Betere paramedische zorg begint met slimme dataverzameling

Paramedische zorgverleners zetten zich dagelijks in voor de beste zorg aan hun patiënten. Maar hoe toon je aan dat een behandeling effectief is? Hoe kunnen beslissingen beter worden onderbouwd? En hoe zorgen we ervoor dat data bijdragen aan onderzoek en verdere ontwikkeling van de zorg?

De zes paramedische beroepsverenigingen binnen het Paramedisch Platform Nederland (PPN) slaan de handen ineen om hierop antwoorden te vinden, binnen de meerjarenprojectlijn Dataverzameling. Als eerste stap ontwikkelen ze in het project een visie. Deze visie beschrijft hoe we op een uniforme en toekomstbestendige manier gegevens uit elektronische patiëntendossiers (EPD’s) gestructureerd kunnen verzamelen en benutten voor kwaliteitsverbetering, beslisondersteuning en onderzoek.


Waarom is dit project nodig?

Op dit moment wordt er in de paramedische zorg veel waardevolle informatie vastgelegd in EPD’s, maar deze gegevens zijn versnipperd en worden niet op een uniforme manier geregistreerd. De verschillen in dossiervoering tussen beroepsgroepen en praktijken maken het lastig om data te vergelijken en effectief te benutten voor kwaliteitsverbetering, beslisondersteuning en onderzoek.

Zonder eenduidige registratie blijft het moeilijk om aan te tonen welke behandelingen het meest effectief zijn en om onderbouwde keuzes te maken binnen waardegedreven zorg. Dit project legt daarnaast de basis voor datagedreven zorg, waarin gegevens structureel worden geanalyseerd en gebruikt om behandelbeslissingen en beleid te onderbouwen. De huidige beperkingen van EPD’s en de variatie in dossiervoering vormen daarbij nog uitdagingen, deze en andere knelpunten worden meegenomen in de visievorming.

Daarom onderzoeken zes beroepsverenigingen – Ergotherapie Nederland (EN), Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) – de mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak voor dataverzameling.

 

Wat houdt het project in?

Het nu gestarte project Dataverzameling richt zich in de eerste fase (december 2024 – juli 2025) op het ontwikkelen van een visie, methodiek en routekaart voor de gestructureerde verzameling en analyse van behandelgegevens.

Gedurende dit project wordt een plan voor de volgende stappen uitgewerkt. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke samenwerking met de fysiotherapeuten via het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).

 

Wat betekent dit voor paramedici?

Voor zorgverleners in de praktijk betekent dit project dat we willen gaan werken aan een betere en structurele benutting van data. Dit kan op termijn bijdragen aan:

  • Meer inzicht in je praktijk – betere analyses van de specifieke doelgroep en de behandelingen die je biedt.
  • Onderbouwde zorgkeuzes – data helpen de effectiviteit van behandelingen aan te tonen.
  • Sterkere positie van paramedici – betere onderbouwing van de meerwaarde van paramedische zorg.
  • Effectievere behandelingen – zorg leveren op basis van informatie draagt bij aan een doelgerichtere aanpak voor patiënten.


Hoe gaat dit verder?

De komende maanden werkt een projectgroep, bestaande uit beleidsmedewerkers en paramedici uit de praktijk, aan de uitwerking van de methodiek en de routekaart. Werksessies met zorgverleners spelen hierbij een belangrijke rol.

Het project sluit aan bij landelijke initiatieven zoals Eenheid van Taal en Gegevensuitwisseling , waarin we ons richten op eenduidige registratie met SNOMED-classificaties en op uitwisseling van dossierdata tussen zorgprofessionals en naar de patiënt. De paramedische beroepsverenigingen stemmen hun aanpak hierop af, zodat dataverzameling in de paramedische zorg goed aansluit bij bredere ontwikkelingen in de zorgsector.

Door nu te investeren in een slimme en gedragen aanpak voor dataverzameling, leggen we de basis voor toekomstbestendige paramedische zorg. Want goede data zorgen voor betere zorg – voor paramedici én hun patiënten.