Veelgestelde vragen GZSP
De ledenservice van EN ontvangt regelmatig vragen over GZSP. Hierbij beantwoorden wij een aantal van deze vragen.
Wat is GZSP?
De vrij nieuwe prestatie geneeskundige zorg voor specifeke patientgroepen (GZSP) geeft de mogelijkheid voor de specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten en gedragswetenschappers om Zvw-zorg in de thuissituatie te kunnen declareren. Die mogelijkheid hadden zij daarvoor niet. Paramedische zorg valt buiten deze prestatie en daarvoor geldt ‘gewoon’ de regelgeving eerstelijns paramedische zorg.
Voor wie is GZSP?
De prestatie GZSP geldt voor de specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten en gedragswetenschappers om Zvw-zorg in de thuissituatie te kunnen declareren. De prestatie kan alleen in rekening worden gebracht als daarover een afspraak is gemaakt met de zorgverzekeraar.
Meer info is te vinden in de beleidsregel van de NZa: Beleidsregel geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen – BR/REG-23126a – Nederlandse Zorgautoriteit
Kan de ergotherapeut GZSP declareren?
In de beleidsregel staat onder meer: GZSP gaat over generalistische geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen in de eerstelijn vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). In hoofdstuk 4 van de beleidsregel staat expliciet dat voor het declareren van de paramedische zorg gebruik kan worden gemaakt van de regelgeving eerstelijns paramedische zorg. De GZSP geeft voor ergotherapie dus geen aanvullende aanspraak of declaratiemogelijkheden.
Mijn EPD vraagt of het GZSP betreft, wanneer vul ik dit in?
De aantekening GZSP in de registratie geldt alleen voor cliënten waarvoor deze zorg met de specifieke prestatie GZSP door zorgverzekeraars is ingekocht. Dit gebeurt nog zeer beperkt. Vul alleen GZSP in als je zeker weet dat voor de cliënt deze afspraak is gemaakt.
Recente reacties