Home » Ergotherapie. Meedoen – Verhalen over ergotherapie

Ieder mens heeft recht op kwaliteit van leven en moet kunnen deelnemen aan het dagelijks leven met al haar uitdagingen. Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving. Als mensen door (gezondheids)problemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een lichamelijk of psychisch probleem of een vertraagde ontwikkeling kan zelfstandigheid beperken. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan. Door het vergroten van de (eigen) mogelijkheden worden betekenisvolle, dagelijkse activiteiten weer mogelijk, en kunnen mensen (langer) thuis functioneren. De ergotherapeut adviseert en traint zodanig dat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Bij dagelijkse activiteiten kun je denken aan: jezelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, stofzuigen, fietsen, werken, huiswerk maken, sporten, biljarten en spelen.

 

Zelfstandig thuis wonen dankzij een ergotherapeut

Mevrouw Stikkel (76) werkte vroeger, als alleenstaande moeder van twee zoons, fulltime als tandartsassistente. Toen ze met pensioen ging, nam ze de zorg van haar zieke moeder op zich. Al snel kreeg ze ‘het ene na het andere euvel’ te verduren. Een ergotherapeut helpt mevrouw Stikkel om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

 

> Lees het hele verhaal 

 

‘Een ergotherapeut geeft je de mooie momenten uit het leven terug’  

Ria Rijksen (49) heeft een zeldzame spierziekte en zit in een rolstoel. Al dertig jaar wordt ze begeleid door haar ergotherapeut Jeannet Scheffer. De twee hebben een bijzondere band opgebouwd. ‘Ze ziet me als mens, niet als patiënt.

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

Positieve invloed van ergotherapie op dementie: zo kreeg Ellen weer controle over haar leven 

Na ruim twee jaar van onderzoeken in het ziekenhuis kreeg Ellen (53) de diagnose dementie. Haar hersenen kunnen nieuwe informatie niet goed verwerken. De neuroloog kan niets meer voor haar doen, maar dankzij haar ergotherapeut lukt het haar toch om met haar aandoening te leven. ‘Ik heb mijn vrolijkheid weer terug.’
  

> Lees het hele verhaal 

 

‘Dankzij mijn ergotherapeut durf ik vaker om hulp te vragen’ 

Paul Foekens kreeg op 37-jarige leeftijd een herseninfarct. Pas toen hij dubbel zo oud was, kwam hij voor het eerst in contact met een ergotherapeut. ‘Ik wou dat ik haar eerder had ontmoet.’  

 

> Lees het hele verhaal