Gepubliceerd op 09-03-15 | Categorie: Nieuws

Positieve effecten ergotherapie bij mensen met dementie

Bestuurder Theo van der Bom van Ergotherapie Nederland heeft vanochtend een onderzoek aangeboden aan directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO over de positieve effecten van ergotherapie bij mensen met dementie thuis. Uit dit onderzoek blijkt dat bij mensen met dementie op korte termijn (drie tot vier maanden na start van de behandeling) de kwaliteit van leven en mentale gezondheid van zowel de dementerende oudere als zijn mantelzorger toeneemt.

Zelfredzaamheid
Ook de zelfredzaamheid van dementiepatiënten neemt toe door ergotherapie. Ze hebben minder hulp nodig bij hun dagelijkse activiteiten. Een logisch gevolg daarvan is dat de mantelzorger van de patiënt wordt ontlast. Mantelzorgers houden meer tijd over voor zichzelf en kunnen na de tips van de ergotherapeut beter omgaan met hun dementerende partners. Niet alleen de mantelzorger wordt ontlast, de patiënt heeft na interventie door de ergotherapeut ook minder professionele zorg nodig.

Daling zorgvraag
Ouderen die worden behandeld door de ergotherapeut maken naderhand minder gebruik van ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg en van andere specialisten zoals fysiotherapie en huisartsen. De dalingen zijn het grootst bij verpleeghuiszorg. Het gebruik van thuiszorg neemt wel toe, omdat opname in het verpleeghuis wordt uitgesteld.

Artikel ‘Ergotherapie voor mensen met dementie’ Unie KBO

 

Tags:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑