Op 30 januari 2025 vond de Inspiratiedag Vermoeidheid plaats georganiseerd door de overleggroep vermoeidheid van Ergotherapie Nederland. Een druk bezochte dag met maar liefst 115 deelnemers! Directeur bestuurder Marijke Verbeek beet het spits af en heette iedereen welkom. Dagvoorzitter Robert van der Veen neemt het stokje over en introduceert de eerste spreker, revalidatiearts Nicole Voet, revalidatiearts. Zij introduceert de ’trias energetica’ en trekt een parallel met het energiezuiniger maken van een woning.

Trias energetica…

Trias energetica: eerst onderzoeken waar de “energie lekt” isoleren (lekken dichten) en leren de energie efficiënt te gebruiken. Dat is wat ergotherapeuten met hun interventies doen. Nicole neemt ons mee in haar onderzoek naar vermoeidheid bij mensen met spierziekten. Haar boodschap: start low, go slow! Meer trainen is niet meer beter. Herstel is essentieel om zowel op te bouwen als overbelasting te voorkomen. Want het voelen van vermoeidheid komt pas later dan dat je al over je grenzen gaat. Uit een snelle poll bleek dat 60% van de deelnemers van de inspiratiedag vermoeidheid ervaren.

De volgense spreker, Rinske Brummelman, GZ psycholoog, heeft de groep weer even laten voelen. Even uit het hoofd en in het lichaam. We zitten zo in ons hoofd dat we ons lichaam soms vergeten. Vermoeidheid wordt vaak weggeduwd of genegeerd (met het hoofd). Dit alleen al is heel vermoeiend voor heel je lijf. Stel je voor dat je een strandbal steeds onderwater moet duwen. Kost veel energie. Zo werkt het ook met gevoelens vermijden. ACT helpt om afstand te nemen van het denken, deze zonder oordeel te accepteren en keuzes te maken die waardegericht zijn. Want je bent nog steeds mens, niet alleen maar moe.

Aanhoudende stressrespons ‘Ik sta altijd aan…’

Tijdens deze dag ook een Lezing van Annemarieke Fleming over aanhoudende stressresponse en ongunstige aanpassing daarop. Dat leidt tot een scala aan klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid. Wat is er nodig? Meer ruimte voor herstel gericht op Rust, Reparatie en Reproductie.
Annemarieke Fleming deelt ook haar onderzoek over gevolgen van onveilige hechting in de jeugd met biomedische ontregeling als gevolg (inflammatoire reacties) én haar onderzoek in de tweedelijns pijnrevalidatie over toepassing van haar methode: Opbouwen van Reserves (OR). Dit met positieve resultaten ten opzichte van de standaard revalidatiebehandeling.

En verder… 

Vervolgens dook Dominique Van der Veen in de polyvagaaltheorie. Daarnaast introduceerden Jacqueline Leenders, Jessica Fuchs en Janneke Fleuren-Lemmers hun eigen ‘Toolbox Vermoeidheid’. Tijdens deze dag is ook de officiële lancering van de Toolbox gevierd! Daarnaast een belangrijke oproep: geef je input voor de aankomende richtlijn ”Omgaan met vermoeidheid en balans in het dagelijks leven”! Jouw bijdrage is waardevol om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk.

En natuurlijk was  er voldoende ruimte voor uitwisseling en netwerken!