In de week van 8 september, de  week van Lezen en schrijven, laten we de Overleggroep ergotherapie bij hersenletsel aan het woord over ergotherapie bij hemianopsie. Het is op 8 september de dag van  lezen en schrijven.

Lezen: we doen het de hele dag, we kijken op onze telefoon, lezen een mail, schrijven een boodschappenbriefje. Vanzelfsprekend zonder erover na te denken. Soms is het niet zo vanzelfsprekend. Na hersenletsel kan het lezen ineens veel moeilijker gaan. Dit kan diverse oorzaken hebben waaronder afasie, overprikkeling, cognitieve stoornissen maar ook komen er vaak leesproblemen voor bij hemianopsie. Cliënten geven vaak aan:

  • Ik begrijp de teksten niet meer goed en moet alles 2 keer lezen.
  • Ik sla woorden over of lees verkeerde woorden (bv een ipv geen bij een linkszijdige hemianopsie en over ipv overal bij een rechtzijdige hemianopsie).
  • Ik word heel moe van lezen.
  • Het lezen geeft geen ontspanning meer.

Vaak linken ze dit niet aan de hemianopsie terwijl het heel goed te verklaren is dat het lezen hierdoor mede beperkt wordt. Hieronder een plaatje van wat iemand met een hemianopsie ziet als hij/zij probeert te lezen:

Door de behandeling van de ergotherapeut kan een persoon met hersenletsel:

  • Weten welke leesproblemen door hemianopsie komen en welke door andere problemen.
  • Compenseren voor gezichtsvelduitval waardoor hij minder fouten maakt, en met minder inspanning kan lezen.
  • Algemene compensatiestrategieën aanbrengen waardoor het lezen    makkelijker wordt (denk aan taakverlichting, verandering lettergrootte, regelafstand etc).

Ergotherapeuten van Bartiméus en/of Visio zijn hierin specialist en denken zo nodig mee en geven advies aan collega’s in de regio. Voor meer informatie over dit onderwerp zie onderstaande linkjes:

Informatie hemianopsie en leesproblemen

Leesonderzoek en leestraining bij hemianopsie

Deze tekst is opgesteld door Annemiek Derks en Martje Huijben namens de overleggroep ergotherapie bij hersenletsel. Voor vragen: