Jolien van den Houten
Wat een verrassing om tijdens de Algemene Ledenvergadering van 30 mei 2024, 2 dagen na mijn verjaardag, benoemd te worden tot erelid van Ergotherapie Nederland, veel dank voor deze voordracht en uitgesproken waardering!
Ergotherapeutische competenties
Sinds 1979 ben ik ergotherapeut en heb ik mijn ergotherapeutische competenties ingezet in de revalidatie van volwassenen met neurologische issues, de kinderrevalidatie, binnen Zuyd Hogeschool en binnen professionele netwerken. In deze contexten heb ik bij mogen dragen aan de kwaliteit van de (inzet van) ergotherapie. Zoals tijdens de ontwikkeling van een expertise unit voor volwassenen na het ondergaan van een CVA en de opzet van de cliënten verenging “Samen Verder” na CVA, de samenwerking met partners en andere stakeholders ging gepaard met effectiviteitsonderzoek. De inzet van ergotherapie bij kinderen gebaseerd op theorie en bewijs tijdens mijn werkzaamheden in de kinderrevalidatie hebben ook geresulteerd in het meewerken aan EN projecten zoals het profiel kinderergotherapeut, de opleiding tot specialist kinderergotherapie en in het meeorganiseren van de congressen ‘Kansen voor Kinderen’. Als docent ergotherapie was ik lid van de Zuyd expertise groep ‘Kind en Jeugd’ en hebben we verschillende artikelen geschreven voor het EM.
Kennisdeling
Door belangstelling voor evidence based interventies kwam ik rond 2000 op het spoor van de Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) en heb mezelf ingezet voor de ontwikkeling en implementatie van deze interventie zowel in het internationale CO-OP netwerk, in de Ergo Academie en in het Nederlandse DCD netwerk. Al deze ontwikkelingen gaan gepaard met kennisdeling, vandaar dat ik als auteur heb meegewerkt aan de Grondslagen van de Ergotherapie, de vaardigheden cahiers, hoofdstukken in kinderrevalidatie en internationale boeken zoals het 2017 CO-OP boek en Occupational Therapy for Children. Ook in kennisoverdracht tijdens inhoudelijke workshops, cursussen, webinars en de paramedische werkgroep DCD. Presentaties tijdens verschillende EN jaarcongressen, ENOTHE en WFOT-congressen en de DCD-beleidsconferenties maken daar deel van uit. De zichtbaarheid van de ergotherapie in de (sociale) media, als element van kennisdeling, kan bijdragen aan het kunnen kiezen voor een geschikte interventie door ergotherapeuten, verwijzers en gebruikers.
Bovenstaande vindt altijd plaats in samenwerking met inspirerende collega’s en in de overtuiging dat netwerken, samenwerken en verbinden ons als professionals, personen en als beroepsvereniging sterker maakt.
Beroepsvereniging
Vanuit deze overtuiging heb ik me dan ook ingezet voor Ergotherapie Nederland, in de commissie Max Beekers om het vertrouwen en de verbinding binnen EN te onderzoeken, de Raad van Toezicht, voorzitten van sessies / workshops en de commissie Internationale betrekkingen. Vanuit de EN / IB heb ik 6 jaar de rol van WFOT delegate vervuld.
Aan de benodigde communicatie en verbinding binnen de beroepsvereniging, met relevante betrokkenen en met de gebruikers van onze interventies draag ik graag mijn steentje bij.