Na een succesvolle zondagsdienst op 26 oktober 2021 kijken we toch alweer vooruit naar een nieuwe actiedag in de umc’s eind november. Waarom? Heel simpel: de druk van een derde zondagsdienst is nodig om de NFU ervan te overtuigen dat het eindbod echt geen oplossing biedt om de werkdruk en personeelstekorten aan te pakken en werknemers gemotiveerd te houden.

FBZ en de andere werknemersorganisaties merken dat niet voor iedere zorgprofessional helder is of je kunt actievoeren, wie wel en niet mag meedoen en waarom je dat zou doen. Daarom een paar punten op een rij:

  • We voeren actie omdat we een beter eindbod van de NFU willen dan er nu ligt en dat maar door één vakbond (NU’91) is ondertekend. Een betere cao kunnen we alleen bewerkstelligen als iedereen meedoet en het signaal afgeeft dat er écht een betere cao moet komen.
  • Iedereen in dienst van een umc valt onder de Cao UMC. Dus iedereen kan meedoen.
  • Iedereen mag actievoeren, ook als je niet lid bent van een beroepsvereniging die is aangesloten bij FBZ. De staking moet wel rechtmatig zijn, maar dat is de actiedag als deze conform de regels wordt aangezegd. Uiteraard zorgt FBZ daarvoor.
  • Ook als je denkt dat je werk het niet toelaat, kun je actievoeren en een signaal afgeven aan de NFU.
  • Ieder umc heeft al een lokaal actiecomité. Je hoeft dus niet op je eigen afdeling een actiecomité in te richten. Meld je simpelweg bij je lokale actiecomité en je kunt aan de slag. De contactgegevens van het lokale actiecomité staan in de meeste umc’s op het intranet vermeld. Kun je ze niet vinden, mail dan naar bureau@fbz.nl.

Dus: iedereen kan meedoen! Laat vóór 5 november 10.00 uur weten of je meedoet

Graag verneemt FBZ uiterlijk 5 november om 10.00 uur of je wilt meedoen aan de nieuwe zondagsdienst via dit formulier. Als je weet dat je collega’s ook willen meedoen, geef dat dan aan. Misschien heb je je zelfs al opgegeven samen met je collega’s. Geef je daarnaast ook op bij het lokale actiecomité in jouw umc.

In een actiedraaiboek wordt vermeld welke afdelingen (of een deel daarvan) meedoen aan de zondagsdienst. In het actiedraaiboek staat ook vermeld welke werkzaamheden wel of niet worden uitgevoerd en hoe de afdeling te bereiken is voor spoedgevallen. De draaiboeken moeten binnen enkele dagen na 5 november gereed zijn. Informeer bij je lokale actiecomité wat de exacte deadline is. Wil je hulp bij het invullen van het draaiboek? Meld je dan bij je lokale actiecomité.

 Tot slot …

FBZ realiseert zich dat de timing voor harde acties met het oog op de inhaalzorg niet slechter kan dan nu, zeker met de oplopende coronabesmettingen. Maar als we nu geen signaal afgeven, zitten umc-werknemers de komende tijd vast aan een cao die in geen enkel opzicht een verbetering biedt.