Gepubliceerd op 30-05-19 | Categorie: Internationaal

Wereld MS Dag – 30 mei 2019

Op 30 mei 2019 is het wereld MS Dag. Nederland telt ongeveer 17.000 mensen met MS en wereldwijd lijden zo’n 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel.

Er bestaat geen behandeling waarmee MS te genezen is, maar patiënten hebben wel veel baat bij revalidatie. Hierbij kan de ergotherapeut een grote rol spelen. Het doel van ergotherapie bij multiple sclerose is mensen in staat stellen zo optimaal mogelijk te functioneren in de eigen woon-, leef- en werkomgeving. Ergotherapie is niet alleen zinnig bij ernstige klachten. Juist het tijdig inschakelen van een ergotherapeut kan mensen veel opleveren. De kracht van ergotherapie is immers leren slim gebruik te maken van mogelijkheden die er nog wél zijn.

Wij delen graag de ervaring van Tamar, die al 9 jaar MS heeft, maar nooit eerder revalidatie heeft gehad omdat ze niet wist dat je met MS in aanmerking komt voor revalidatie.

“Eind januari ben ik gestart met ergotherapie. Wat een fijne vrouw. En eerlijk. Want aan de vermoeidheid van de MS kunnen ze niks doen. Dat komt binnen. Ik wil niet meer altijd zo moe zijn….
Maar ze komt met hele goede inzichten, omdenkers, kennis, waardoor ik toch beter mijn energie kan verdelen. Ik moet bijvoorbeeld juist minder slapen. Hoe bedoel je, omdenken… Ik ben toch moe? Dan wil ik dus slapen.

Maar ze heeft de slaapcyclus goed uitgelegd. En daardoor kon ze mij overtuigen. Het slapen in de middag ben ik nu rustig aan het afbouwen naar 1 uur per dag. Iedere week 10 minuten minder slapen per dag. Dus ik zet trouw mijn wekker nu. En in de nacht 8 à 9 uur slapen. Niet meer. Maar dan moet ik wel rustmomenten inbouwen in de rest van de dag. En zo had ze ook inzichten en kennis over hoe het zit in mijn brein. Waarom ik veel minder prikkels aan kan. Veel vaker dingen vergeet, de verkeerde woorden zeg zonder dat ik het weet enz. En op zo’n duidelijke manier dat ik het ook aan anderen kan uitleggen. Dat maakt dat er meer begrip is bij mij, maar ook bij mijn omgeving! Win/win!”

Bron: www.platform.ms

Tags: , , ,Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑