In de aanloop naar de commissievergadering Eerstelijnszorg op 7 november 2024 brengt Ergotherapie Nederland de punten ‘Knelpunten in arbeidsmarkt en tariefstelling’ en ‘Financiering van de samenwerking in de regio’ onder de aandacht bij de betrokken bewindspersonen d.m.v bijgesloten brief van Marijke Verbeek, Directeur bestuurder Ergotherapie Nederland.

In de brief wordt over bovenstaande knelpunten het volgende aangegeven:

Knelpunten in arbeidsmarkt en tariefstelling
De arbeidsmarktsperspectieven voor ergotherapeuten in de eerstelijn zijn helaas niet goed. We zien dat door de schrale tarieven die verzekeraars in hun digitale contractering aanbieden (onder de door Gupta berekende prijs2) steeds meer eerstelijns ergotherapeuten de zekerheid (moeten) zoeken van een hoger loon waar wel een cao geldt en een pensioenvoorziening is; zij vertrekken naar een functie in de tweedelijnszorg of kiezen voor een vak buiten de zorg. Daardoor ontstaan voor de patiënt in de eerstelijn wachttijden en zijn er wijken/dorpen waar geen ergotherapie beschikbaar is. De zorgplicht is in het geding. Ook de doorverwijzing vanuit de tweedelijn naar de eerstelijn stokt hierdoor. En soms leidt het tot verwijzing van een patiënt naar de tweedelijn, waar die met tijdige inzet van een ergotherapeut voorkomen had kunnen worden. De beweging naar de eerstelijn stokt.
1 Erasmus MC / C Support; Long COVID onderzoek: 2023, Samenvatting eerste resultaten jaar 2, pagina 7;
2 Het kostenonderzoek paramedische zorg (uitgevoerd door Gupta Strategists) volgde uit de Bestuurlijke afspraken paramedische zorg 2019-2022, Kamerstukken II 2018/19, 33 578, nr. 67
In de verzamelbrief Eerstelijnszorg3 van 25 oktober 2024 wordt door het ministerie van VWS een marktonderzoek aangekondigd voor paramedische zorg. “De inzet is dat het marktonderzoek in het najaar van 2025 bruikbare handvatten oplevert om de paramedische zorg in de eerste lijn verder te versterken.”
Wij ondersteunen een marktonderzoek zoals VWS dat voorstelt, maar gezien de grote urgentie moeten de uitkomsten in de inkoop 2026 al zijn effect hebben. Dit moet dan voor 1 april 2025 gereed zijn.
➔ Kan de bewindspersoon het marktonderzoek versnellen zodat de uitkomsten door zorgverzekeraars worden meegenomen in het inkoopbeleid en contractering 2026?

Financiering van de samenwerking in de regio
In de visie Eerstelijnszorg4 wordt het belang van regionale samenwerking in de eerstelijnszorg onderschreven. Mono- en multidisciplinaire samenwerking wordt ondersteund door het Programma Versterking organisatie eerstelijnszorg5 van ZonMw. Het is fijn dat deze impuls er is, maar het is niet voldoende. Ergotherapeuten hebben geen stafmedewerkers of bestuurders die dit voor hen organiseren, zij doen dit zelf in eigen tijd en op eigen kosten. Dit is niet vol te houden zonder juiste financiering en ondersteuning. In theorie wordt in financiering van de mono- en paramedische samenwerking voorzien in 2027 door de Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverbanden (RESV’s). Echter, zonder expliciete afspraken daarover komen samenwerkingsmiddelen niet bij de paramedici terecht.
➔ Steunt de bewindspersoon het belang van de ergotherapie en de andere paramedische disciplines in de eerstelijn en is zij bereid afspraken te maken om hun mono- en multidisciplinaire samenwerking structureel te financieren?

Ergotherapie Nederland is niet de enige beroepsgroep die de (gevolgen van) lage tarieven aankaart. Lees hierover ook het bericht van de KNGF.