Gepubliceerd op 15-11-19 | Categorie: Blogs

Blog 7: Een nieuw werkveld binnen de Ergotherapie: (Zorg)technologie?

Auteur: Nienke Gerlofsma, ergotherapeut bij SilverFit

Mijn naam is Nienke Gerlofsma en ik ben zowel werkzaam als ergotherapeut bij een game development bedrijf genaamd SilverFit als in de praktijk. SilverFit is een bedrijf dat oefeningen in spelvorm ontwikkelt voor o.a. revalidatie doeleinden. Het doel van de SilverFit apparatuur is om mensen te motiveren en (evidenced-based) bewegingen te stimuleren op een interactieve wijze door middel van oefeningen in spelvorm. Spellen motiveren en bevatten een element dat competitie en uitdaging met zich meebrengen. Cliënten willen hierdoor vaker oefenen, wat natuurlijk de sleutel is tot een succesvolle revalidatie.

Een voorbeeld waarbij ik de SilverFit 3D ingezet heb in de praktijk was met een groepje cliënten in een GRZ-instelling. Alle cliënten hadden arm-/handfunctie problemen als gevolg van een CVA. Samen met de cliënten heb ik gedurende de revalidatie verschillende spellen gespeeld met de SilverFit 3D, welke passend waren bij hun problematiek. Zo is de ‘’Kermis’’ meerdere keren gespeeld. Deze oefening richt zich op reiken en timing. Ook het spel ‘’Alledaagse omgeving’’ is meerdere keren uitgevoerd. Hierbij wordt óók de cognitie uitgedaagd. Bij dit spel moet de cliënt door middel van armbewegingen de juiste volgorde van dagelijkse activiteiten sorteren.

Het was te zien dat de cliënten vaak zelf het spel wilden uitzoeken en dat ze de score van het spel wilden verbeteren ten opzichte van de vorige keer. De behaalde scores per spel worden bijgehouden door het systeem en kunnen achteraf worden bekeken. De cliënten ervaarden deze manier van oefenen als leuk en uitdagend.

Als therapeut bij SilverFit ligt mijn expertise o.a. in het toegankelijk maken van spellen voor verschillende doelgroepen en cliënten met verschillende fysieke en cognitieve mogelijkheden, waardoor zowel cliënt A als cliënt B kan oefenen met de spellen.

Naast dat de spellen leuk en breed inzetbaar zijn, moeten ze ook evidence-based zijn. Als therapeut houd ik mij daarom ook bezig met het integreren van beweegdoelen en/of beweegprogramma’s in de apparatuur. Deze beweegdoelen/programma’s zijn o.b.v. verschillende richtlijnen ontwikkeld, waardoor deze evidence based zijn.

Door mijn werk als ergotherapeut binnen SilverFit heb ik mij kunnen ontwikkelen als projectmanager en zijn we bezig aan een nieuw product dat aansluit bij (ergotherapeutische) handrevalidatie.

Tags: , , , , ,Terug naar boven ↑


Terug naar boven ↑