Gepubliceerd op 27-10-17 | Categorie: Vereniging

Bureau EN trekt het land in: Daniëlle te gast bij Bureau VolZin in Rijswijk

“Arbeid trok al mijn aandacht tijdens mijn studie”  Marchien Haasjes, Bureau VolZin.

Ook Daniëlle Fahner, zelf ergotherapeut en beleidsondersteuner, is het land in getrokken voor Wereld Ergotherapie Dag. Zij is op bezoek geweest bij Marchien Haasjes van Bureau VolZin, een coaching- en re-integratiebedrijf, in Rijswijk.

Ergotherapeut Marchien geeft mij een kijkje in de keuken van jobcoach. Vol enthousiasme vertelt Marchien over het werken op het gebied van arbeid, een gebied wat haar aandacht al trok tijdens de opleiding. Maar ook de samenwerking met haar directe twee jobcoach-collega’s (die een andere opleidingsachtergrond hebben) vindt ze erg positief. Door de verschillende expertises kunnen de cliënten die binnenkomen goed begeleid worden.

Bureau Volzin is een landelijke organisatie, met 3 hoofd-locaties en vele jobcoach-zzp”ers door het land, veelal met een ergotherapeutische achtergrond. Natascha van Schaardenburgh, ergotherapeut, is mede-eigenaar en directeur van het bureau. De opdrachtgevers zijn het UWV, gemeenten en diverse profit en non-profit organisaties uit uiteenlopende branches.

Het eerste gesprek is met een jongedame van 21 jaar met chronische vermoeidheid die het werkfit traject van het UWV volgt. Dit traject heeft als doel (liefst binnen 18 maanden) om haar op het niveau te krijgen dat zij een baan van minimaal 12 uur kan onderhouden. De begeleiding richt zich op het opbouwen van een weekprogramma, waarbij allerlei componenten van het leven (o.a. vrienden, vrije tijd, vrijwilligersbaan, sport) worden ingebouwd. En ondertussen leert de cliënte meer over haar grenzen en de belastbaarheid die ze aankan. Maar natuurlijk is er ook aandacht voor het arbeidsgedeelte. Er wordt ingezoomd op haar vrijwilligerswerk, maar ook op een mogelijke studie die door zelfstudie voor haar behapbaar wordt. In dit gesprek zie ik Marchien op een frisse en gemoedelijke wijze de jonge dame aanmoedigen, bevestigen, maar ook haar gedrag spiegelen. Want zoals velen van ons wel zullen herkennen is grenzen stellen en verleggen best een kunst. Het inzicht wat vooral bij de jongedame is blijven hangen is dat de studie wel degelijk haalbaar kan zijn, omdat het aangepast kan worden aan haar mogelijkheden.

Het tweede gesprek gaat even gemoedelijk, maar is heel anders qua traject. De werkgever van de cliënte heeft een tweede spoortraject ingezet, wat inhoudt dat de cliënte wordt begeleid in het vinden van een nieuwe functie buiten de eigen organisatie. Een leuk gesprek met een aantal wendingen erin, omdat de cliënte in een proces zit van ontdekken wat bij haar past, en wat haar mogelijkheden zijn. Eerst beschrijft ze dat nieuw werk nog zover van haar afstaat, maar vervolgens wordt het voor haar wel concreet welke kant zij op wilt gaan. En Marchien probeert de vele gedachten en ideeën van de cliënte te sturen naar concrete mogelijkheden en acties.

Zijdelings komt Ergotherapie Nederland ter sprake. “Een geniaal verzamelpunt” is hoe Marchien de beroepsvereniging noemt.

Al met al een middag bruisend van de energie, waarbij de meerwaarde van de jobcoach in arbeidstrajecten meer dan zichtbaar wordt. Maar ook de kracht van de ergotherapeut als jobcoach: praktisch, concreet met kennis en kunde van begeleiding vanuit de cliënt en het cliëntsysteem, waarbij een totaalbenadering wordt ingezet om zelfstandigheid in het dagelijks handelen te vergroten.

Tags:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑