In december 2024 start Ergotherapie Nederland met het twee jaar durende project: Ontwikkeling Ergotherapierichtlijn ‘Omgaan met vermoeidheid en balans in het dagelijks leven’. We zijn op zoek naar enthousiaste ergotherapeuten met expertise op het gebied van vermoeidheid en balans in het dagelijks handelen om een bijdrage te leveren aan dit project.

Veel mensen met een chronische aandoening ervaren vermoeidheid als de meest beperkende factor in hun dagelijks leven. Ergotherapeuten kunnen mensen adviseren ten aanzien van het omgaan met vermoeidheid en het vinden van balans in het dagelijks leven. Huidige ergotherapierichtlijnen of handreikingen ‘vermoeidheid’ richten zich op specifieke medische aandoeningen zoals neurologische aandoeningen, infectieziekten of longaandoeningen en een deel is verouderd. Ook is er de laatste jaren meer kennis en inzicht in ergotherapie interventies gericht op het vinden van balans in het leven voor mensen met vermoeidheid. Het doel van dit project is een diagnose overstijgende ergotherapierichtlijn te ontwikkelen om mensen met vermoeidheid als gevolg van een chronische aandoening te ondersteunen bij het vinden van balans in het leven. Dit wordt gedaan door Ergotherapie Nederland in samenwerking met ergotherapeuten, patiëntvertegenwoordigers, hun naasten, en andere experts.

  • Voor de werkgroep zijn we op zoek naar zes ergotherapeuten, o.a. werkzaam in eerstelijns zorg, revalidatie en in onderzoek. De werkgroep komt vijf keer samen, levert (schriftelijk) inhoudelijke input, formuleert aanbevelingen en geeft schriftelijk commentaar op conceptmodules.
  • Voor de klankbordgroep zoeken we één ergotherapeut die werkzaam is als docent voor de opleiding ergotherapie. De klankbordgroep komt twee keer online samen en geeft schriftelijk commentaar op conceptmodules.

Het projectteam bestaat uit Edith Cup, inhoudsdeskundige, Loes Schut, richtlijnadviseur en Lucelle van de Ven, hoofdaanvrager. Het projectteam begeleidt het proces en is verantwoordelijk voor de uitvoer van het project. Het wetenschappelijk literatuuronderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Cochrane Netherlands.

Heb je interesse? Stuur een bericht met cv + korte motivatie naar beleid@ergotherapie.nl. Hier kan je ook terecht met eventuele vragen.