We zijn in gesprek met Esméé Golz, ergotherapeut bij Lanurens Intermezzo, revalidatie en neurologie. Zij heeeft onlangs een Incompany scholing bij de Ergo Academie georganiseerd en gevolgd.

“Het organiseren van de Incompany ging heel makkelijk. We hebben geïnventariseerd wie er beschikbaar waren en die dag geprikt. De Ergo Academie heeft alles verder geregeld. In één ochtend hebben we de ACLS scholing kunnen volgen. Daarna kon iedereen weer terug naar ieders eigen locatie.”

Waarom is er vanuit Laurens gekozen voor een Incompany scholing? 

Esmée: ‘Er zijn het afgelopen jaar veel nieuwe collega’s gestart, waaronder ikzelf. Bij Laurens revalidatie en neurologie is het één van de protocollen dat de ACLS wordt afgenomen. De ACLS is dan in combinatie met onze eigen observaties het beeld voor de toe te passen leerstijl. Iedereen neemt bij ons dan ook de ACLS af, maar niemand was er eigenlijk echt officieel in geschoold. Er waren soms ook wat twijfels, passen we hem wel op de juiste manier toe en hebben we wel de juiste instructie gegeven en hebben we wel de juiste score gegeven? Dat hebben we neergelegd bij de teamleider. Omdat er vanuit meerdere locaties (revalidatie en langdurige zorg) ook zoveel gegadigden waren, hebben we toen voor de Incompany gekozen. 

Heeft het naast kennis ook nog iets anders opgeleverd? 

Esmée: ‘Jazeker, we hanteren nu allemaal dezelfde uniforme wijze om de ACLS aan te bieden. We hebben ook de gezamenlijke afspraak gemaakt om de score in eerste instantie te zetten op hoog of laag. Dat is nu de uniforme afspraak, dus niet de specifieke score te gebruiken in de rapportage, dat scheelt ook tijd. Dat specificeren is dan later pas aan de orde. 

Heeft het tijd bespaard? 

Het heeft ons ook zeker tijdswinst opgeleverd. Ik heb gekeken naar de dag dat iedereen beschikbaar was met het oog op vakanties en die dag ingepland. We hebben ook nog de eerstelijns ergotherapeuten en langdurige zorg betrokken waar we veel mee samenwerken, ook daar kwam een handjevol geïnteresseerden uit voort. Zodoende zaten we op het minimum aantal deelnemers voor een Incompany.  Ik was contactpersoon en heb het na de inventarisatie onder de collega’s het kortgesloten met de Ergo Academie. Het heeft ons allemaal maar een ochtendje gekost en daarna kon iedereen weer terug naar z’n eigen locatie. 

Ga je dit vaker doen? 

Ik denk dat als er meer cursussen zijn die we met een grote groep willen of moeten doen, dan gaan we dat zeker overwegen.

Wil jij ook een incompany organiseren voor jouw instelling of praktijk? Neem dan contact op met de Ergo Academie: ergoacademie@ergotherapie.nl