Utrecht, 15 juli 2025
Jaarlijks belanden ruim 20.000 voetgangers op de Spoedeisende Hulp na een enkelvoudig ongeval, veelal veroorzaakt door struikelen of uitglijden. Vooral ouderen lopen hierbij ernstig letsel op. Hoewel valpreventie in huis al veel aandacht krijgt, is er buitenshuis nog een belangrijke slag te slaan. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben VeiligheidNL, de Leerstoel Ergotherapie van het Radboudumc en Ergotherapie Nederland daarom de Amerikaanse interventie ‘Stroll Safe’ succesvol aangepast naar de Nederlandse praktijk.
Stroll Safe is een bewezen effectieve Amerikaanse ergotherapie interventie, gericht op het vergroten van het bewustzijn over valrisico’s bij het lopen buitenshuis en het aanleren van strategieën om de kans op vallen te verkleinen. Deze groepsinterventie is in het najaar van 2024 onder de naam ‘Zeker blijven lopen!’ getest in twee Nederlandse gemeenten. De pilot laat zien dat de interventie haalbaar, uitvoerbaar én gewaardeerd is door zowel deelnemers als uitvoerende ergotherapeuten. Met ‘Zeker blijven lopen!’ wordt een belangrijke stap gezet richting een veiliger en vitaler leven voor ouderen in de openbare ruimte.
Veelbelovende aanpak met directe toepasbaarheid
‘Zeker blijven lopen!’ richt zich specifiek op het voorkomen van enkelvoudige voetgangersongevallen bij ouderen in de buitenruimte en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op bestaande valpreventieprogramma’s. De focus ligt op bewustwording van valrisico’s, op zelfmanagement en gedragsverandering. Deelnemers oefenen in hun eigen buurt met veilige loopstrategieën en leren risicovolle situaties herkennen en te melden.
De interventie verbindt het sociale domein, de zorg en verkeersveiligheid en sluit aan bij actuele uitdagingen rondom mobiliteit en zelfstandig ouder worden. Ergotherapeuten kunnen, na het volgen van een ‘train-de-trainer’ scholing, direct aan de slag met de interventie.
Aansluiting op nationaal beleid
De interventie sluit aan bij diverse beleidskaders, waaronder de ketenaanpak valpreventie, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), het Programma WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen), het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) en het Nationaal Masterplan Lopen. Momenteel wordt verkend hoe ‘Zeker blijven lopen!’ duurzaam gefinancierd kan worden en loopt een traject om de interventie te laten erkennen als erkende leefstijlinterventie op Loket Gezond Leven van het RIVM.
Het rapport over de haalbaarheid en doorontwikkeling van de interventie is hier in te zien.
Recente reacties