Gepubliceerd op 12-04-19 | Categorie: Nieuws

Klachten na kanker? De ergotherapeut biedt hulp!

Vandaag, 12 april, bracht de NOS het nieuws dat bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden te weinig nazorg krijgen. Iets minder dan de helft van de mensen die kanker hebben of de ziekte overleefden, zegt geen informatie te hebben gekregen over ondersteunende zorg. En dat is jammer.

Als je genezen bent van je ziekte, betekent dat vaak niet dat je compleet klachtenvrij bent. Eén van de belangrijkste klachten na kanker is vermoeidheid. Wat betreft deze ‘na-klachten’ kun je als patiënt het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Gelukkig is dit niet het geval: je moet alleen wel de juiste hulp weten te vinden!

De ergotherapeut kan namelijk een belangrijke bijdrage bieden aan mensen met (restklachten na) kanker in het proces rondom:

  • vermoeidheid en energie
  • dagindeling en planning
  • werkhervatting
  • (praktische) problemen bij dagelijkse activiteiten (zoals zelfverzorging, huishouden en hobbies)

Ergotherapie stelt het dagelijks functioneren van de cliënt en zijn mantelzorger centraal. Dit leidt tot oplossingen die zorgen dat de kwaliteit van leven van cliënten wordt behouden en vergroot. De meerwaarde van de ergotherapie is dat wij ons altijd bezig houden met wat iemand belangrijk vindt in zijn of haar dagelijks leven. Door functionele diagnostiek, advies, instructies en/of training tijdens het ziekteproces en de periode daarna zorg je ervoor dat cliënten het maximale uit hun dag kunnen halen om zodoende te kunnen (blijven) doen waar ze blij van worden. Voor de een is dat kunnen blijven werken, voor de ander het kunnen beoefenen van een bepaalde sport en voor de derde is dat het kunnen blijven runnen van het huishouden. Geen enkele casus is hetzelfde en juist door die wisselende persoonlijke activiteiten is het zo ontzettend belangrijk om een persoonsgerichte behandeling te krijgen.

Tenslotte zit ergotherapie bij iedereen in de basisverzekering voor 10 uur per jaar en behandelt de ergotherapeut dikwijls aan huis. Hierdoor kunnen we zorg op maat bieden in de directe woonomgeving en daar werken aan de betekenisvolle activiteiten. Hierbij kijkt een ergotherapeut altijd naar de sociale en fysieke omgeving en worden andere disciplines ingeschakeld om samen tot een optimale zorg te kunnen komen.

Artikel van de NOS

Bronnen:
For You Magazine, 14 sept 2018

Tags: , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑