Ben jij eerstelijns-ergotherapeut en wil jij thuiswonende ouderen met dementie en voedingsproblemen nog beter helpen? Meld je dan aan voor de gratis scholing Dementie en voedingsproblemen. Voor deze opleiding schrijf je je in als duo met een diëtist. Mensen met dementie die daarnaast voedingsproblemen hebben, zijn erg gebaat bij de gecombineerde zorg van een ergotherapeut en een diëtist. Vandaar dat deze scholing bedoeld is voor duo’s van diëtisten en ergotherapeuten werkzaam in dezelfde regio. Het is dan ook de bedoeling dat je je gezamenlijk inschrijft! Accreditatie is aangevraagd.

 

Waarom is deze opleiding belangrijk?

Thuiswonende mensen met dementie hebben vaak voeding gerelateerde problemen zoals onvoldoende eten en drinken. Ook hebben ze moeite met boodschappen doen en/of koken.

Om deze mensen en naasten zo goed mogelijk te ondersteunen, is zowel de kennis en expertise van een ergotherapeut (EDOMAH*-geschoold) als een diëtist noodzakelijk. Door deze samenwerking te intensiveren, ben je in staat om voeding gerelateerde problemen beter te diagnosticeren en behandelen.

Lees ook het NTVD-artikel ‘Samenwerken met… de ergotherapeut’

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Het vaststellen van voedingsproblemen bij thuiswonende mensen met dementie
  • Inzicht in de expertise die een EDOMAH-geschoolde ergotherapeut en diëtist hebben en hoe dit bijdraagt aan het diagnosticeren en behandelen van voedingsproblemen bij thuiswonende mensen met dementie
  • Het identificeren van problemen die liggen op het vakgebied van de ergotherapeut en het betrekken van de ergotherapeut bij de behandeling
  • Het toepassen van vaardigheden die horen bij interprofessioneel samenwerken met de ergotherapeut bij de diagnostiek en behandeling van voedingsproblemen bij thuiswonende mensen met dementie
  • Kennis en ervaring om de interprofessionele samenwerking met de andere discipline voort te zetten

 

Scholingsdata en tijden

De scholing bestaat uit 3 fysieke bijeenkomsten en 2 online bijeenkomsten. Daarnaast heb je meerdere uren zelfstudie en kijk je mee bij de diëtist. De totale studiebelasting bedraagt tussen de 20 en 25 uur.

  • Fysieke bijeenkomst van 4 uur op 25 november 2024 (13.00-17.00uur) in Utrecht met 1 uur voorbereiding
  • Fysieke bijeenkomst van 3 uur op 20 januari 2025 (13.00-16.00uur) in Utrecht met 4 uur voorbereiding, incl. meekijken bij de diëtist
  • Online bijeenkomst van 1,5 uur in maart 2025 met 1,5 uur voorbereiding
  • Online bijeenkomst van 1,5 uur in mei 2025 met 1,5 uur voorbereiding
  • Fysieke bijeenkomst van 2 uur in juni 2025 met 1 uur voorbereiding

 

Wie kunnen deelnemen aan deze scholing?

Voor deze scholing schrijf je je in als duo: ergotherapeut en diëtist.

Voorwaarden voor deelname:

  • Jullie hebben (voor een groot deel) hetzelfde werkgebied
  • Ergotherapeuten: post-hbo EDOMAH afgerond en ten minste 1 jaar werkervaring met de doelgroep en lid van Ergotherapie Nederland
  • Diëtisten: ten minste 1 jaar werkervaring met de doelgroep en lid van de NVD
  • Je behandelt jaarlijks meerdere thuiswonende mensen met dementie

 

Praktisch

Deze scholing is onderdeel van een implementatieproject gefinancierd door ZonMW. Het betreft een pilot waaraan maximaal 6 duo’s diëtisten en ergotherapeuten deel kunnen nemen. Deelname is tijdens de pilot gratis.

Accreditatie voor deze opleiding is aangevraagd, na afloop ontvang je een certificaat voor deelname aan de scholing.

 

Docent

De docent tijdens alle bijeenkomsten is dr. ir. Emmelyne Vasse (diëtist en projectleider TrEat). De bijeenkomsten zijn inhoudelijk voorbereid in samenwerking met hoogleraar Ergotherapie Maud Graff en dr. Carola Döpp (ergotherapeut), beiden ook betrokken bij het TrEat-project.

 

TrEat-project

Deze scholing maakt onderdeel uit van het het TrEat-project. Binnen dit project ontwikkelden  diëtisten, ergotherapeuten en onderzoekers samen stapsgewijs een interprofessionele werkwijze gericht op het verminderen van aan voeding gerelateerde problemen bij thuiswonende mensen met dementie. Tijdens deze scholing voor diëtisten en ergotherapeuten leer je vanuit de theorie en in de praktijk interprofessioneel samen te werken met de andere discipline op basis van de kennis en ervaringen uit TrEat.

* Het EDOMAH-programma is een bewezen effectieve ergotherapierichtlijn voor diagnostiek en behandeling van oudere cliënten met dementie.

Schrijf je hier in.