De zorg wordt meer regionaal georganiseerd zodat deze voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed blijft. Regionale samenwerking in zorgnetwerken is hiervoor een belangrijke basis. Via diverse programma’s wordt mono- en paramedische en eerstelijnsbrede samenwerking gestimuleerd. Niet alleen op inhoud, zoals voor kwetsbare ouderen, valpreventie of hersenletsel, maar ook in de organisatie van zorg. Wij bieden hier een overzicht van de mogelijkheden:

Programma organisatiegraad tbv paramedische samenwerking

Mocht je het nog niet gedaan hebben: via deze website kan je toegang aanvragen tot het platform Samen sterk in de regio. Dit is de plek voor samenwerkende paramedici. In de toolbox vind je handige documenten, handreikingen en tools voor beginnende en gevorderde samenwerkingsverbanden. In de eigen regiogroep heb je direct contact met andere paramedici in de regio.

Versterking organisatie eerstelijnszorg voor monodisciplinaire en eerstelijnsbrede regionale samenwerking

Een monodisciplinair regionaal netwerk bestaat uit een samenwerkingsverband van ergotherapeuten in jouw regio. Door monodisciplinaire samenwerking is er een aanspreekpunt in de regio vanuit ergotherapeuten voor afspraken in de regio over inhoudelijke samenwerking en voor financiële afspraken met de verzekeraars.

ZonMw stimuleert de vorming van deze monodisciplinaire samenwerking met vouchers van 20.000 euro. Deze kunnen worden gebruikt voor uitgaven én voor vacatiegelden voor de uren die erin worden gestoken. Op de website van ZonMw staat een handleiding, kaart en veelgestelde vragen.

Regionale ondersteuningsstructuren

Regionale ondersteuningsstructuren (ROS’en) helpen zorgverleners bij het aanvragen van de voucher en om te ondersteunen bij de verdere versterking van de monodisciplinaire organisatiegraad. De ROS’en zijn gespecialiseerd in het opbouwen en onderhouden van netwerken in de eerstelijnszorg en kunnen helpen bij het doorgronden van complexe vraagstukken. Ze bieden begeleiding bij het opzetten van samenwerkingsverbanden en ondersteunen bij het indienen van de subsidieaanvraag.

Heb je ondersteuning nodig of wil je meer weten over de hulp die jouw regionale ROS kan bieden? Neem contact op met de ROS in jouw regio voor meer informatie.

O&I-gelden (organisatie en infrastructuur)

Via de beleidsregel huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg kunnen zorgverzekeraars met huisartsen afspraken maken over de inzet van ontwikkeling van O&I-gelden (organisatie en infrastructuur).

Uit de tekst van de beleidsregel:

De O&I-prestaties bieden de mogelijkheid om aanvullende vergoedingen per ingeschreven verzekerde overeen te komen op basis van afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Deze vergoedingen hebben als doel om (multidisciplinaire) samenwerking tussen zorgverleners te stimuleren en te organiseren, waarbij de patiënt de voordelen ervaart van het continue verbeteren van de kwaliteit en/of kosten van zorg. Hiervoor is op verschillende populatieniveaus een ondersteuningsstructuur nodig waarbij partijen zich gezamenlijk organiseren en gemandateerd zijn om namens de aangesloten zorgverleners afspraken te maken met stakeholders (zoals bijvoorbeeld gemeenten, ziekenhuizen, VVT-instellingen, GGZ-instellingen, overige eerstelijns zorgaanbieders etc.)

In alle gevallen betreft het een vergoeding per ingeschreven verzekerde van de bij het multidisciplinair samenwerkingsverband aangesloten huisartsen. De vergoeding wordt vervolgens overeengekomen met het relevante samenwerkingsverband. De werkzaamheden die via de prestaties binnen organisatie en infrastructuur vergoed worden hebben nadrukkelijk een multidisciplinaire insteek, en hebben (in ieder geval) voor een deel betrekking op noodzakelijke ondersteuning van huisartsen, waarmee koppeling met de bij de huisarts ingeschreven patiënten gerechtvaardigd is.

Wat doen EN?

Ergotherapie Nederland ondersteunt waar mogelijk, maakt je wegwijs of kan jou in contact brengen met relevante partners. Stuur een bericht naar en@ergotherapie.nl en wij nemen contact met je op.Of bezoek een van de REN-najaarsbijeenkomsten waar dit onderwerp uitgebreid aan bod komt.