Opleiding Ergotherapie

Door: Ergotherapie Nederland

De bachelor Ergotherapie is een 4 jarige hbo-opleiding. Je kunt je inschrijven als je tenminste een havo,- of mbo-4-diploma hebt.

Opleiding in voltijd en deeltijd

Je kunt op 2 manieren de opleiding Ergotherapie volgen: voltijd of in deeltijd. In Nederland zijn er 5 hogescholen waar je de voltijdse opleiding kunt volgen en 2 waar je de deeltijdse opleiding kunt volgen.

Voltijdse opleiding

Deeltijdopleiding

21 jaar of ouder

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen, dan kun je een toelatingsexamen doen. Voor meer informatie hierover neem je contact op met de school waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Verder studeren

Na het behalen van je hbo-diploma kun je er voor kiezen om verder te studeren op wo-masterniveau. Dit is een in Nederland geaccrediteerde (goedgekeurde) Engelstalige studie met een internationaal karakter. De master wordt aangeboden in Amsterdam in samenwerking met 4 andere Europese ergotherapie-opleidingen. Meer informatie zie European Master of Science in Occupational Therapy

Waar kun je werken met een diploma ergotherapie

Ergotherapeuten werken onder andere in:

  • ziekenhuizen
  • revalidatiecentra
  • verpleeghuizen
  • psychiatrische centra
  • scholen
  • ergotherapie praktijken (1e lijn)

Verder zijn er ergotherapeuten die als adviseur werken. Ze adviseren over arbeidsomstandigheden of over woningaanpassingen en voorzieningen. Soms zijn ze in dienst van de gemeente (als Wmo-adviseur) of een Arbo-dienst. Ook kunnen ergotherapeuten werken bij een re-integratiebedrijf.

 

 

Campagne

Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de campagne ‘Ergo je Leeft’ die de hogescholen samen met Ergotherapie Nederland hebben opgezet. Deze campagne bestaat uit een informatieve website en een instagram campagne (volg @ergojeleeft) vol met leuke weetjes en ervaringen van studenten.