Vanaf zaterdag 13 november 2021 gelden de nieuwe COVID-19-maatregelen. Ten opzichte van de maatregelen die zijn ingegaan op 6 november is er voor ergotherapeuten niets veranderd.

Samengevat zijn deze regels van toepassing voor ergotherapeuten:

  • De gezondheidscheck blijft van kracht.
  • Wanneer mogelijk geldt tijdens je werk de 1,5 meter regel.
  • Het wel of niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen is een beslissing die je op praktijk- of instellingsniveau maakt.
  • Voor groepsbehandelingen geldt de 1,5 meter.
  • Ben je in contact geweest met een positief geteste COVID-patiënt? Lees dan wat je moet doen.
  • De coronapas of een geldige QR code is als het gaat om het verlenen van zorg niet van toepassing.

Versnelde boosterprik toch niet voor alle zorgmedewerkers

In een eerder coronanieuwsbericht gaven we informatie over de procedure voor de boosterprik voor zorgverleners vanuit het ministerie van VWS. Na zorgmedewerkers in ziekenhuizen en zorgmedewerkers uit de acute as, zouden paramedici in aanmerking komen voor de vaccinatie. In de afgelopen week ontstond daarover onduidelijkheid. Via het RIVM kregen paramedici te horen dat zij niet in aanmerking komen voor versnelde boosterprik. Uit contact met het ministerie blijkt dat het beleid van VWS toch alleen voor een beperkte groep zorgverleners (onder andere ziekenhuispersoneel) van toepassing is. Voor alle zorgverleners buiten deze beperkte groep, zoals eerstelijns paramedici, geldt het door de minister gepubliceerde algemene boosterbeleid.

Zelftesten

Sinds 3 december 2021 mag je een zelftest gebruiken (in plaats van een GGD-test) bij milde klachten (verkoudheidsklachten, een kuchje of keelpijn) die passen bij COVID-19. Bij een positieve zelftest of twijfel aan de uitslag ervan is het nodig dat je alsnog een afspraak voor een test bij de GGD maakt. Aanvullend adviseert het RIVM kwetsbaren en mensen die werken of contact hebben met kwetsbaren om altijd een testafspraak te maken via de GGD. De volledige beschrijving van het RIVM vind je hier.