Home » Ergotherapie. Meedoen – Verhalen over ergotherapie

 

Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving.

Als mensen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een ergotherapeut kijkt vooral naar wat iemand nog wél kan. 

De ergotherapeut adviseert en traint zodanig zodat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Bij dagelijkse activiteiten kun je denken aan: jezelf wassen en aankleden, eten klaarmaken, stofzuigen, fietsen, werken, huiswerk maken, sporten, biljarten en spelen.  

 

 

 

Ergotherapie maakte de sprong naar groep 3 voor Tim een makkie

Onzekerheid en faalangst zorgden ervoor dat Tim (nu 7) niet goed meekwam in de kleuterklas. Met ergotherapeut Bas werkte hij aan zijn angsten en motorische vaardigheden. Zo werd de overstap naar groep 3 voor hem uiteindelijk een zachte landing.

 

 

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

  

 

 

Maud (8) liep aan tegen schrijfproblemen. Ergotherapie hielp haar er vanaf.

B en d, 2 en 5: zomaar wat letters en cijfers die Maud (8) gespiegeld opschreef. Het maakte haar zo onzeker dat ze geen zin meer had in school. Dankzij de oefeningen en plannetjes van kinderergotherapeut Marlies draait Maud haar hand er nu niet meer voor om.

 

> Lees het hele verhaal 

  

 

‘Na corona leerde mijn ergotherapeut me mijn energie beter te verdelen’

Het coronavirus veranderde Jacob (57) in één klap van een actieve vijftiger in een hulpbehoevende man. Ergotherapeut Sjoukje behandelde Jacob tijdens zijn revalidatie. ‘Eén van haar eerste vragen was: wat wil je nu écht weer kunnen doen?’

 

 

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

 

 

‘Dankzij mijn ergotherapeut heb ik meer begrip voor de situatie van mijn vrouw’

Ergotherapie is niet altijd alleen gericht op cliënten. Een ergotherapeut kan ook voor mantelzorgers veel betekenen, zoals bij de 80-jarige Aad. In 2012 kreeg zijn vrouw Mary de diagnose dementie. Sindsdien zorgt hij fulltime voor haar.

 

> Lees het hele verhaal

 

 

 

 

 

De ergotherapie gaat een stapje verder: hoe kun je de inzichten in de praktijk brengen?’

Denise (33) heeft chronische leukemie. Ze is onder behandeling geweest van een revalidatieteam bij het Rijndam in Schiedam, waaronder ergotherapeut Marissa Meijer. Door Marissa leerde Denise haar ziekte te accepteren en ermee om te gaan. Ze vraagt nu vaker om hulp en voelt beter aan wanneer het te veel wordt.

 

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

‘Stapje voor stapje lukt het me weer om dingen te ondernemen. Maar ik ben nog lang niet de oude.’

Door het coronavirus hebben ergotherapeuten er een nieuwe groep cliënten bij gekregen.  Zo ook Lois (27), die kampt met extreme vermoeidheid en problemen met prikkelverwerking. Waar lopen mensen met Covid-19 tegenaan en wat kan ergotherapie voor hen betekenen?

 

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

 

 

‘Dankzij mijn ergotherapeut durf ik vaker om hulp te vragen’ 

Paul Foekens kreeg op 37-jarige leeftijd een herseninfarct. Pas toen hij dubbel zo oud was, kwam hij voor het eerst in contact met een ergotherapeut. ‘Ik wou dat ik haar eerder had ontmoet.’  

 

> Lees het hele verhaal 

 

 

Positieve invloed van ergotherapie op dementie: zo kreeg Ellen weer controle over haar leven 

Na ruim twee jaar van onderzoeken in het ziekenhuis kreeg Ellen (53) de diagnose dementie. Haar hersenen kunnen nieuwe informatie niet goed verwerken. De neuroloog kan niets meer voor haar doen, maar dankzij haar ergotherapeut lukt het haar toch om met haar aandoening te leven. ‘Ik heb mijn vrolijkheid weer terug.’
  

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

‘Een ergotherapeut geeft je de mooie momenten uit het leven terug’  

Ria Rijksen (49) heeft een zeldzame spierziekte en zit in een rolstoel. Al dertig jaar wordt ze begeleid door haar ergotherapeut Jeannet Scheffer. De twee hebben een bijzondere band opgebouwd. ‘Ze ziet me als mens, niet als patiënt.

> Lees het hele verhaal 

 

 

 

 

 

Zelfstandig thuis wonen dankzij een ergotherapeut

Mevrouw Stikkel (76) werkte vroeger, als alleenstaande moeder van twee zoons, fulltime als tandartsassistente. Toen ze met pensioen ging, nam ze de zorg van haar zieke moeder op zich. Al snel kreeg ze ‘het ene na het andere euvel’ te verduren. Een ergotherapeut helpt mevrouw Stikkel om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

 

> Lees het hele verhaal