Gepubliceerd op 27-10-14 | Categorie: Nieuws

Margo van Hartingsveldt gepromoveerd

Margo van Hartingsveldt is gepromoveerd aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit. Ze studeerde Ergotherapie in Weesp en behaalde in 2003 haar Master of Science Paramedische zorg. Het onderzoek waarmee ze gepromoveerd is voerde zij uit op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences. Sinds 1 april 2011 is van Hartingsveldt werkzaam als opleidingsmanager van de opleiding Ergotherapie en beoogd lector Ergotherapie van het kenniscentrum ACHIEVE van de Hogeschool van Amsterdam.

Beroepsprofiel
Margo heeft tot op heden al veel voor de ergotherapie betekend. Zo was ze onder andere een van de redacteuren van de Grondslagen en mede auteur van het Beroepsprofiel Ergotherapeut, de Korte Observatie Ergotherapie Kleuters (KOEK) en het profiel specialisatie kinderergotherapeut.

Papier- en pentaken
Margo is gepromoveerd op de door haar ontwikkelde WRITIC (Writing Readiness Inventory Tool In Context): een nieuwe test die vaststelt of kleuters van vijf en zes jaar startklaar zijn om te leren schrijven in groep 3. De WRITIC wordt afgenomen bij kinderen waarvan leerkrachten zich zorgen maken over de uitvoering van papier- en pentaken. Op basis van de uitkomst van de WRITIC ontvangt de leerkracht advies. Indien nodig wordt ook kinderergotherapie gestart om de voorbereidende schrijfvaardigheden te verbeteren. Zo kunnen schrijfproblemen en de negatieve gevolgen hiervan worden voorkomen.

Voorspellende waarde
De WRITIC heeft een voorspellende waarde voor de schrijfvaardigheid in groep 3 en draagt bij aan het opsporen van kinderen met risico op het ontwikkelen van schrijfproblemen. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek die voorspellende waarde ook te gelden voor geslacht en concentratie. Daarom is het van belang dat leerkrachten alerter zijn ten aanzien van jongens en kinderen met aandachtsproblemen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑