Gepubliceerd op 26-10-17 | Categorie: Vereniging

Bureau EN trekt het land in: Lucelle te gast bij Ergo Den Bosch

Een middag op stap met ergotherapeut Monique Goossens

In het kader van Wereld Ergotherapie Dag is onze collega Lucelle van de Ven-Stevens, beleidsmedewerker, op bezoek geweest bij Ergo Den Bosch, een vrijgevestigde eerstelijns Ergotherapiepraktijk sinds 2002.

De ergotherapeuten Monique Goossens (praktijkhouder) en Elske van Hirtum (praktijkhouder), Sanne van Amerongen, Annette Stasse en Inge Fonken werken vanuit 3 praktijklocaties in Den Bosch en omgeving.  

“Een voordeel van in de eerste lijn werken is, dat je meestal bij mensen thuis komt, en daardoor sneller kan beoordelen of een advies in die thuissituatie een oplossing kan bieden en dat je samen met de patiënt in zijn/haar woning kunt uitproberen”

In de praktijk zijn een aantal aandachtsgebieden onder de ergotherapeuten verdeeld, waaronder Parkinson, MS, NAH, dementie, en hand-ergotherapie. 

“Een vaatdoekje uitwringen, sokken aantrekken, een brief typen en brood smeren. Het lijken simpele handelingen, maar u zou willen dat u ze zelf kon. Door een ziekte of beperking kan het uitvoeren van deze handelingen lastiger worden. Onze ergotherapeuten helpen de cliënt om de beperkingen of problemen die hij in het dagelijks leven ervaart (weer) zo zelfstandig en optimaal mogelijk uit te voeren.”

Uit de gesprekken met de cliënten blijkt dat zij het fijn vinden dat de ergotherapeut dagelijkse activiteiten met hen evalueert en concreet oefent.
Zo ook een echtpaar, waarvan hij Parkinson heeft. Een andere manier van draaien in bed en het uit bed komen met een beugel door deze man met Parkinson wordt in de eigen slaapkamer van het echtpaar geïnstrueerd en uitgeprobeerd: het werkt. Het aanleren en automatiseren van deze nieuwe methode is wel een uitdaging. Maar met de gemaakte foto”s zal de betrokken echtgenote die meekijkt en meedenkt haar man hierbij helpen. Een vervolgafspraak om deze methode nogmaals te oefenen en om de bed-beugel te evalueren wordt gemaakt. Zowel meneer als mevrouw zijn erg blij met deze ogenschijnlijke eenvoudige adviezen en hulpmiddelen. De ergotherapeut helpt hen om de huidige ervaren beperkingen op te lossen.

En dat is het: alledaagse activiteiten weer mogelijk maken. Wat hebben we toch een mooi vak!

Met veel dank aan Monique Goossens.

 

 

Tags:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑