Home » Verlicht de nacht door!

Verlicht de nacht door!

Auteurs: Marjolein Bettink, Susan van Kampen en Karin Murk

Via de huisarts ben ik terecht gekomen bij een ouder echtpaar dat nog zelfstandig in hun eengezinswoning woont. De vrouw bleek nog goed ter been, helaas haar man een stuk minder door balansproblemen en door onder andere ziekte van ménière. We hebben gezamenlijk het huidig functioneren doorgenomen, waarbij de volgende knelpunten naar voren kwamen: De man wil regelmatig zijn bed uit kunnen komen voor een toiletbezoek zonder zijn vrouw wakker te maken en de vrouw wil dat het toiletbezoek van haar man veilig verloopt, zonder dat zij zich zorgen hoeft te maken.

Naast het toevoegen van stabiele steunpunten bij het bed, heb ik het echtpaar geadviseerd meer verlichting te gebruiken, zoals sensorlampen. Deze gaan automatisch aan en uit. De sensorlampen werken op batterij en zijn daarom makkelijk te verplaatsen. De sensorlampen kunnen dus makkelijk onder het bed, op de overloop en in de badkamer geplaatst worden.

Het echtpaar was blij verrast na hun eerste ‘verlichte’ nacht. Zij vroegen zich af waarom zij dit niet eerder hadden gedaan. De vrouw maakt zich minder zorgen, de man heeft de steun- en lichtpunten om het valrisico te minimaliseren én hij is niet meer bang om zijn vrouw wakker te maken.