Gepubliceerd op 27-10-17 | Categorie: Vereniging

Bureau EN trekt het land in! Evelyn was te gast bij verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam

In het kader van Wereld Ergotherapie Dag is onze collega Evelyn Ballegeer, verantwoordelijk voor Marketing en Communicatie, op bezoek geweest bij Astrid Dijkman en Femke Bekker in verpleeghuis Jan Bonga, een locatie van de AMSTA groep in Geuzenveld, Amsterdam.

Het verpleeghuis biedt zorg en woonruimte aan psychogeriatrische, neuropsychiatrische en oude en jonge mensen met dementie. Jan Bonga is gespecialiseerd in complexe verpleeghuiszorg, voor mensen die veel ondersteuning nodig hebben.

Astrid en Femke hebben korte lijnen met de andere zorgverleners in Jan Bonga: “We zitten op dezelfde etage, naast en tegenover elkaar, met de deuren open. Door die laagdrempeligheid weten de artsen en psychologen ons goed te vinden. Dat helpt ons heel erg en wij helpen hen bij vaak complexe vraagstukken. Ze staan vaak versteld met welke oplossingen wij komen”.

Zo heeft Astrid voor een cliënt die vroeger veel gesleuteld heeft een activiteitenplank gemaakt. “Vanwege zijn dementie kan meneer niet meer klussen, maar de interesse en behoefte hiervoor, is zeker nog aanwezig. Voor momenten van onrust, bijvoorbeeld wanneer hij in zijn rolstoel wiebelt, heb ik deze plank bedacht: door hiermee actief bezig te zijn heeft de cliënt een sterk gevoel van herkenning van activiteiten die hij vroeger deed, komt meneer tot rust, voelt zich nuttig en ervaart daardoor plezier.

Onrust bij onze cliënten komt wel vaker voor, vertelt Femke. Zij werkt op de gesloten afdeling waar veelal jonge mensen met neuropsychiatrische problemen, soms in combinatie met dementie, wonen. “De verzorging vroeg advies bij een cliënte die ernstig overprikkeld was en daardoor ging schreeuwen of met de handen hard op tafel slaan. Dat was voor haarzelf, de andere bewoners en verzorgenden geen prettige situatie. Door inzet van een verzwaard schootkleed krijgt mevrouw bepaalde prikkels aangeboden,  waardoor zij de andere prikkels beter kan verwerken. Zo werd mevrouw een stuk rustiger en nam haar kwaliteit van leven enorm toe. Ze vraagt nu zelfs om het kleed!”

Dementerende ouderen in dit verpleeghuis hebben vaak veel zorg nodig. “Het valt me steeds in enorm positieve zin op met welk inlevingsvermogen ergotherapeuten cliënten te woord staan en op weg helpen,” vertelt Evelyn. “Voor elk klein of groot probleem is er wel een oplossing! Ook als die niet meteen voorhanden is, dan wordt die wel gemaakt. De creativiteit is eindeloos.”

De cliënt staat centraal is hier geen loze kreet. Op de stoep, toen we nog even een foto aan het nemen waren, zagen we een cliënt in een rolstoel die door familie werd begeleid. Het nemen van de stoeprand ging niet op een heel verantwoorde manier en voor ik me om kon draaien stond Astrid er al bij; kleine aanpassing aan de rolstoel, tip voor de familie en hop, daar gaan ze weer. Een ergotherapeut ziet altijd waar het nóg beter kan!

Hartelijk dank, Astrid en Femke, voor de inspirerende ochtend!

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑