwaliteit van zorg.

Meer weten?


Praktijk Martens genomineerd voor  jaarlijkse parkisoncongres

Afgelopen weken waren wij weer actief op Facebook. Ook houden wij berichten van onder andere ergotherapeuten in de gaten. Zo zagen wij het goede nieuws van Kelly Martens. 7 december vindt het jaarlijkse parkisoncongres plaats en Kelly is één van de genomineerden.  Ze maakt kans op het parkinson lintje en een budget van €5000,- die dienen voor PARtistiek.  In November wordt er een korte mini documentaire gemaakt over Kelly en PARtistiek. Ze is iedereen die haar genomineerd heeft, enorm dankbaar. “Ik ben blij, super blij”, schrijft Kelly in haar Facebookbericht.

Wij wensen Kelly heel veel succes en hopen dat zij kort voor haar 40ste verjaardag een lintje mag ontvangen.


Prijs voor ‘WijenCp’

Website www.WijenCP.nl (project PiP) is op de internationale WorldCPDay 2018 in de prijzen gevallen.

In het project PiP (Participatie in Perspectief) is er nauw samengewerkt met jongeren met CP (cerebrale parese) en met de BOSK (Vereniging van mensen met een lichamelijke handicap). Het project is gericht op de vraag waar jongeren, in het werk, op school, sport en in de zorg tegenaanlopen en wat hen helpt.
Het resultaat van dit project? Een mooie website, volledig gemaakt door jongeren met CP, bedoeld voor jongeren met CP: www.WijenCP.nl.

Meer informatie: http://www.dehoogstraat.nl/organisatie/nieuwsarchief/prijs-voor-wijencp#.W8TQ2i-iFQI


ErgoAcademie
Opfrisworkshop DTE

Samen met Rob Koppers (praktijkhouder van Ergotherapiepraktijk ‘Doen’ docent aan de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Ergotherapie en bij het NCOI), hebben wij een opfrisworkshop ontwikkeld, omdat wij het belangrijk vinden dat ergotherapeuten goed geïnformeerd en geschoold zijn in screening, verslaglegging en implementatie van DTE (directe Toegang Ergotherapie) in de eigen praktijk of organisatie. DTE is immers een mooi middel om in te zetten t.b.v. samenwerking, opbouw van netwerk. DTE pas bij het wijkgericht werken en de huidige rol van ergotherapie. Na de workshop ben je onder andere op de hoogte van:

 • Kennis van het beroepsprofiel ergotherapeut (Hartingsveldt, Logister-Proost & Kinébanian, 2010)
 • Kennis over ICF (Koenen, Niessen & Oermann, 2003)
 • Richtlijn verslaglegging ergotherapie (2017)

Datum: 13 november 2018
Tijd: 18:00 uur tot 21:00 uur.
Locatie: Ergotherapie Nederland, Orteliuslaan 750, 3528 BB in Utrecht.
Kosten: leden € 79,- en niet-leden € 99,-(inclusief BTW, hand outs, catering en gratis uitrijkaart P+R Papendorp. De ErgoAcademie zorgt voor broodjes, fruit en drinken deze avond).
Accreditatie: 3 punten

Meer weten?


Basisopleiding ACT (Acceptance and Commitment Therapy)’ (6-daagse)


ErgoAcademie organiseert in samenwerking met Annick Seys van Allegre Expertisecentrum een ACT-opleiding voor ergotherapeuten die geen psychotherapeutische taak hebben maar wel met hun cliënten willen werken rond het behalen van een bepaald resultaat of doel: meer zelfstandigheid, weten waar ze beroepsmatig naartoe willen, het huishouden beter regelen, de opvoeding van de kinderen anders oppakken, andere huisvestiging zoeken, solliciteren etc.

ACT leert jou als hulpverlener of coach om ook zelf sterker te staan, zowel in je privéleven als in je werk. Het leert je cliënt daarnaast om oude gedragspatronen die een automatisme zijn geworden, los te laten om te kunnen kiezen voor gedrag en voor een leven wat voldoening geeft.

Data: maandag 1 april & Dinsdag 2 april 2019,  maandag 6 mei & Dinsdag 7 mei 2019 en maandag 3 juni & Dinsdag 4 juni 2019.
Tijd: De inloop voor deze cursus is van 9:30 tot 10:00 en de cursustijd is van 10:00 tot 17:00.
Locatie: Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg, Klein Zwitserland 8, 5126 TA Gilze (Tilburg)’.
Kosten: leden EN/VE € 1.295,- en voor niet-leden: € 1.595,- (inclusief cursusmateriaal, uitgebreide catering en gratis parkeren).
Accreditatie: aangevraagd.

Wil je meer weten over hetgeen wat je allemaal gaat leren in 6 dagen?


 Doe je mee met EBP en Praktijkgericht onderzoek

Evidence-based practice (EBP) en praktijkgericht onderzoek dragen bij aan het verantwoorden, verbeteren en ontwikkelen van de kwaliteit van de ergotherapeutische zorg en dienstverlening. In vier dagen maak je kennis met de methodiek van evidence-based practice en praktijkgericht onderzoek en doe je vaardigheden op om deze kennis in je eigen werksituatie toe te passen. Je leert de methodiek van evidence-based practice (EBP) kennen en doet ervaring op met het zoeken en beoordelen van onderzoeksartikelen. Ook komt het bespreken van onderzoeksinformatie met cliënten aan bod, en gezamenlijke besluitvorming.

Data 2018: dinsdag 3 april, dinsdag 19 juni, dinsdag 4 september en dinsdag 11 december.
Data 2019: dinsdag 5 maart, dinsdag 14 mei, dinsdag 10 september en dinsdag 3 december.
Tijd alle data: 09:30 tot 17:00 uur.
Locatie alle data: Ergotherapie Nederland, in gebouw ’t Hart, Orteliuslaan 750 te Utrecht.
Kosten: leden € 599,- en niet leden € 799,- (inclusief cursusmateriaal, uitgebreide catering en gratis parkeren).
Accreditatie: 47 punten.

Meer weten?


Cursus AMPS (5-daagse en 1 terugkomdag)

Wat ons als ergotherapeuten uniek maakt, is onze visie op het dagelijks handelen. Geen enkele andere (para)medische zorgprofessional werkt zo holistisch en cliënt gecentreerd als de ergotherapeut. De AMPS (Assessment of Motor and Process Skills) is een meetinstrument dat in deze werkwijze kan ondersteunen. De inhoud van de cursus bevat de theoretische achtergrond van de AMPS en de verantwoording en inbedding van het instrument in het werkproces van de ergotherapeut. Het praktisch deel van de cursus bestaat uit het op een gestandaardiseerde wijze leren observeren van motorische en proces vaardigheden en het afnemen van een AMPS interview.

Data en tijd voorjaar 2019
Maandag 8 april t/m vrijdag 12 april van 8.30 uur-17.30 uur (inloop 8:00-8:30. De terugkomdag AMPS is op Maandag 17 juni 2019 van 9.30 tot 17.00 uur.
Data en tijd najaar 2019
Maandag 4 november t/m vrijdag 8 november van 8.30 uur-17.30 uur (inloop 8:00-8:30. De terugkomdag AMPS is op Maandag 13 januari 2020 van 9.30 tot 17.00 uur.
Locatie: Ergotherapie Nederland, in gebouw ’t Hart, Orteliuslaan 750 te Utrecht.
Kosten: leden € 1.450,- en niet leden € 1.650,-. (Inclusief BTW, Engelstalige manuals, Nederlandstalige manual, OTAP software -> licentie voor 3 jaar en ijking na 3 maanden, inclusief lunch en gratis parkeren).
Accreditatie: 59 punten.

Meer weten?


Adverteren?
Mocht u een advertentie is onze nieuwsbrief willen plaatsen? Neem dan contact op met bureau van Vliet: 023-5714745.Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑