Adviesaanvragen waarbij initiële vraag niet direct bij cliënt vandaan komt

Ergotherapie Nederland ontvangt regelmatig vragen over hoe om te gaan met verzoeken voor een advies of rapport over de zelfredzaamheid van een cliënt, waarbij de vraag niet initieel bij de cliënt vandaan komt. Hoort dit tot het takenpakket van de ergotherapeut?

Vraag: Je krijgt een verzoek voor een advies of rapport over de zelfredzaamheid van een cliënt, waarbij de vraag niet direct bij de cliënt vandaan komt. Behoort dit tot jouw takenpakket als ergotherapeut?

Antwoord: Het hoort bij de taak van een ergotherapeut om bij een zorgvraag van een cliënt die met ergotherapie kan worden behandeld, een intake te doen en waar nodig een behandeling te starten.

Vraag: Hoe zit het met een cliënt die zelf geen ergotherapeutische zorgvraag heeft, maar waarbij de ergotherapeut door een andere zorgverlener wordt ingeschakeld voor advies om te kijken of en hoe de cliënt zelfredzaam kan blijven/worden.

Antwoord: De ergotherapeut kan daar een belangrijke rol in spelen. Er zijn daarbij hele goede samenwerkingsvoorbeelden. Bijvoorbeeld dat een wijkverpleegkundige en ergotherapeut samen een cliënt bezoeken en bekijken wat de cliënt met hulp van de ergotherapeut nog zelf kan en waarvoor eventuele andere zorginzet nodig is. Dan hoort dit zeker bij de taak van een ergotherapeut. De directe tijd die de ergotherapeut aan de cliënt besteed wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet.

Er is voor de eerstelijns ergotherapie geen aparte declaratiemogelijkheid voor de onderlinge afstemming tussen zorgverleners op het moment dat de cliënt daarbij niet aanwezig is. Het in rekening kunnen brengen van dit MDO is een aandachtspunt in de uitwerking van de visie eerstelijnszorg.

Toelichting rol ergotherapeut bij indicaties voor wijkverpleging (PGB/natura)

Wanneer een advies uitsluitend wordt gevraagd ter onderbouwing van een indicatie voor wijkverpleging, al dan niet in PGB-vorm, valt dit buiten het takenpakket van de ergotherapeut.

Zorgverzekeraars geven ook expliciet aan dat de inzet van ergotherapie voor dit doel niet wenselijk is, gezien de beperkte beschikbaarheid van ergotherapeutische zorg. Een ergotherapeutische rapportage is dan ook niet verplicht voor het verkrijgen van een wijkverpleegkundige indicatie.

De inzet van een ergotherapeut dient altijd functioneel en doelgericht te zijn binnen het eigen deskundigheidsgebied, gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid of participatie van de cliënt.