De Adviesraad onderzoek en wetenschap van Ergotherapie Nederland* bestaat sinds 2013. In deze periode is er veel ontwikkeld op het gebied van onderzoek en wetenschap. Sinds 2018 is er een leerstoel ergotherapie, bij vier hogescholen zijn er lectoren en bij diverse organisaties zijn er (senior) onderzoekers op het werkterrein van de ergotherapie. Ook heeft Ergotherapie Nederland samen met andere partijen vanuit de bestuurlijke afspraken een ZonMw programma Paramedische zorg mede-geïnitieerd en uiteraard een (geactualiseerde) Kennisagenda Ergotherapie** opgesteld.
Ergotherapie Nederland heeft besloten tot een nieuwe structuur waarin, naast de Adviesraad onderzoek en wetenschap, er een Commissie Onderzoek zal worden ingesteld. Deze nieuwe structuur maakt het mogelijk een onderscheid te maken tussen de adviserende taken van de Adviesraad en meer faciliterende en uitvoerende taken van de Commissie Onderzoek. Deze Commissie Onderzoek zal dus meer als een werkgroep gaan functioneren.
Voor deze Commissie Onderzoek zijn we op zoek naar (junior)onderzoekers/innovators om samen met Ergotherapie Nederland bij te dragen aan het ergotherapie-onderzoek en het landelijk innovatie klimaat. Door een groter draagvlak zal het wetenschappelijk klimaat verbeterd en transparanter worden.
Daarom is Ergotherapie Nederland dus op zoek naar jou!
Wil jij een brugfunctie zijn tussen (ergotherapeutische) zorg en onderzoek? Zie jij het als een uitdaging om onderzoeksvragen in de zorg op te halen? Ben jij degene die een bijdrage wil leveren aan de onderbouwing van (ergotherapie) interventies en innovaties? Zie je de kans om kennis en ervaring over onderzoek, implementatie, nieuwe werkmethoden en innovatie mogelijkheden te delen met collega’s in de praktijk, dan nodigen we je van harte uit om contact op te nemen!
Wat heb je nodig om deel te nemen?
We zijn op zoek naar enthousiaste en gedreven collega’s met een afgeronde masteropleiding, junior- onderzoekers, PhD-studenten, senior-onderzoekers of postdoc onderzoekers die affiniteit hebben met ergotherapie- of occupational science-onderzoek en innovatie op het werkterrein van de ergotherapie!
Enthousiast geworden of spelen er allerlei vragen door je hoofd? Ben je net gestart in de wereld van onderzoek of ben je al langere tijd bezig met research? We nodigen je uit om contact met ons op te nemen!
Wat kun je dan zoal gaan doen?
Leden van de Commissie Onderzoek zullen de volgende taken bespreken en verdelen:
- Deelname aan/ vertegenwoordiging in de congrescommissie (abstract/workshopbeoordeling gericht op wetenschap en innovatie).
- Deelname aan/ vertegenwoordiging in de redactiecommissie van het EN magazine, zorg dragen voor wetenschappelijke input (denk aan art in spotlight zetten, richtlijn corner etc.).
- Meewerken aan implementatie kennisagenda, link naar praktijk/beroepsgroep.
- Meedenken over en beoordelen van bijvoorbeeld stimuleringsprijzen op het gebied van wetenschap en innovatie (bijvoorbeeld beste PhD, beste master scriptie, beste innovatie).
- Verantwoordelijk voor wetenschappelijke/innovatie input voor website en nieuwsbrieven.
- Bijhouden overzicht van lopend en startend onderzoek m.b.v. regelmatige enquêtes.
- Meedenken/initiëren van Evidence Based Practice scholingen via ErgoAcademie.
Praktische informatie over de Commissie Onderzoek in een notendop
- De commissie bestaat uit maximaal 6-8 leden.
- Zittingsduur is 4 jaar of zo lang jij je beschikbaarheid kan waarborgen.
- Naast eigen (beginnende) wetenschappelijke expertise beschikken de leden over een brede, (vak)discipline overstijgende blik op het ergotherapie onderzoek, en hebben een beeld van ontwikkelingen in de zorg.
- Er wordt gestreefd naar een evenwichtige samenstelling van (wetenschappelijke) achtergronden.
- De verwachte tijdsinvestering van commissieleden is ongeveer 4 (online) vergaderingen per jaar, deze werkwijze zal op termijn geëvalueerd worden. Daarnaast zullen de specifieke activiteiten waar je aan bijdraagt of verantwoordelijkheden voor taken die jij op je neemt, tijd van je kosten, waarbij de tijdinvestering rondom de afronding van een taak groter zal zijn.
Wat brengt deelname je nog meer?
Commissieleden zijn of worden lid van Ergotherapie Nederland en kunnen aanspraak maken op punten voor het Kwaliteitsregister Paramedici en krijgen o.a. korting op congressen en scholingen. Voor de overige voorwaarden, zie het reglement commissies***.
Werkwijze aanmelding
We kijken uit naar je reactie en vragen je te reageren voor 1 november 2024 via beleid@ergotherapie.nl. Afhankelijk van het aantal reacties wordt bepaald hoe de Commissie Onderzoek samengesteld gaat worden.
Voor nadere informatie en inlichtingen kunt je contact opnemen met:
- Dr. Ton Satink, lector Neurorevalidatie – Eigen regie en Participatie, HAN: ton.satink@han.nl
- Dr. Isaline Eijssen, ergotherapeut en onderzoeker, Amsterdam UMC: i.eyssen@amsterdamumc.nl
- Dr. Maurits Sloots, ergotherapeut en onderzoeker, UMC Utrecht: m.sloots@umcutrecht.nl
- Dr. Lucelle van de Ven-stevens, Ergotherapie Nederland, via beleid@ergotherapie.nl
*Adviesraad Onderzoek & Wetenschap – Ergotherapie
** Ergotherapie Nederland presenteert geactualiseerde kennisagenda 2024 – Ergotherapie
*** Reglement voor commissies, adviesraden, netwerken en vakgroepen – Ergotherapie
Recente reacties