Mobiliteit: waarom en wanneer een rollator kopen?

Door: Ergotherapie Nederland

Wanneer lopen moeilijker gaat, kan iemand het gevoel krijgen minder zelfstandig te worden en de vrijheid te verliezen om ergens naartoe te gaan. Een rollator kan dan uitkomst bieden. Met een rollator kan de mobiliteit van ouderen worden verbeterd. Iemand kan zelf boodschappen doen, op bezoek gaan bij familie of binnenshuis kleine wandelingetjes maken. Een ergotherapeut kan helpen bepalen of het een goed moment is om een rollator te kopen en adviseren welke rollator het beste bij iemand past.

Wanneer een rollator kopen?

Wanneer het een goed moment is om een rollator aan te schaffen, is voor iedereen anders. Iemand kan graag naar buiten willen of het advies van een hulpverlener hebben gekregen een rollator te kopen. Een ergotherapeut beoordeelt eerst samen met de cliënt of een rollator inderdaad de beste oplossing is voor het probleem dat er speelt. Het belangrijkste is dat de persoon er zelf achter staat.

‘De aanschaf van een rollator is best een grote stap,’ zegt ergotherapeut Remco Blok. ‘Een rollator wordt nog steeds gezien als iets voor oude mensen. Voordat iemand hem aanschaft, gaat er vaak een proces van acceptatie aan vooraf. Toch ontkomen mensen er soms niet aan.’

Voordelen van een rollator

Een rollator kan vrijheid geven om ergens naartoe te gaan. Ook verbetert de rollator de mobiliteit. ‘Een rollator zorgt ervoor dat iemand in beweging blijft,’ zegt ergotherapeut Remco Blok. ‘Het biedt een mogelijkheid te blijven lopen, zonder valgevaar. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Ook als iemand balansproblemen of heupklachten heeft, kan een rollator goed helpen.’

Nadelen van een rollator

Toch is een rollator niet voor iedereen een goede oplossing. De arm- en beenspieren moeten sterk genoeg zijn om een rollator te kunnen bedienen. Daarnaast vergt het flink wat oefening om een rollator te gebruiken en is het een relatief duur hulpmiddel: een rollator kost tussen 80 en 500 euro. Net als andere eenvoudige hulpmiddelen zoals krukken en looprekken, wordt een rollator sinds 2013 niet meer vergoed uit de basisverzekering.

Hoe kan een ergotherapeut helpen?

Een ergotherapeut bekijkt per situatie of een rollator de beste oplossing is voor het probleem dat er speelt. Als wordt besloten een rollator te kopen, adviseert een ergotherapeut bij het uitkiezen van het juiste model. Daarbij houdt een ergotherapeut rekening met onder andere de volgende vragen: waarvoor moet de rollator worden gebruikt, is de rollator voor binnens- of buitenshuis, moet de rollator mee in de auto en zo ja, wie gaat de rollator dan tillen, moet het een stalen of kunststof rollator zijn, wil iemand op de rollator kunnen zitten?