Gepubliceerd op 21-09-19 | Categorie: Nieuws

Wereld Alzheimer dag | 21 september

Vandaag zaterdag 21 september 2019 is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema “samen bewegen”. Lees hieronder het inspirerende verhaal van Annemarie Bolder, lid van Ergotherapie Nederland en ergotherapeut bij Ergoworld.

Samen bewegen
Bij het lezen van het thema “samen bewegen” van Wereld Alzheimer dag, dacht ik naast het positieve effect van fysiek samen bewegen, ook direct aan het belang van het samen bewegen binnen het contact met de client (en zijn netwerk). Je kan een goede ergotherapeutische behandeling bij deze doelgroep vergelijken met het dansen van de Tango, waarbij het niet gaat om de pasjes maar om de afstemming; écht contact maken, verbinding zoeken en aansluiten bij de client.

Een aantal maanden geleden kwam ik voor het eerst bij een cliënt (Henk) thuis. Henk heeft Alzheimer en woont  samen met zijn partner in Amsterdam. Zodra ik binnen kwam zag ik Henk stilzwijgend in zijn stoel zitten met een licht achterdochtige blik in zijn ogen. Het was duidelijk dat Henk niet op mij zat te wachten. Al voordat ik goed en wel mijn jas had uitgedaan, viel mijn oog op een lange kastenwand gevuld met LP”s. Vol interesse liep ik erna toe en begon ik erover te praten. Henk was inmiddels uit zijn stoel opgestaan en liet trots zijn collectie zien. Zijn partner zette ondertussen de lievelingsplaat van Henk op. Zodra Henk de eerste noot hoorde, begon hij enthousiast met dansen. Alsof hij 18 jaar jong was, danste hij de Twist. Zijn partner deed mee en ik bleef niet achter. Daar stond ik dan, midden in de woonkamer de Twist te dansen met twee prachtige mannen die ik slecht 2 minuten daarvoor voor het eerst de hand had geschud. Deze Twist, had de uitwerking van de Tango, want met het échte contact was de basis voor vertrouwen en de behandeling gelegd.

Over Annemarie Bolder
Annemarie Bolder is naast ergotherapeut ook trainer op het gebied van omgaan met dementie. Daarnaast is zij ontwikkelaar van de gratis App “dementie en herinneringen” die o.m. allerlei muziekfragmenten van vroeger bevat met als doel om mooie momenten met mensen met dementie te creëren.

Tags: , ,Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑