Gepubliceerd op 06-05-14 | Categorie: Nieuws

Vier miljoen voor innovatietraject mantelzorg

Vilans en Movisie gaan zorgaanbieders begeleiden in de samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers. Onder de noemer In voor Mantelzorg willen de twee kenniscentra in totaal tachtig organisaties bereiken. Het ministerie van VWS trekt vier miljoen euro uit voor het programma.

In voor Mantelzorg richt zich op zorgaanbieders in de ouderen- en gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en revalidatiecentra, thuiszorg en eerstelijnszorg. Deelnemers aan het programma kunnen een innovatietraject volgen, waarin ze concrete maatwerkadviezen krijgen over hoe zij mantelzorgers beter kunnen ondersteunen en hoe ze de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers kunnen verbeteren.

Webinars
De kennis die in deze trajecten wordt opgedaan, verspreidt In voor Mantelzorg via onder andere webinars, zodat de gehele zorgsector van de ervaringen kan profiteren. Ook komt er een campagne om zorgmedewerkers op te leiden tot ambassadeurs die op inspirerende wijze met mantelzorgers in hun organisatie aan de slag gaan.

Motie
Met de vier miljoen euro die het ministerie van VWS voor het programma uittrekt, voert het kabinet de motie uit die SGP-Tweede Kamerlid Van der Staaij in oktober vorig jaar indiende. Hierin pleitte hij voor extra ondersteuning van mantelzorgers en ondersteuning van gemeenten en werkgevers. Gemeenten krijgen eveneens een financiële impuls waarmee ze met hun maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders gebruik kunnen maken van het programma.

Innovatie
In voor Mantelzorg volgt de werkwijze van het programma In voor zorg! van Vilans en VWS, waarin zorgaanbieders de mogelijkheid krijgen om innovatieve trajecten te implementeren voor het maken van een professionaliseringsslag.

 

Tags: , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑