Hulp bij vallen: wat kun je doen? 

Door: Ergotherapie Nederland

Je kunt veel doen om vallen te voorkomen. Maar soms belandt iemand toch op de vloer. De oudere glijdt bijvoorbeeld uit of struikelt over een object. Je kunt op verschillende manieren hulp bieden na het vallen. ‘Het belangrijkste is dat je rustig blijft en de oudere even laat liggen,’ legt ergotherapeut Susan van Kampen uit. Zij is gespecialiseerd in valpreventie. ‘Door de schrik komt er adrenaline vrij en voelt de oudere het niet meteen als hij pijn heeft. Je kunt beter even wachten tot de adrenaline is weggezakt voordat je vragen gaat stellen.’   

Je kunt na een valpartij het volgende stappenplan volgen:

Neem de tijd. Probeer de situatie te overzien en bedenk eerst wat er moet gebeuren, voordat je actie onderneemt. Het is belangrijk dat de oudere op een zo veilig mogelijke manier weer overeind komt. Handel niet te snel, maar neem de tijd om de schrik en eventuele duizeligheid te laten zakken. 

Stel vragen. Vraag hoe het gaat en of de oudere zijn naam en geboortedatum kan noemen. Vraag wat hij of zij voelt in zijn lijf. Heeft hij of zij ergens pijn? Hoorde hij of zij ergens een knakkend geluid?

Breng de gevolgen in kaart. Laat degene die is gevallen eerst zelf proberen overeind te komen. Controleer of er bewegingen zijn die een pijnreactie veroorzaken. Let ook op of er ergens bloed te zien is. Zo kan een goed beeld worden verkregen van de gevolgen van de val en kan gezien worden of er blessures zijn ontstaan.

Schakel hulp in. Kan de oudere niet zelfstandig opstaan? Is er sprake van ondraaglijk veel pijn of is er bloed te zien? Bel dan de huisartsenpost of 112. Afhankelijk van de situatie kan er een ambulance gestuurd worden. Hulpverleners maken bij een valpartij vaak gebruik van hulpmiddelen, zoals een opblaasbaar tilkussen of een elektrische tillift, waarmee iemand op een veilige manier overeind kan worden geholpen.