‘Dankzij mijn ergotherapeut heb ik meer begrip voor de situatie van mijn vrouw’

Ergotherapie is niet altijd alleen gericht op cliënten. Een ergotherapeut kan ook voor mantelzorgers veel betekenen, zoals bij de 80-jarige Aad. In 2012 kreeg zijn vrouw Mary de diagnose dementie. Sindsdien zorgt hij fulltime voor haar.

‘Soms heeft Mary een helder moment. Staat ze op uit haar stoel en loopt ze zelf naar de wc. Of ze spreekt een oud gezegde uit. Dan denk ik: het gaat hartstikke goed met jou. Maar vervolgens vergeet ze kleine dingen en moet ik haar weer ondersteunen bij het lopen. Of ik vraag of ze even op de aardappeltjes wil letten en dan loopt ze weg om iets anders te doen.’

‘Mary’s korte termijn geheugen is aangetast. Communiceren gaat goed, maar ze slaat niks op. Ik moet vaak iets herhalen. Hoe de knopjes van de traplift werken, bijvoorbeeld. Ik kan wel eens denken: we hebben dit gisteren nog besproken, hoe kan het dat je het nu al niet meer weet? Jacolien legt me dan uit hoe het in Mary’s hoofd werkt. Dat haar geheugen is aangetast en informatie niet op de goede plek in haar hersenen terechtkomt. Het zorgt ervoor dat ik meer begrip krijg voor haar situatie en dat ik me beter kan inhouden als ik ongeduldig word.’

Goede gesprekken met de ergotherapeut

Aad (80) en Mary (76) zijn sinds 1964 getrouwd en wonen in Sint Maartensdijk, Zeeland. In 2012 lag Mary opeens languit op de vloer voor de wc-deur. Ze was gevallen en kon niet meer overeind komen, sloeg wartaal uit en wist niet waar ze was. Met moeite kreeg Aad haar terug in bed. Er volgde een reeks onderzoeken in het ziekenhuis en toen kwam de diagnose: beginnende dementie. Nu, jaren later, is er veel veranderd. Mary gaat langzaam achteruit, merkt Aad. ‘Koken lukt alleen nog onder toezicht. En ze wordt steeds minder mobiel.’

In 2019 wees de fysiotherapeut het echtpaar door naar ergotherapeut Jacolien de Haan. Zij zocht met het stel naar mogelijkheden om meer te bewegen. Maar ze is vooral gericht op Aad, die als fulltime mantelzorger heel wat voor zijn kiezen krijgt. ‘Ik vind het soms zwaar,’ geeft hij toe. ‘We kunnen nooit meer spontaan ergens naartoe. Er is een periode geweest dat ik het somber inzag. Bij elke tegenslag zag ik onze wereld kleiner worden. Maar door gesprekken met Jacolien, die mee dacht in mogelijkheden, kon ik daaruit komen.’

Meer tijd voor zichzelf dankzij dagbesteding

Aad probeert met de dag te leven en positief te blijven. ‘Aad heeft een groot eigen oplossingsvermogen,’ zegt Jacolien. ‘Hij zal niet snel bij de pakken neerzitten, maar kijkt wat er wél mogelijk is. Daardoor hebben we al veel mooie resultaten bereikt.’ Toen Mary niet meer zelf kon fietsen, zochten ze samen naar een alternatief. Op aanraden van Jacolien schafte het stel een tandem aan. En ze spoorde Aad aan om naar dagopvang voor Mary te kijken. Sinds een paar maanden gaat Mary daar twee keer per week naartoe. Dat geeft veel ruimte: Aad heeft nu iets meer tijd voor zichzelf.

‘Jacolien kan ons goed wegwijs maken in het woud van informatie,’ zegt Aad. ‘En we kunnen altijd bij haar terecht met vragen. Ze neemt de tijd en kijkt wat wij écht nodig hebben. Ik had nooit van een ergotherapeut gehoord. Maar ik ben blij dat we er een hebben ontmoet.’

november 2020