Opleiding Ergotherapie

Door: Ergotherapie Nederland

De bachelor Ergotherapie is een 4 jarige hbo-opleiding. Als je minimaal een havo- of mbo-4-diploma hebt, kun je je inschrijven voor de opleiding.

Opleiding Ergotherapie in voltijd en deeltijd

De opleiding Ergotherapie volg je op 2 manieren: in voltijd of deeltijd. In Nederland zijn er 5 hogescholen waar je de voltijdse opleiding kunt volgen. Daarnaast is er één waar je de deeltijdse opleiding kunt volgen.

Voltijdopleiding Ergotherapie

 De voltijdse opleiding kun je volgen aan:

Deeltijdopleiding Ergotherapie

 De deeltijdopleiding kun je volgen aan:

21 jaar of ouder

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan kun je een toelatingsexamen doen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de school waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Verder studeren

Na het behalen van je hbo-diploma kun je ervoor kiezen om verder te studeren op wo-masterniveau. Dit is een in Nederland geaccrediteerde (goedgekeurde) Engelstalige studie met een internationaal karakter. De master wordt aangeboden in Amsterdam in samenwerking met 4 andere Europese ergotherapie-opleidingen. Meer informatie vind je hier.

Waar kun je werken met een diploma ergotherapie?

Ergotherapeuten werken onder andere in:

  • ziekenhuizen
  • revalidatiecentra
  • verpleeghuizen
  • psychiatrische centra
  • scholen
  • ergotherapie praktijken (eerste lijn)

Ook werken sommige ergotherapeuten als adviseur. Ze adviseren bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden of over woningaanpassingen en hulpmiddelen. Soms zijn ze in dienst van de gemeente (als Wmo-adviseur) of een Arbo-dienst. Ook kunnen ergotherapeuten werken bij een re-integratiebedrijf.

Campagne

Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de campagne ‘Ergo je Leeft’ die de hogescholen samen met Ergotherapie Nederland hebben opgezet. Deze campagne bestaat uit een informatieve website en een instagram campagne (volg @ergojeleeft) vol met leuke weetjes en ervaringen van studenten.