Gepubliceerd op 15-10-19 | Categorie: Blogs

Blog 6: Een dag uit het werk van Femke Kostense

Auteur: Femke Kostense, ergotherapeut en praktijkhouder van Ergotherapie Schouwen-Duiveland.

Op verjaardagen ontvang ik regelmatig een wazige blik als ik vertel dat ik ergotherapeut ben. Een enkele keer wordt de vraag gesteld: “wat is ergotherapie dan eigenlijk?”. Nog veel vaker krijg ik te horen: “Dat is toch een soort fysiotherapie?” of: “Dan doe je toch iets met houdingen enzo?”

En dat begrijp ik wel. Ergotherapie is een breed vak dat zich richt op alle dagelijkse activiteiten. Die dagelijkse activiteiten zijn natuurlijk voor iedereen anders. Voor de een is het werken, voor de ander het huishouden doen of met zijn hobby bezig zijn. Wanneer dit niet meer lukt, helpt de ergotherapeut om manieren te vinden waarop het wel weer lukt om deze dingen te doen.

En nu denk je: ´Ja, ja… Dus dat is ergotherapie…´ Doordat het zo”n breed vak is, valt ergotherapie ook moeilijk uit te leggen. Ik neem jullie daarom mee in een willekeurige werkdag als ergotherapeut.

De eerste mevrouw die ik vandaag zie, heeft als gevolg van de behandeling van borstkanker aanhoudende vermoeidheidsklachten. Om hier goed mee te leren omgaan, breng ik samen met mevrouw in kaart hoeveel energie de dagelijkse activiteiten kosten. Ineens valt haar op hoe zwaar douchen en aankleden is, en komt zij erachter dat zij na dit ochtendritueel al even rust zou moeten nemen. Samen nemen we de dag door en plant mevrouw rustmomenten in gedurende haar dag. Dit gaat zij de komende week proberen en de uitkomsten bespreken we de volgende keer.

Op naar de scootmobieltraining. Deze meneer heeft dementie en wil graag leren hoe de bediening van de scootmobiel werkt. Hij heeft altijd auto gereden waardoor het besturen van de scootmobiel hem soepel af gaat. De bediening werkt natuurlijk net iets anders dan in de auto en dit is nog wat verwarrend. Door steeds met meneer te herhalen hoe de bediening werkt en dit ook met hem te oefenen in zijn eigen omgeving leert hij dit zelfstandig te kunnen. Ik verwacht dat hij het over drie weken zelf kan, dan is mijn hulp niet meer nodig.

Vervolgens rijd ik naar een meneer die slecht ter been is. Deze meneer krijgt een aantal dagen in de week hulp bij het douchen. De zorg heeft mij gevraagd eens mee te denken over mogelijke aanpassingen in de badkamer zodat het voor hen wat gemakkelijker wordt om meneer te helpen en om de situatie voor meneer tevens veiliger te maken. Voordat ik bij de voordeur kan komen, moet ik eerst een aantal opstapjes op. Dat moet ik straks ook even bespreken, want dat kan handiger. In de badkamer besluiten we dat een douchestoel prettig zou zijn omdat het douchen voor meneer zeer vermoeiend is. Deze regel ik gelijk bij de leverancier zodat meneer deze kan uitproberen. Ook adviseer ik een aantal beugels te plaatsen in de douche en bij het toilet, zodat meneer veiliger en makkelijker kan opstaan. Ik drink nog een kop koffie waarin we verdere dagelijkse activiteiten bespreken en we maken een volgende afspraak om het koken in de keuken te oefenen.

De laatste mevrouw zie ik vandaag in mijn praktijk. Zij heeft als gevolg van een herseninfarct last van haar geheugen. Ik heb de vorige keer uitgelegd hoe de hersenen normaal gesproken werken en waardoor zij nu moeite heeft met onthouden van dingen. Vandaag bespreken we voorbeelden uit haar dagelijks leven waarbij ik uitleg welke strategieën en trucjes, zij kan toepassen om het voor zichzelf gemakkelijker te maken.

Aan het einde van de werkdag handel ik nog wat administratieve zaken af, dat hoort er nou eenmaal ook bij. Met een glimlach op mijn gezicht sluit ik de deur van mijn praktijk, vandaag heb ik een aantal mensen weer een stukje op weg mogen helpen om verder te kunnen met de mogelijkheden die er nog zijn!Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑