Gepubliceerd op 15-05-19 | Categorie: Beroepskennis

BLOG 1 | Verlicht de nacht door!

Auteurs: Marjolein Bettink, Susan van Kampen en Karin Murk

Via de huisarts ben ik terecht gekomen bij een ouder echtpaar welke nog zelfstandig in hun eengezinswoning woont. De vrouw bleek nog goed ter been, helaas haar man een stuk minder door balansproblemen door onder andere ziekte van ménière. We hebben gezamenlijk het huidig functioneren doorgenomen, waarbij de knelpunten naar voren kwamen: De man ging in de nacht regelmatig uit bed voor een toiletbezoek. De vrouw maakte zich ernstige zorgen of dit nog wel veilig ging, terwijl hij zich vooral zorgen maakte zijn vrouw wakker te maken.

Naast het toevoegen van stabiele steunpunten bij het bed, heb ik het echtpaar geadviseerd meer verlichting te gebruiken, zoals sensor lampen. Deze gaan automatisch aan/uit, door de batterijen zijn ze overal te plaatsen. Zoals onder het bed, op de overloop en in de badkamer.

Het echtpaar was blij verrast na hun eerste ‘verlichte’ nacht en vroegen zich af waarom zij dit niet eerder hadden gedaan: De vrouw maakt zich minder zorgen en de man heeft de steun- en lichtpunten om het valrisico te minimaliseren én hij is niet meer bang om zijn vrouw wakker te maken.

Tags: , , , ,Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑