In december 2024 is Ergotherapie Nederland samen met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie gestart met het twee jaar durende project: ontwikkeling Paramedische richtlijn Dementie. We zijn op zoek naar een ergotherapeut met expertise op het gebied van dementie om een structurele bijdrage te leveren aan dit project. In de begroting is ruimte voor inzet van ±1,35u p/w.

Dementie is volgens experts de volksziekte met de hoogste zorgkosten en ziektelast voor de cliënt. Meerdere zorgprofessionals, waaronder ook paramedici, zijn betrokken bij cliënten met dementie. In 2021 is een knelpuntenanalyse uitgevoerd voor het onderwerp dementie, als onderdeel van de Bestuurlijke Afspraken Paramedische Zorg (BAPZ). Dit traject wordt voortgezet door een paramedische richtlijn te ontwikkelen voor de doelgroep dementie, gebaseerd op recente cliënt-, wetenschappelijke en professionele inzichten. Er worden 3-6 multidisciplinaire uitgangsvragen uitgewerkt en mogelijk een aantal monodisciplinaire uitgangsvragen. Het project is gestart in december 2024. De richtlijn is primair bedoeld als leidraad voor ergotherapeuten, diëtisten en logopedisten. Daarnaast is de richtlijn mogelijk ook relevant voor cliënten, naasten en andere (paramedische) zorgprofessionals.

Inhoudsdeskundige gezocht

We hebben veel enthousiaste aanmeldingen ontvangen voor de werk- en klankbordgroep. We zijn nu nog op zoek naar een ergotherapeut met expertise op het gebied van dementie en ervaring met het lezen en beoordelen van wetenschappelijke literatuur voor de rol van inhoudsdeskundige. Als inhoudsdeskundige werk je nauw samen met de richtlijnadviseurs en inhoudsdeskundigen logopedie en diëtetiek. Samen met de richtlijnadviseurs en de werkgroep ontwikkel je uitgangsvragen en werk je deze uit. Ook draag je bij aan de interpretatie van de conclusies van de systematische literatuuronderzoeken. Voor de inhoudsdeskundige is ongeveer 1,35 uur per week begroot voor een looptijd van 2 jaar. Dit is een gemiddelde. Er zullen drukke en minder drukke periodes zijn gedurende het project. Deze uren zijn betaald.

Samenstelling werkgroep

Gedurende het project is een werkgroep actief die adviseert vanuit eigen expertise over de aanbevelingen die bedoeld zijn voor de paramedische zorgprofessionals, levert (schriftelijke) inhoudelijke input, formuleert aanbevelingen en geeft schriftelijk commentaar op conceptmodules. De werkgroep bestaat naar verwachting uit:

  • 3 ergotherapeuten (EN),
  • 3 diëtisten (NVD),
  • 3 logopedisten (NVLF),
  • 1 cliëntenvertegenwoordiger (Patiëntenfederatie NL),
  • 1 psycholoog (NIP),
  • 1 klinisch geriater (NVKG),
  • 1 specialist ouderengeneeskunde (Verenso) en
  • 1 psychiater (NVvP).
    De werkgroep komt in volledige samenstelling vier keer bij elkaar. Voor de plenaire werkgroep bijeenkomsten is er een vacatievergoeding (van €150 per bijeenkomst) beschikbaar en reiskostenvergoeding indien van toepassing.

Daarnaast zullen er vier sub-groepen gevormd worden om modules uit te werken. De samenstelling van een sub-groep hangt af van de uitgangsvraag die wordt uitgewerkt.

Klankbordgroep

De klankbordgroep adviseert de werkgroep. De klankbordgroep komt twee keer online samen en geeft schriftelijk commentaar op conceptmodules.

Projectteam

Het projectteam bestaat uit drie richtlijnadviseurs van EN, NVD en NVLF. Het projectteam begeleidt het proces en is verantwoordelijk voor de uitvoer van het project. Het wetenschappelijk literatuuronderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van Cochrane Netherlands.

Heb jij de juiste expertise en ben je toe aan een leuke uitdaging? Meld je dan voor 20 januari aan door een mail te sturen naar richtlijnen@ergotherapie.nl met je cv en een beknopte motivatie.