Promotie (opleiding) Ergotherapie

De commissie PR van Ergotherapie Nederland heeft een toolkit ontwikkeld die jij als ergotherapeut goed kan gebruiken voor de promotie van (de opleiding) ergotherapie. Een belangrijke stap naar een betere profilering van ons vak naar jongeren, om ze zo hopelijk enthousiast te maken voor dit beroep. Ten slotte kan jij dat als ergotherapeut het beste doen! Heel fijn dat je je hiervoor inzet! want ons beroep verdient meer aandacht én heeft dringend meer instroom onder studenten nodig. De toolkit kan je hier inzien als pdf. Wil je de volledige toolkit ontvangen? Stuur dan een mail naar en@ergotherapie.nl Je krijgt de toolkit dan vanzelf toegestuurd.

Wat vind je in deze toolkit?

De toolkit is een powerpoint om scholieren van mbo-opleidingen en havo- en vwo-scholen te informeren over ergotherapie en de rol van een ergotherapeut. Bijvoorbeeld op een beroepenmarkt of voorlichtingsdag. Hopelijk worden ze hierdoor enthousiast om vervolgens een open dag op een van de hogescholen te bezoeken.

In de toolkit vind je een aantal tools om je presentatie vorm te geven.

  • Diverse filmpjes van studenten ergotherapie
  • Diverse informatie filmpjes over ergotherapie in verschillende situaties
  • Een test om na te gaan of ergotherapie bij je past (op www.ergojeleeft.nl)
  • Casuïstiek die je kan bespreken met je toehoorders
  • Een pdf met simulatie-oefeningen om te ervaren hoe het is om met een beperking te leven
  • Een online quiz: laagdrempelig kennismaken met wat een ergotherapeut kan en doet
  • Een doorverwijzing naar www.ergojeleeft.nl Dit is een belangrijke website voor jongeren om hen verder te enthousiasmeren over de opleiding ergotherapie. Je vindt er ook de opleidingen zelf en de open dagen (actueel).
  • In de toolkit is ook een dia opgenomen met oefeningen voor je publiek om hen te laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Gebruik voor deze oefeningen deze pdf.

 

Hoe gebruik je deze toolkit?

Je kunt een selectie maken, of alle dia’s inzetten voor je presentatie. Welke dia’s je kiest, hangt af van je doelgroep, maar ook van waar jij zelf enthousiast van wordt. Daar kun je vaak het boeiendst over vertellen. Voel je vrij om de aangereikte dia’s aan te vullen met je eigen ervaring, ideeën en informatie.

Aan de slag! We wensen je heel veel succes en plezier bij het geven van presentaties met de toolkit. Het geven van voorlichting en het profileren van de beroepsgroep ergotherapie kun je opvoeren voor punten (niet geaccrediteerd) in het Kwaliteitsregister Paramedici, onder Deskundigheidsbevordering (selecteer voorlichting). Voor dit onderdeel is het best lastig om punten te verdienen, dus mogelijk nog een extra reden om met de toolkit aan de slag te gaan.

We vinden het leuk om te horen hoe de toolkit in de praktijk werkt, dus stuur ons gerust een berichtje om je ervaringen met ons te delen. Heb je ideeën of verbetersuggesties, dan horen we die uiteraard ook graag! Reacties kun je sturen naar communicatie@ergotherapie.nl. Hartelijk dank namens de commissie PR van Ergotherapie Nederland.

Deze toolkit is samengesteld door de commissie PR van Ergotherapie Nederland. De aangereikte informatie en documenten mogen alleen gebruikt worden voor voorlichting op scholen en in die context. Bij het delen van de tools en bijbehorende documenten op middelbare scholen moet de bron (Ergotherapie Nederland) altijd vermeld worden. Het volstaat om het logo te vermelden. Het is niet toegestaan om de tools en bijbehorende documenten buiten de context van middelbare scholen te verspreiden of te publiceren.

Opleiding Ergotherapie

Door: Ergotherapie Nederland

De bachelor Ergotherapie is een 4 jarige hbo-opleiding. Als je minimaal een havo- of mbo-4-diploma hebt, kun je je inschrijven voor de opleiding.

Opleiding Ergotherapie in voltijd en deeltijd

De opleiding Ergotherapie volg je op 2 manieren: in voltijd of deeltijd. In Nederland zijn er 5 hogescholen waar je de voltijdse opleiding kunt volgen. Daarnaast is er één waar je de deeltijdse opleiding kunt volgen.

Voltijdopleiding Ergotherapie

 De voltijdse opleiding kun je volgen aan:

Deeltijdopleiding Ergotherapie

 De deeltijdopleiding kun je volgen aan:

21 jaar of ouder

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan kun je een toelatingsexamen doen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de school waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Verder studeren

Na het behalen van je hbo-diploma kun je ervoor kiezen om verder te studeren op wo-masterniveau. Dit is een in Nederland geaccrediteerde (goedgekeurde) Engelstalige studie met een internationaal karakter. De master wordt aangeboden in Amsterdam in samenwerking met 4 andere Europese ergotherapie-opleidingen. Meer informatie vind je hier.

Waar kun je werken met een diploma ergotherapie?

Ergotherapeuten werken onder andere in:

  • ziekenhuizen
  • revalidatiecentra
  • verpleeghuizen
  • psychiatrische centra
  • scholen
  • ergotherapie praktijken (eerste lijn)

Ook werken sommige ergotherapeuten als adviseur. Ze adviseren bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden of over woningaanpassingen en hulpmiddelen. Soms zijn ze in dienst van de gemeente (als Wmo-adviseur) of een Arbo-dienst. Ook kunnen ergotherapeuten werken bij een re-integratiebedrijf.

Campagne

Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de campagne ‘Ergo je Leeft’ die de hogescholen samen met Ergotherapie Nederland hebben opgezet. Deze campagne bestaat uit een informatieve website en een instagram campagne (volg @ergojeleeft) vol met leuke weetjes en ervaringen van studenten.