Home » De hand-ergotherapeut

De hand-ergotherapeut

  • Wat is handtherapie?
  • Wat is hand-ergotherapie?
  • Voor wie is hand-ergotherapie?
  • Wat is een hand-ergotherapeut?
  • Wat doet een hand-ergotherapeut?
  • Waar kan de behandeling uit bestaan?
  • Hoe vind ik een (goede) handergotherapeut?
  • Hoe kan ik bij een handergotherapeut terecht?

Wat is hand therapie

Hand therapie is de behandeling en de begeleiding van mensen die hun armen en handen niet (meer) kunnen gebruiken zoals ze wensen. Deze  problemen kunnen worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende redenen zoals door een aangeboren afwijking, een verwonding aan hun armen en handen of door een (chronisch) ziekte als bijvoorbeeld artrose, reuma of aandoeningen van het zenuwstelsel. .

Wat is hand-ergotherapie

Binnen de hand-ergotherapie staat naast het verbeteren van functies als bewegen en kracht, ook het weer uitvoeren van de dagelijkse handelingen, die voor u belangrijk zijn, centraal.

Voor wie is hand-ergotherapie

Bij een hand-ergotherapeut kunt u terecht voor al uw handklachten. U kunt handproblemen hebben ten gevolge van een aangeboren afwijking, overbelasting, (chronische) ziekte, letsel of operatie.

Wat is een hand-ergotherapeut

Een hand-ergotherapeut is een ergotherapeut die zich door intensieve bijscholing heeft gespecialiseerd in  de behandeling van klachten in het gebied van arm en hand.

Wat doet een hand-ergotherapeut

Door middel van een vraaggesprek en een gericht handonderzoek stelt de hand-ergotherapeut de problematiek vast en zullen met u de behandelmogelijkheden worden overlegd.

Waar kan de behandeling uit bestaan

Spalktherapie

Een spalk zorgt voor rust, bescherming en ondersteunt daarmee het herstelproces en/of het gebruik van uw hand.

Oefentherapie

Met oefeningen werkt u aan verbetering van o.a. beweging, kracht, gevoel en fijne motoriek in uw handen.

Dagelijkse handelingen

Samen met de hand-ergotherapeut bekijkt u hoe u op dit moment de dagelijkse taken in zelfverzorging, huishouden, werk, hobbies en vervoer op een verantwoorde manier (toch) kunt uitvoeren. Naarmate uw herstel vordert, wordt er steeds gekeken hoe deze werkwijze steeds meer op uw eigen vertrouwde werkwijze kan gaan lijken.

Hulpmiddelen

Het kan zijn dat hulpmiddelen u kunnen helpen om dagelijkse handelingen weer zelfstandig te doen. Een hand-ergotherapeut heeft de expertise om met u samen te kijken met welke hulpmiddelen en hoe u deze het beste kunt gebruiken.

Hoe vind ik een (goede) hand-ergotherapeut

Via het Kwaliteitsregister Paramedici, gedeelte hand-ergotherapeut kunt u een gespecialiseerde hand-ergotherapeut zoeken. Een andere manier is via de handtherapievereniging NVHT. Daar vind u een overzicht van gecertificeerde hand-ergotherapeuten.

Hoe kan ik bij een hand-ergotherapeut terecht

In de eerste lijn kunt u zich zowel mét als zonder verwijzing (DTE= Directe Toegankelijkheid Ergotherapie) bij uw hand-ergotherapeut melden. Naar een hand-ergotherapeut in de tweede lijn (ziekenhuis / revalidatie centrum) wordt u door een medisch specialist verwezen.