Gepubliceerd op 02-09-18 | Categorie:

Cursus ‘Technologie, wat kun je er mee?’ (3-daagse) VOL

Adviseren en implementeren van technologie in de zorg

“This is why I loved technology: if you used it right, it could give you power and privacy.”
(Cory Doctorow)

Op 6 februari, 12 maart en 28 mei 2020, organiseert ErgoAcademie, in samenwerking met Hogeschool van Amsterdam en ZUYD Hogeschool de 3-daagse cursus ‘Technologie, wat kun je er mee?’.

Inleiding
De steeds snellere technologische ontwikkelingen zorgen voor revolutionaire veranderingen in het dagelijks handelen van de cliënt en zijn systeem, de zorgverlener, de zorgorganisaties en de overheid (Van Oort, 2010).

Zorg in Nederland verandert. Dat heeft grote gevolgen voor hoe zorg verleend kan worden. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Technologie is een geschikt middel om deze uitdagingen aan te gaan en wordt nadrukkelijk als een van de oplossingsrichtingen genoemd om de zorg toekomstbestendig te maken (Kaljouw & van Vliet, 2015; Heijkers, Spierts & de Witte, 2015).

Iedereen maakt vanzelfsprekend gebruik van diverse technologieën, bv. smartphones, computers maar ook bij het dagelijks handelen speelt technologie een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld aan magnetron, elektrische fiets, robotstofzuiger en een slimme thermostaat. Technologie vergroot de mogelijkheden voor personen met een beperking, maar ook de efficiëntie van je organisatie. Daarnaast ondersteunt technologie steeds meer het revalidatieproces (Le Granse, 2017).

Omdat de ontwikkelingen in de technologie elkaar zo snel opvolgen en van veel toepassingen meerdere varianten zijn is het niet zo relevant om detailkennis op te doen over alle specifieke technologieën en de toepassing daarvan. Het gaat om meer generieke competenties en, misschien nog belangrijker, een positief-kritische houding ten opzichte van de mogelijkheden van technologie (Vereniging Hogescholen, 2015).

De implementatie van technologie vraagt om specifieke competenties van zorgprofessionals. Het vraagt meestal om een andere manier van werken. Hoe maak je de juiste keuze? Wat vinden de medewerkers en cliënten van het gebruik van technologie? De zorgprofessional en de ergotherapeut in het bijzonder spelen hierin een belangrijke rol.

Deze cursus richt zich, naast theorie en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie, op vragen/mogelijkheden voor dagelijkse (ergo)therapeutische interventies voor personen met een beperking en de betrokkenen (ouders, mantelzorgers, professionals,..) zodat het geleerde meteen toepasbaar is.

Doelgroep
Zorgprofessionals en in het bijzonder ergotherapeuten (niveau: Bachelor) die interesse hebben in het verder ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden in het toepassen van technologie. 

Inhoud van de module
In deze 3-daagse cursus staat het gehele proces van adviseren van technologie centraal; van het analyseren van de zorgvraag, via selecteren en implementeren tot het evalueren van de toepassing van de technologie in een thuissituatie of zorgorganisatie.

Na het volgen van deze cursus is de cursist in staat:

  1. Het belang van het ontwikkelen en inzetten van technologische middelen ten behoeve van een individu of een organisatie te beargumenteren en te bepleiten en onderbouwde up-to-date informatie te geven over mogelijkheden van inzet van technologie in de zorg/ondersteuning/dagelijks handelen voor/van cliënt, cliëntsysteem en de zorgpraktijk
  2. De verkregen kennis, inzicht en vaardigheden ten aanzien van zorgtechnologie te vertalen naar de eigen organisatie
  3. Een zorgproces van de organisatie of een individuele zorgvraag te analyseren en ondersteunende technologie methodisch te adviseren met de passend onderbouwing en argumentatie en de inzet van technologie te evalueren met de diverse betrokken partijen
  4. De inzet van technologie gepaard laten gaan met shared decision making op basis beschikbare bewijskracht
  5. Een brugfunctie te vervullen tussen de cliënt, de zorgprofessional, de technische professional en het management t.a.v. zorgtechnologie
  6. Zijn ervaringen en kennis interprofessioneel te delen m.b.t. gebruik van technologische middelen

Toepassingen van ondersteunende technologie die aan bod komen zijn:

·         Hulpmiddelen

·         Domotica

·         Robotica

·         Virtual reality

·         Apps

·         Serious gaming

·         3Dprinten

·         procesmodellen

·         implementatie

·         technologie-acceptatie

·         wet- en regelgeving

·         ethische aspecten

 

Werkwijze
Tijdens deze cursus wordt er gewerkt met een praktijkopdracht, zodat de opgedane kennis meteen toepasbaar is in de werksituatie. De kennis wordt grotendeels via kennisclips aangereikt. De verdieping vindt plaats tijdens de bijeenkomsten. Daarnaast maakt de cursist tijdens de bijeenkomsten kennis met uiteenlopende ondersteunende technologieën door middel van demonstraties, workshops en vooral veel zelf ervaren.

Door gebruik te maken van blended learning is het mogelijk dat een groot deel van de kennis in de thuis/werksituatie opgedaan/bestudeerd kan worden op de momenten dat dit voor de cursist schikt. Hierdoor kan het aantal contactdagen beperkt worden tot 21 uur, terwijl er wel een studielast van 70 uur is. Met deze zelfstudie dient de cursist rekening te houden.

Docenten
Edith Hagedoren-Meuwissen BSc OT & MCC (Management van verandering en cultuur, specialisatie zorg en welzijn) Hogeschol Zuyd, Jeanne Heijkers MSc, Hogeschool Zuyd, Margriet Pol PhD, Hogeschool van Amsterdam  en  Teun Schendzielorz BSc OT & MSc) Hogeschool Zuyd.

Data & locatie.
De driedaagse cursus ‘Technologie, wat kun je er mee?’ vindt plaats op donderdag 6 februari, 12 maart en 28 mei 2020. Hierbij zal donderdag 6 februari en donderdag 28 mei 2020 plaatsvinden bij Ergotherapie Nederland (Orteliuslaan 750 in Utrecht).

Cursusdag 2, op donderdag 12 maart 2020 zal plaatsvinden in Roermond (Kerkeveldlaan 1, 6042 JW Roermond, 088-4682122, zorgtechnieklimburg@rocgilde.nl). Op deze locatie is er mogelijkheid kennis te maken met diverse vormen van technologie. De scholing is van 9:30 tot 17:30, waarbij de inloop zal zijn van 9:00 tot 9:30.

Kosten
Leden EN/VE                     € 995,-
Niet leden                          € 1.195,-

Inclusief cursusmateriaal, catering en gratis uitrijkaart voor P + R Papendorp bij Ergotherapie Nederland.
Let op: Parkeren in de parkeergarage bij Ergotherapie Nederland is niet toegestaan voor deelnemers. Aangezien P + R Papendorp regelmatig overvol is, wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen.

Accreditatie
Accreditatie voor de driedaagse cursus ‘Technologie, wat kun je ermee?’ wordt aangevraagd. Verwachtte aantal punten is 70.

Studiebelasting
70 uur opgebouwd uit 3 contactdagen en 49 uur zelfstudie

Bewijs van Deelname
Deelnemers ontvangen na afloop een bewijs van deelname.

Cursusvoorwaarden
De cursusvoorwaarden kunt u hier downloaden.

Aanmelden
Aanmelden is helaas niet meer mogelijk

Tags: , , ,Reacties zijn gesloten.

Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑