Het nieuwe kabinet staat voor grote uitdagingen in de zorg, met tekorten in het zorgaanbod en een groeiende druk op mantelzorgers. Als ergotherapeuten en paramedici kunnen wij een cruciale rol spelen in het bieden van oplossingen. Samen met de andere beroepsverenigingen van het Paramedisch Platform Nederland (PPN) hebben we onze reactie op het regeerakkoord gedeeld.
Onze boodschap? Paramedische zorg is van onschatbare waarde. Niet voor niets werken er 72.000 zorgprofessionals is het de tweede grootste sector in Nederland en de grootste sector in de eerste lijn.

 

De belangrijke punten uit onze reactie:
1. Toegankelijkheid van zorg: Ondanks het verlagen van het eigen risico blijft toegang tot paramedische zorg voor velen onbereikbaar.
2. Preventieve zorg: De rol van paramedici in preventie moet beter worden erkend en ondersteund. Wij kunnen bijdragen aan het voorkomen van chronische aandoeningen.
3. Organisatie van zorg: Bij het inrichten van regionale zorgstructuren is het cruciaal dat paramedici een centrale rol krijgen.
4. Verlichting van administratieve lasten: Breng focus aan voor lasten vermindering bij paramedici.
5. Tarieven en arbeidsvoorwaarden: De tarieven voor paramedische zorg zijn al jaren niet aangepast aan de stijgende kosten.
6. Investeringen in digitalisering: Wij willen actief betrokken worden bij de transformatie van zorg door digitalisering en innovatie.

Onze boodschap is helder: De paramedische sector speelt een sleutelrol in de toekomst van de zorg. We roepen het kabinet op om onze voorstellen serieus te overwegen in de verdere behandeling van het regeerakkoord. Lees de volledige reactie van het PPN-bestuur via de knop.